(9.40 hodin)
(pokračuje Kocourek)

Nicméně pro poslanecký klub ODS není akceptovatelný ani princip vydávání stamiliardových emisí ročně, neboť tyto dluhopisové programy vytlačují z trhu investic peníze, které by byly jinak určeny pro financování privátních aktivit a privátního sektoru, a proto z tohoto důvodu dávám návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona v prvním čtení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže to byl návrh na zamítnutí, který předpokládám, že registruje zpravodaj. Připomínám, že probíhá obecná rozprava, do které se hlásí pan poslanec Recman.

 

Poslanec Svatomír Recman: Pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych se i já jménem svým a svých kolegů vyjádřil k návrhu zákona o dluhopisech, kterými se bude financovat schodek státního rozpočtu v letošním roce.

Na jedné straně musím konstatovat, že po formální stránce je návrh zákona v souladu se zákonem o dluhopisech a že je používána standardní metoda ke krytí schodku ve státním rozpočtu, jako je vydávání státních dluhopisů. Nicméně --a to převáží v mém názoru na to, jestli podpořit, nebo nepodpořit tento návrh zákona - je otázka, jestli já osobně nebo moji kolegové z poslaneckého klubu komunistické strany jsme se ztotožnili s celkovým návrhem, rámcem, s celkovou filozofií státního rozpočtu České republiky na rok 2004. Jistě si vzpomenete, že při projednávání této materie se vedla bohatá diskuse jak na jednání rozpočtového výboru, tak u správců jednotlivých kapitol, a samozřejmě to vyvrcholilo na jednání Poslanecké sněmovny v prosinci loňského roku. Vládní koalice, která má převahu ve sněmovně, svých 101 hlasů, nakonec svým rozhodnutím schválila státní rozpočet na rok 2004 v určité pozměněné podobě.

Chci jenom říci, že poslanecký klub KSČM měl poněkud jinou představu o návrhu státního rozpočtu, tuto představu se mu v prvém ani ve druhém čtení nepodařilo prosadit díky tomu, že nezískal většinu ani na jednání rozpočtového výboru jako garančního výboru, ani na jednání Poslanecké sněmovny jako pléna. Z tohoto důvodu poslanecký klub KSČM nepodpořil návrh státního rozpočtu ČR na letošní rok a rovněž necítí ani politickou odpovědnost za jeho naplňování. To jsou řekl bych rozhodující důvody pro to, proč já osobně ani moji kolegové návrh tohoto zákona ve sněmovně nepodpoříme. Nicméně využijeme metody, kterou jsme používali právě při schvalování zákona na krytí schodku státního rozpočtu v období let 2000, 2001 a 2002, to znamená, že nebudeme bránit, ať si vládní koalice schválí vydání státních dluhopisů v té podobě, jak je obsaženo v návrhu zákona, tzn. ve sněmovním tisku 570.

Takže na závěr, vážení kolegové chci říci, že návrh zákona v té podobě, jak je předložen, moji kolegové ani já nepodpoříme.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, vyslechli jsme. Ptám se, kdo se další hlásí do obecné rozpravy. Pokud se nikdo do obecné rozpravy nehlásí, tak obecnou rozpravu končím. Nyní vám jenom připomenu, že - jak jsem řekl již v úvodu - bylo navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvním čtení, tak jak nám to umožňuje § 90 odst. 2. A protože nebyla podána námitka v průběhu obecné rozpravy proti tomuto postupu, tak bychom nyní měli rozhodnout podle § 90 odst. 5 o tom, jak budeme dále projednávat tento návrh, což znamená, že budeme hlasovat o návrhu usnesení, který vám přečtu.

Takže, prosím, přednesu návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 570 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvním čtení."

To je návrh usnesení o dalším postupu, o kterém bychom nyní měli hlasovat, a rozhodneme o tom, jak budeme postupovat. Ještě vás všechny odhlásím v této chvíli, požádám, abyste se znovu přihlásili všichni, kdo chcete hlasovat. Takže prosím, přihlaste se, a budeme hlasovat o textu usnesení, které souhlasí s tím, abychom pokračovali v jednání o sněmovním tisku 570 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas v prvém čtení.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento postup, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 87: z přítomných 176 poslanců pro hlasovalo 89, proti hlasovalo 82, takže návrh byl přijat.

 

Ale je zřejmé, že proběhne kontrola toho, co jsme odhlasovali. (Kontrola hlasování). Je to v pořádku? Takže můžeme pokračovat podle § 90 odst. 2. což mi umožňuje zahájit rozpravu podrobnou.

Takže zahajuji podrobnou rozpravu. Ptám se, kdo se do ní hlásí, protože tady písemné přihlášky nemám. Kdo se hlásí do podrobné rozpravy? Nehlásí-li se nikdo do podrobné rozpravy, podrobnou rozpravu končím.

Nyní je možnost přednést závěrečná slova a pak budeme hlasovat o návrhu o zamítnutí, který byl podán v obecné rozpravě. Takto je, předpokládám, správný postup. Takže pokud pan ministr ani pan zpravodaj už nechtějí nic sdělit, tak nás čeká hlasování o zamítnutí, které zaznělo v obecné rozpravě. To byl návrh pana poslance Kocourka, který navrhoval, abychom zamítli tento návrh zákona. O něm budeme nyní hlasovat. Takže hlasujeme o návrhu na zamítnutí.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu na zamítnutí?

Hlasování pořadové číslo 88: z přítomných 179 poslanců pro hlasovalo 51, proti 88. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP