(13.10 hodin)

Poslankyně Iva Šedivá: Nechtěla bych tady rozmluvu na toto téma prodlužovat, protože si myslím, že jsme si s kolegou na sezeních výborů vyměnili názory několikrát a asi nemá smysl v tuto chvíli prodlužovat debatu, nicméně bych vám chtěla říci pouze pár slov, která se týkají přijatého bodu usnesení, které má číslo 28 našeho výboru, se kterým nejsem schopna se ztotožnit, a byla bych ráda, kdybych měla možnost vás na to upozornit vzhledem k tomu, že problematika je velmi závažná.

V tomto bodě bylo přijato usnesení, které umožňuje dovoz komunálních odpadů do České republiky z Evropské unie na základě výjimky, kterou udělí Ministerstvo životního prostředí. Pokládám tento krok za nesystémový, který nezapadá do koncepce ministerstva už jenom proto, že tímto způsobem se vlastně zpětně podporují spalovny a tento způsob odstraňování odpadů není v žádném případě podle vyjádření ministerstva to, co by mělo být preferováno. Vedle toho je třeba říci, že masivní možnost dovozu odpadů může vyvolávat negativní reakci nejen obyvatel, ale i ve vztahu k životnímu prostředí při maximální ukládce nebezpečného odpadu, který vzniká spálením jako následný produkt spalovny, a v neposlední řadě je třeba zmínit možnost, která tady je právě ve vztahu k úředníkům ministerstva, kteří by o zmíněné výjimce měli rozhodovat.

Ráda bych, abyste při hlasování, které bude, se na tento bod soustředili vzhledem k tomu, že já budu navrhovat tento bod hlasovat samostatně.

To je asi tak všechno, co jsem chtěla říci k problematice zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Paní zpravodajka byla poslední přihlášenou do obecné rozpravy a já obecnou rozpravu končím. Je mojí povinností se zeptat, zda pan ministr či paní zpravodajka nechtějí vystoupit se svými závěrečnými slovy. Není tomu tak.

Já tedy, kolegyně a kolegové, přerušuji projednávání tohoto bodu a vyhlašuji polední přestávku. Odpolední jednání začne ve 14.45 hodin. Pro členy organizačního výboru připomínám, že za 10 minut začne jednání organizačního výboru, a odpoledne budeme pokračovat v projednávání tohoto vládního návrhu zákona, a to podrobnou rozpravou.

Přeji vám dobrou chuť.

 

(Jednání přerušeno ve 13.13 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP