(12.20 hodin)

Poslanec Antonín Macháček: To bude velmi rychlé. Jakožto zpravodaj a také předkladatel pozměňovacích návrhů se přihlašuji k pozměňovacím návrhům označeným písmenem A a B ve sněmovním tisku 264/2 s tím, že u písmene B bod 3 žádám o drobnou gramatickou úpravu, kde v první větě místo slova "jejichž" patří správně "jejíž". Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Miloš Melčák.

 

Poslanec Miloš Melčák: Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych přednesl poměrně stručný pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 264, který zní:

1. Název zákona zní: "o omezení plateb v hotovosti a o změně zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů".

2. Za úvodní větu zákona se vkládají slova, která zní:

"Část první. Omezení plateb v hotovosti"

3. Za § 7 se vkládá text, který zní: "Část druhá. Změna zákona o správě daní a poplatků

§ 8. V § 24 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění zákona č. 157/1993 Sb., zákona č. 323/1993 Sb., zákona č. 255/1994 Sb., zákona č. 168/1998 Sb. a zákona č. 322/2003 Sb. se na konci odstavce 5 tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno f), které zní:

f) vůči specializovaným policejním složkám určeným ministrem vnitra

1. pro vyhledávání legalizace výnosů z trestné činnosti,

2. pro boj proti teroristickým aktivitám a vyhledávání zdrojů, z nichž jsou financovány,

3. pro boj se závažnou hospodářskou trestnou činností, korupcí a organizovaným zločinem, pokud tato složka požaduje údaje potřebné pro řízení o trestných činech spáchaných v oblastech uvedených pod bodem 1 až 3.

Část třetí"

Dosavadní § 8 se označuje jako § 9.

Dovolte stručné zdůvodnění. Navrhované prolomení mlčenlivosti vůči orgánům činným v trestním řízení je součástí věcného řešení připravovaného daňového řádu, jehož účinnost se předpokládá od 1. 1. 2005. Pro druhé pololetí tohoto roku je třeba zajistit toto věcné řešení přímou novelou dosud platného zákona o správě daní a poplatků, aby byly vytvořeny veškeré předpoklady pro činnost finanční policie.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Miloši Melčákovi. Nyní má slovo pan poslanec Jaroslav Gongol.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Paní předsedající, dámy a pánové, já bych chtěl rovněž potvrdit své pozměňovací návrhy, které byly načteny v minulém projednávání tisku 264/2. A protože je to stručné, tak vás nezdržím dlouho.

Za prvé: V § 4 odstavec 1 zní: "1. Poskytovatel platby, jejíž výše překračuje částku 10 000 euro (dále jen limit), je povinen provést platbu bezhotovostně. To neplatí, jde-li o platbu, která musí být podle zvláštního právního předpisu provedena v hotovosti."

Druhý pozměňovací návrh: V § 6 odstavec 1 zní: "1. Kontrolní orgán uloží poskytovateli platby, který poruší povinnost provést platbu bezhotovostně, pokutu až do výše 5 milionů Kč, nejméně však 10 000 Kč. Při stanovení výše pokuty přihlédne k závažnosti jednání a jeho následkům."

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní se o slovo přihlásil pan poslanec Vladimír Doležal. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem očekával, když někteří členové vládní koalice požádali o vrácení tohoto sněmovního tisku zpět do druhého čtení, že se dovíme nějaké lepší a kvalitnější řešení, protože k tomuto řešení zde už zazněly mnohé výhrady. Bohužel se tak nestalo, tak já bych velmi rád také potvrdil svůj pozměňovací návrh, který byl ve sněmovním tisku 264/2 označen pod písmenem C. Takže tento pozměňovací návrh platí a předkládám ho znovu ve druhém čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Vladimír Doležal byl posledním přihlášeným do podrobné rozpravy. Ptám se, zda se někdo další hlásí. Není tomu tak. Podrobnou rozpravu končím. Ptám se, zda pan ministr či pan zpravodaj chtějí vystoupit se svými závěrečnými slovy. Zřejmě tomu tak není, takže mohu skončit druhé čtení tohoto návrhu zákona.

 

Dalším bodem, který budeme projednávat, je bod

 

16.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 191/1999 Sb., o opatřeních
týkajících se dovozu, vývozu a zpětného vývozu zboží porušujícího některá práva
duševního vlastnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 420/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede místopředseda vlády a ministr financí pan Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, cílem tohoto návrhu je umožnit celním úřadům bezúplatně předávat se souhlasem oprávněné osoby vhodným způsobem upravené padělky a nedovolené napodobeniny k humanitárním účelům, což bylo vyvoláno veřejným zájmem společnosti zejména v loňském roce při přírodních katastrofách. Musím říci, že tato věc byla analyzována také v souvislosti s tím, že v loňském roce a již v předloňském roce zahájila Celní správa intenzivnější kontrolní činnost, která směřuje k dodržování zákona v oblastech zboží, u kterého by mohlo dojít k porušování práv duševního vlastnictví. V důsledku těchto kontrolních činností došlo k rekordnímu množství zboží, které bylo zabaveno. Celní správa v loňském roce zabavila při kontrolní činnosti zboží za 3,3 miliardy Kč, což je v zásadě v historii České republiky nejvyšší záběr takovéhoto zboží, které porušovalo práva duševního vlastnictví.

V této souvislosti došlo k analýze legislativy s cílem najít odpověď na otázku, zda je možné alespoň část tohoto zboží uvolnit pro humanitární nebo podobné účely. Návrh zákona byl zpracován s přihlédnutím k nařízení Rady Evropských společenství a současně byly při zpracování návrhu využity některé inspirace ze zahraničí, zejména právní předpis Rakouské republiky, který je vydán v souladu s uvedenými předpisy společenství.

Hospodářskému výboru a výboru pro evropskou integraci byl předložen k projednání komplexní pozměňující návrh k vládnímu návrhu zákona. Cílem tohoto pozměňujícího návrhu je upravit národním předpisem ty oblasti, které předpisy Evropské unie ponechávají legislativě členských zemí, tak, aby jak ke dni vstupu Smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii v platnost, tak k 1. červenci 2004 byla zřejmá práva a povinnosti jak celních orgánů, tak osob, jichž se uplatňování právních předpisů společenství a členského státu v této oblasti týká. Hospodářský výbor a výbor pro evropskou integraci doporučily sněmovně přijetí tohoto komplexního pozměňujícího návrhu a dovolte mi, abych požádal o totéž.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Návrh dále projednal výbor pro evropskou integraci. Usnesení výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 420/1 a 420/2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj obou výborů pan poslanec Ivo Vykydal.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP