(Jednání pokračovalo v 16.43 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych vás pozval k pokračování. Měli bychom dokončit projednávání návrhu poslanců na vydání zákona o ochraně nájmu bytů. Požádal bych vás, abyste se všichni, kdo se chtějí zúčastnit závěrečného hlasování, vrátili do sněmovny. Měli bychom hlasovat. Prosím, abyste se všichni posadili do svých lavic a přihlásili se. (Poslanci přicházejí do sálu.)

Dva návrhy, o kterých bychom měli hlasovat, jsou, že bychom nejdřív měli hlasovat o návrhu na zamítnutí, který zazněl v obecné rozpravě, a pak bychom měli hlasovat o návrhu na vrácení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, tedy vrácení k novému projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. To jsou dva návrhy, o kterých bychom měli hlasovat.

Doufám, že už opravdu všichni jsou na svých místech. Na žádost vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili. Přihlaste se znovu.

Nejdřív budeme hlasovat, jak stojí v § 72, o návrhu na zamítnutí. Souhlas zpravodaje s tímto postupem - doufám.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zamítnout tento návrh zákona, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu na zamítnutí?

Hlasování pořadové číslo 31. Z přítomných 190 poslanců pro hlasovalo 88, proti 74. Návrh na zamítnutí nebyl přijat.

 

Budeme nyní hlasovat o návrhu vrátit tuto předlohu k novému projednání výboru pro veřejnou správu. Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 32. Z přítomných 191 pro hlasovalo 183, proti jeden. Tento návrh na odkázání výboru pro veřejnou správu byl přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu. Prosím pana místopředsedu Kasala.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nyní se, dámy a pánové, budeme věnovat bodu

 

12.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání
(živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony
/sněmovní tisk 200/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Připomínám, že jsme ve druhém čtení a projednáváme sněmovní tisk 200.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vládní návrh novely zákona o živnostenském podnikání a předpisů souvisejících navazuje na návrh zákona o uznávání odborné kvalifikace, který byl nedávno Parlamentem schválen a již nabyl platnosti. Z tohoto důvodu projednáváme živnostenský zákon až nyní, i když byl předložen již v březnu minulého roku. Proto samozřejmě původně předpokládaný termín nabytí účinnosti 1. listopadu 2003 nemůže být dodržen a musí být změněn tak, aby zákon nabyl účinnosti nejpozději dnem vstupu České republiky do Evropské unie. Tím Česká republika splní svůj závazek harmonizovat legislativu do vstupu do Evropské unie a nebude muset na počátku svého fungování v Evropské unii čelit kritice za nesplnění svých závazků.

S návrhem novely živnostenského zákona je provázán zákon o uznávání odborné kvalifikace v praxi tak, aby ho bylo možné používat i pro oblast živnostenského podnikání.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP