(10.40 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Nebráníme se jako vláda tomu, abychom podávali informace o záměrech na privatizaci, pokud si to orgány sněmovny vyžádají. Nebráníme se tomu, abychom informovali o výsledcích privatizačního procesu, pokud si to orgány sněmovny vyžádají. Vláda má zcela jistě plnou informační odpovědnost vůči této Poslanecké sněmovně, která jí koneckonců vyjadřuje a vyjádřila opakovaně svoji důvěru. Ale domnívám se, že není šťastné, pokud do privatizace zasahujeme těmito metodami.

Dámy a pánové, jsem přesvědčen o tom, že pokud budeme hodnotit nikoliv aktuální stav procesu, ale výsledek této privatizace, bude vláda schopna předložit svůj účet, myslím si, že vláda bude schopna zdůvodnit své finální rozhodnutí, že to bude rozhodnutí, které bude zřetelné, že to bude rozhodnutí, které bude poctivé. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní mám jednu faktickou poznámku pana poslance Tomáše Teplíka, po něm mě požádal o slovo místopředseda sněmovny Ivan Langer.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, pan ministr financí mě svým vystoupením donutil k této faktické poznámce. Předně musím konstatovat, že za dobu, co je pan ministr financí ve sněmovně, se velmi dobře naučil mluvit, ale prosím, ať nám tady nevykládá pohádky.

První privatizace uhlí, a hned divoká, se odehrála za vlády Josefa Tošovského, kdy byl - a samozřejmě čistě náhodou - ministrem průmyslu člen dnešní privatizační komise Karel Kühnl. Všechny další a rovněž divoké privatizace se vždy odehrávaly za vlády ČSSD.

Poznámka číslo dvě. Je možná pravdou, že o cenách, o výši privatizačních výnosů, nemluvil pan ministr Urban, ale zcela jistě v pořadu Sedm čili Sedm dní na televizi Nova zhruba před dvěma měsíci hovořil pan ministr financí Sobotka, který tehdy prohlásil, že privatizační výnos u společnosti Severočeské doly Chomutov očekává na úrovni 2 mld. Kč. Tato společnost má dnes na "cashi" 13 mld. Kč. Pravda, ten cash je sice nějakým způsobem strukturován a 3 miliardy jsou vázány právě na krytí ekologických škod. Dobře, ale mezi částkami 2 miliardy korun a 10 miliard korun je podstatný rozdíl. Já si bohužel přesně nevzpomenu na datum vysílání tohoto pořadu, nicméně byl-li by zájem, mohu zajistit do úterý videokazetu z tohoto pořadu a můžeme si ji tady pouštět. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Já se ještě jednou omlouvám panu poslanci Gongolovi, ale probíhají buď faktické poznámky, nebo vystupují ti, kteří mají přednostní právo k vystoupení. Další faktická poznámka - pan poslanec Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Není to přednostní vystoupení, vážená paní předsedající. Já doufám, že po té poznámce se mi kolega Teplík osobně omluví.

Ano, je pravda, že jsem byl v té době ministrem průmyslu a obchodu, a je také pravda - kolega Teplík to moc dobře ví - že jsem se všemi svými silami bránil proti této divoké privatizaci, že jsem měl na krku stávkové pohotovosti a div ne odboráře před branami ministerstva, a skutečnost, že jsem v této fázi privatizace účasten spolurozhodování, je zaměřena právě k tomu, aby se taková situace neopakovala.

Pane kolego, očekávám vaši omluvu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Další faktická poznámka. Pan ministr chce řádné vystoupení, pokud jsem tomu dobře rozuměla. (V sále je velký hluk.) Faktické poznámka - ministr Sobotka, pan poslanec Teplík, pan poslanec Nečas.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Musím říci, že si se zájmem počkám na audiokazetu, nebo videokazetu, nebo záznam, který slíbil dodat pan poslanec Teplík. Domnívám se, že se jedná o omyl, a doufám, že tento omyl bude Poslanecké sněmovně z jeho strany vysvětlen. To je první věc.

Druhá věc - ve vystoupení pana poslance Římana zaznělo, že ze strany vlády je opakovaně naznačováno, že vláda očekává cenu 2 mld. až 2,5 mld. Kč. Chtěl požádat pana poslance Římana, aby tato svá slova doložil, a to během této schůze Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní pan poslanec Teplík s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Vážené kolegyně, vážení kolegové, mrzí mě, že debata sklouzla z věcné roviny do roviny této. Nicméně faktem je, že tuto videokazetu panu ministrovi financí velmi rád opatřím, protože tato slova z jeho úst, která zazněla a která si bezpečně pamatuji, mě speciálně z jeho strany velmi a velmi mrzela.

Z reakcí na předpředchozí technickou poznámku - já si bohužel nevzpomínám, že by až takové úsilí vyvíjel pan ministr Kühnl, ale bezpečně si vzpomínám, že úsilí, o kterém tehdejší ministr Kühnl mluvil, zcela bezpečně vyvíjel tehdejší předseda Fondu národního majetku pan Češka.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Faktická poznámka - pan poslanec Petr Nečas. (V sále je velký hluk, předsedající vyzývá poslance Kühnla, aby nechal mluvit poslance Nečase.)

 

Poslanec Petr Nečas: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já jsem rád, že i vystupování předsedy poslaneckého klubu Unie svobody pana Karla Kühnla dokumentuje onu čistou exekutivnost, za kterou plédoval pan ministr financí Sobotka, když obhajoval tuto privatizaci. Ano, je to čistě exekutivní rozhodnutí s předsedou koaličního poslaneckého klubu v privatizační komisi. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za tuto poznámku. Slovo má poslanec Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vidím, že pana kolegu Teplíka, vážená paní předsedající, doma dobře nevychovali, neumí se ani omluvit.

Musím znovu připomenout - a všichni, kteří se podívají do tehdejších novin, bylo to zcela veřejně proklamováno, mohou si snadno přečíst - že to byl právě tehdejší předseda výkonného výboru Fondu národního majetku pan Češka a tehdejší ministr průmyslu a obchodu Karel Kühnl, kteří se tak zásadně stavěli - a je to opravdu veřejně doložitelné - proti divoké "doprivatizaci" Mostecké uhelné společnosti. Mimochodem, k základním rozhodnutím, která k tomu vedla, nedošlo v roce 1998, ale v roce 1996, kdy bylo sníženo základní jmění této společnosti v době, kdy ministrem průmyslu a obchodu nebyl Karel Kühnl.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla zatím poslední faktická poznámka. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Jaroslav Gongol. Dalším přihlášeným je pan poslanec Pavel Hojda. Ve víru faktických poznámek jsem ohlásila nejprve pana místopředsedu sněmovny Ivana Langera, ale on vám dal džentlmensky přednost, pane poslanče, čili avizuji, že po vás bude hovořit pan místopředseda Ivan Langer.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Děkuji panu místopředsedovi, děkuji i dalším zájemcům o faktické poznámky, kteří mi umožnili vystoupit.

Paní předsedající, dámy a pánové, musím říci, že nejsem příznivcem svolávání mimořádných schůzí, protože už slovo mimořádná schůze znamená, že by mělo jít skutečně o něco zcela mimořádného. Další vývoj palivoenergetického komplexu je dle mého názoru mimořádně vážnou otázkou, která měla být zařazena jako jeden z bodů dodatečně zařazených na řádném jednání sněmovny. Myslím si, že jsme měli propustit tento návrh a měli jsme o této otázce jednat na řádném zasedání.

Již na minulém zasedání sněmovny jsem ve své interpelaci na premiéra Špidlu upozornil na některé problémy, které se v souvislosti se schválením vlády privatizovat zbývající hnědouhelné doly objevují, a protože to pokládám za tak závažné pro další vývoj České republiky, žádal jsem ho o logické odpovědi na mnou položené otázky. Žádal jsem o logické odpovědi, dostalo se mi však jen obecně formulovaných odpovědí. Dokonce u otázky, zda vláda předpokládá privatizovat ČEZ, se mi dostalo odpovědi od pana premiéra, který mi po konzultaci s ministrem průmyslu a obchodu panem Urbanem odpověděl, že nikoliv. V lepším případě to mohu pokládat za nepochopení, pakliže se pan premiér domníval, že jde o privatizaci v tomto roce. Pokud to pochopil tak, jak byla otázka položena, zda se jedná o privatizaci vůbec, tak jsem nucen říci, že šlo o vyloženou nepravdu, a neváhám to říci, i když nejsem z těch, kteří užívají ostrých slov - a o únikovou lež.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP