(9.10 hodin)
(pokračuje Hönig)

2. s prodloužením doby působení kontingentu Armády České republiky v souboru mezinárodních opatření k řešení situace v Irácké republice na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1483/2003 v celkovém počtu do 150 osob v době od 1. ledna 2004 do 31. prosince 2004.

II. Výbor pro obranu a bezpečnost vyslovuje poděkování příslušníkům kontingentu polní nemocnice Armády České republiky za jejich práci při plnění úkolů v souvislosti s jejich nasazením v Iráku;

III. pověřuje zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní uděluji slovo zpravodaji zahraničního výboru panu poslanci Vilému Holáňovi. A prosím vás o klid v sále.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážené kolegyně a kolegové, zahraniční výbor přijal usnesení, které máte v lavicích, a nebudu ho opakovat. Zdůrazňuji jenom, že souhlasil jak s vysláním kontingentu na Balkán, tak s vysláním kontingentu do Iráku. Kromě toho deklaroval, že stabilizace situace v Iráku je v zájmu světového společenství bez ohledu na rozdílné pohledy na vznik války v Iráku, a potvrdil, že takovýto proces musí probíhat v souladu s představami demokraticky zvolených zástupců iráckého lidu. Konečně také vyslovil poděkování pracovníkům polní nemocnice.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane poslanče. (Velký hluk v sále.) Největší hluk přichází zleva, ze středoleva bych řekl. Prosím zejména vašeho kolegu.

 

Poslanec Vilém Holáň: Zahraniční výbor doporučil, aby sněmovna přijala stejné čtyři body tohoto usnesení.

Podat zprávu o průběhu jednání není jednoduché, ale považuji zdůraznění alespoň některých bodů jednání zahraničního výboru za užitečné pro diskusi ve sněmovně.

Za prvé. Zahraniční výbor diskutoval o tom, jaké jsou zájmy České republiky v místech, kde působili v minulosti nebo nyní působí její vojáci. Jistě to byla vždycky snaha zúčastnit se jako demokratický stát řešení krizí, které kdyby zůstaly neřešeny, mohly by se stát vzdáleným rizikem i pro Českou republiku, a sjednávaly naší zemi mezinárodní kredit.

Za druhé. Znamenaly také možnost získání jistých zkušeností pro naše vojáky.

Konečně za třetí. Česká republika si svou účastí také vytvářela základnu pro budoucí širší partnerský vztah se zemí, v níž pomáhala řešit problémy. Je třeba říci, že někde to své výsledky mělo, jinde výsledky byly hubené. Jistě toto posilování partnerství nezávisí zdaleka jen na vojenské pomoci a zdá se, že v Iráku šance na vytvoření partnerství v ekonomické oblasti existuje.

Zahraniční výbor diskutoval o tom, co je schopna naše účast reálně přinést do mezinárodní akce, zejména tehdy, vysílá-li se kontingent malý ve srovnání s jinými státy, jako je tomu zejména v Iráku. Lze odpovědět tak, že i relativně malý příspěvek podporuje vědomí společné odpovědnosti mezinárodního společenství, které v daném místě zasahuje, a zvyšuje také prestiž mezinárodního společenství v tomto místě.

Za třetí. Na zahraničním výboru bylo konstatováno rozdílné pociťování vyslání dvou kontingentů vysílaných na Balkán a do Iráku. Zatímco prodloužení působení našich sil na Balkáně je přijímáno celkem bezproblémově, s prodloužením působení Armády České republiky v Iráku není shoda jednoduchá. Lze se domnívat, že k důvodům tohoto rozdílu patří skutečnost, že stabilizace Balkánu je mnohem jednoznačněji vnímána jako odpovědnost Evropy, než je tomu u stabilizace poměrů v Iráku. Patří k nim také rozdílné pohledy na vznik a následky války v Iráku.

Nicméně za čtvrté došel zahraniční výbor ke shodě a také to vyjádřil svým usnesením, že bez ohledu na tyto rozdíly je stabilizace v Iráku v nejvlastnějším zájmu světového společenství. Musí ovšem probíhat v souladu s představami demokraticky zvolených představitelů Iráku a v tomto smyslu je účast České republiky na tomto procesu žádoucí. Toto poznání hrálo také největší roli při souhlasu s vysláním tohoto kontingentu.

Za páté. Zahraniční výbor sledoval vývoj v Iráku průběžně a je si vědom vážnosti situace. Bylo konstatováno, že mise, kterou navrhuje vláda, se jeví členům jako nejnebezpečnější ze všech dosavadních misí, v nichž se angažovala Armáda České republiky. Bylo také konstatováno, že vyšleme-li nyní jednotku vojenské policie, bude v budoucnu velmi obtížné prodloužení neopakovat, pokud bude krizový stav v Iráku trvat. Používám slova vyslat, i když vládní materiál mluví o prodloužení působení. Dokonce místo nynějších 280 osob se vlastně navrhuje méně, jen 150. Podle ministra obrany bude reálný počet osob ještě menší, asi 80 lidí. Nicméně dáváme souhlas k jinému účelu, než když jsme dávali souhlas k vyslání polní nemocnice, což bylo tehdy ve značné míře chápáno jako pomoc humanitární.

Vzhledem k vědomí vyjmenovaných rizik probíhala na zahraničním výboru diskuse o možném zpřesnění mandátu, v rámci něhož bude vyslaná jednotka operovat. Přitom se vycházelo z úkolu vojenské policie, který je uveden v předkládací zprávě.

Návrh na uvedení mandátu do usnesení nebyl přijat, ale stalo se tak rozdílem jednoho hlasu. Ze 14 účastníků schůze bylo 7 pro a 7 proti. Někteří členové zahraničního výboru o mandátu i nadále diskutovali a nyní avizují, že v průběhu rozpravy bude upravený návrh mandátu znovu předložen jako produkt diskuse mezi několika politickými stranami.

V Iráku nastala i nová situace tím, že byl zatčen Saddám Husajn. Nejčastější úvaha je ta, že dojde ke stabilizaci situace v Iráku a k přílivu investorů. V důsledku toho je zejména zapotřebí posílit vnitřní bezpečnost v Iráku, k čemuž právě naše mise směřuje.

To jsou tedy základní poznámky z projednávání uvedeného návrhu v zahraničním výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče, za vaši zpravodajskou zprávu. Nyní otevírám všeobecnou rozpravu, do kterém mám sice dvě písemné přihlášky, nicméně hlásí se předseda poslaneckého klubu KSČM. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedající. Pane předsedající, paní a pánové, chtěl bych v této chvíli vzhledem k situaci, která existuje kolem projednávání tohoto materiálu, vzhledem k situaci i faktické, požádat o přestávku na poradu poslaneckého klubu KSČM v délce tři čtvrtě hodiny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nevím sice, jakou přesně situaci máte na mysli, nicméně vyhovuji vám, vaší žádosti, s mírnou korekcí. Takže přerušuji jednání do 10.00 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 9.18 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP