(12.50 hodin)
(pokračuje C. Svoboda)

Tutéž šanci budeme mít v Evropské unii, to znamená, neexistuje tu obava, že by v Evropské unii dominovaly ty velké státy na úkor malých za cenu porušování dohodnutých pravidel, protože soudní moc v Evropské unii je dostatečnou zárukou, že nikdo nemůže zneužívat dohodnutá pravidla proti ostatním. A opakuji znovu - Pakt stability a růstu, ono rozhodnutí, které se týkalo především Německa za podpory Francie, bylo podpořeno malými státy, jinak by velké státy nezískaly většinu. Takže tím chci říci, že to nebyl diktát velkých, protože pochybuji o tom, že se malé státy podvolily diktátu. Pochopily argumentaci a rozhodly se podpořit toto rozhodnutí.

A opakuji - i na to musíme být připraveni a musíme být schopni vidět věci, vidět jejich podstatu, mít odvahu rozhodovat, a nebudeme-li s rozhodnutím spokojeni, máme možnost žádat o revizi tohoto rozhodnutí právě cestou Evropského soudního dvora. Takže to, co se stalo, není tragédie, ale je to výzva k tomu, abychom přemýšleli o Paktu stability a růstu, abychom využili všechny instrumenty, abychom spíše tomuto procesu důvěřovali, protože je hodnější důvěry než izolace a komentář z boku. Je šance pro nás být uvnitř, jak to rozhodli naši občané v referendu, pokročit dál a pokud možno co nejdříve se do tohoto procesu plnohodnotně zapojit a soustředit se na to, abychom my byli schopni čerpat prostředky z Evropské unie a dostatečně hájit naše zájmy v Evropské unii. Protože to, co teď dohodneme, bude dohoda, která podle mého názoru nám ten prostor dá. Uvidíme to, jakmile se dohoda uzavře.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji ministru zahraničí a místopředsedovi vlády Cyrilu Svobodovi. Dámy a pánové, do rozpravy je přihlášeno dalších 11 poslanců a poslankyň, takže v tuto chvíli přerušuji projednávání tohoto bodu.

Přistoupíme k projednání bodu číslo 131. Poté co budou vyhlášeny volby a pan předseda volební komise nám sdělí, jak budou volby probíhat, bude vyhlášena také polední přestávka do 14 hodin. Od 14.00 do 16.00 bude pokračovat rozprava k tomuto bodu, který jsem před chviličkou přerušil, s tím, že ačkoliv mně to přijde nadbytečné, si přesto poslechněte můj apel, že by bylo vhodné, kdybychom se pokusili ukončit rozpravu a přijmout usnesení, tak aby od 16 do 17 hodin mohly proběhnout odpovědi a interpelace na předsedu vlády, a od 17 hodin bychom pak pokračovali dalším pořadem schůze, protože interpelace na ministry jsou vyčerpány.

Takže slovo má v tuto chvíli pan poslanec Pavel Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji pane předsedající, dámy a pánové, bude probíhat za chvíli druhé kolo volby člena konsolidační rady České konsolidační agentury. Jenom připomínám, že ve druhém kole jsou: pan Petr Braný, KSČM, a pan Miroslav Kala, ČSSD. Lístky se budou vydávat do 13.00 hodin. Chtěl bych ale jenom upozornit, v případě, že u vydávacích pultů bude ještě fronta, jsem zmocněn jako předseda volební komise samozřejmě prodloužit vydávání lístků, ale obecně do 13.00 hodin budeme vydávat.

Jenom ještě připomínám, že se nadále vyskytují někteří poslanci, kteří asi nevědí přesně, jak se má volit. Připomínám: Kladná volba je kroužek před číslem jmenovaného, záporná je křížek. V každém případě u každého jména musí být toto označení, buď křížek, nebo kroužek. Jestliže se volí jenom jeden člen, tak je jeden kroužek a jeden křížek v tomto případě.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Takže hlasovací lístky budou vydávány…

 

Poslanec Pavel Hojda: …do jedné hodiny; v případě, že bude fronta u vydávání lístků, prodloužím vydávání.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já bych doporučoval, abyste vyhlásil lhůtu do 13.10 hodin, protože tady je poloprázdná sněmovna a někteří poslanci to opravdu nemají jenom z vestibulu do hlasovací místnosti.

 

Poslanec Pavel Hojda: Pane předsedající, vycházím z toho, že i při minulých volbách, když jsme vydávali tři hlasovací lístky, proběhlo vydání za necelých 11 minut. Takže znovu opakuji: do jedné hodiny, ale s tím, že ve vydávací místnosti…

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ne, pane předsedo, já dávám námitku proti tomuto. Navrhuji, aby se hlasovací lístky vydávaly do 13.10 hodin. Není nejmenší důvod, proč to takto omezovat a naprosto neurčit s konečnou platností ukončení vydávání hlasovacích lístků. Když bude za posledním vydávaným hlasovacím lístkem 10 minut pauza, tak vydáte hlasovací lístek, nebo nevydáte? Už jsme tímto způsobem kolikrát se dostali do problémů. Prosím pěkně, přehodnoťte svůj postoj, vyhlaste přestávku do 13.10 hodin.

 

Poslanec Pavel Hojda: Jestli dovolíte, pane předsedo, já bych doplnil, a je to ze zkušenosti volební komise, když jsme dali větší termín, tak naopak došlo k tomu, že volební komise čekala pět minut na to, než někdo přijde na vydání hlasovacího lístku. Navrhl jsem ten způsob, že by skončilo vydávání v určitém termínu, a jestliže ve volební místnosti bude ještě někdo, kdo nedostal volební lístek, samozřejmě prodloužím. Ale jestliže tam stanovíme termín, bude volební komise 10 minut čekat na někoho, než přijde. Takhle to bohužel zatím vždycky bylo.

Prosím vás, pane předsedající, dám kompromisní návrh: Do 13.05 hodin. To bohatě stačí. Jedna hodina pět minut, podle mých hodinek je za pět minut jedna.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Ve 14.00 hodin pokračuje schůze rozpravou, ve které je jako první přihlášen Hynek Fajmon.

 

(Jednání přerušeno ve 12.54 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP