(10.50 hodin)
(pokračuje F. Beneš)

Okamžitě se zvyšují odvody daní i odvody do sociálních a zdravotních fondů. A sníží se i vyplácení podpory v nezaměstnanosti.

Myslím si, že prvním krokem, aby se tento program mohl nastartovat, by bylo, aby vláda splnila to, co jí uložila Poslanecká sněmovna předčasem svým usnesením, aby převedla skutečně do Státního fondu rozvoje bydlení slibovaných 27 miliard korun a potom připravila zmiňovaný zákon. Do té částky vládě zbývá dorovnat ještě asi 10 miliard.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy. Pokud nikdo, tak všeobecnou rozpravu končím. Chce se vyjádřit zpravodaj nebo ministr? Až potom. Takže v tuto chvíli otevírám rozpravu podrobnou a i do té se mi přihlásil jako první pan poslanec Martínek. Potom se hlásí pan zpravodaj Kvapil.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, kolegové, jak jsem avizoval, přečtu teď pozměňovací návrh, a sice následující:

Příjmová část rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení se mění takto: zůstatek z roku 2003 se zvyšuje z 8 919 milionů na 9 225 milionů, finanční prostředky celkem se zvyšují z 11 101 milionů na 11 407 milionů. Výdajová část rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení se doplňuje o položku popovodňová obnova bytového fondu a přiřazuje se k ní částka 306 milionů Kč. Celkové výdaje se pak zvyšují z 3 300 milionů Kč na 3 606 milionů Kč.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Do podrobné rozpravy se dále hlásí pan poslanec Tomáš Kvapil.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Já jsem avizoval podání návrhu na usnesení. Je to tedy základní návrh nejprve výboru pro veřejnou správu: Poslanecká sněmovna I. schvaluje návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2004. Návrh bude samozřejmě v případě přijetí doplněn i o to pozměnění navržené kolegou Martínkem.

Ještě jsem avizoval návrh na zmocnění výboru pro provádění případných rozpočtových změn, přesuny mezi jednotlivými položkami. Po poradě s panem ministrem a kolegou Martínkem navrhuji, aby toto zmocnění bylo pro výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, který je gesčním výborem pro projednávání návrhu rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení.

Navrhuji, aby bod II. zněl: Poslanecká sněmovna pověřuje výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, aby v případě naléhavé potřeby projednal a schválil nezbytné přesuny mezi jednotlivými položkami rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení v roce 2004.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Nemám další přihlášky do podrobné rozpravy. Opravdu nemám. Takže podrobnou rozpravu končím. Požádám nyní pana ministra o závěrečné vystoupení.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Pavel Němec: Vážený pane předsedo, milé kolegyně, vážení kolegové, v rámci úspory času se vyjádřím najednou k námětům, které zazněly v obecné rozpravě i v rozpravě podrobné.

Z obecné rozpravy k panu poslanci Vávrovi. Ano, pan poslanec Vávra má pravdu v tom, když říká, že postupný přechod na revolvingový způsob financování, respektive na revolvingový způsob poskytování podpůrných nástrojů do oblasti bydlení má souvislost s reformou veřejných financí. Samozřejmě, je to tak. Také s reformou veřejných financí má souvislost to, že do Státního fondu rozvoje bydlení poplyne méně prostředků než v roce 2003 a než v roce 2002. Ano, je nutné si to přiznat. Hledáme v tuto chvíli, jakým způsobem podporovat bytovou výstavbu, ovšem s relativně omezenými finančními prostředky. Snažíme se tedy hledat nástroje moderní, které nezatěžují přímo výdajovou stránku státního rozpočtu a fondů. S tím samozřejmě souvisí přechod k jinému způsobu poskytování podpůrných nástrojů v podstatě tím směrem, jak o tom hovořil pan poslanec František Beneš, kdy bude třeba přejít k poskytování návratné finanční výpomoci.

Chtěl bych ujistit pana poslance Františka Beneše o tom, že práce na příslušném právním předpisu probíhají podle harmonogramu. Vláda schválila příslušný věcný záměr zákona, a pokud se nemýlím, tak lhůta pro předložení finálního paragrafovaného znění příslušného právního předpisu do vlády je březen 2004. Samozřejmě, že budeme tento právní předpis ve všech stadiích legislativního procesu konzultovat s příslušnými odborníky na bytovou politiku z jednotlivých poslaneckých klubů tak, aby tento zákon byl předjednán ještě před jeho předložením do Poslanecké sněmovny a v době jeho předložení do Poslanecké sněmovny už byla zajištěna určitá podpora tomuto podle mého názoru modernímu způsobu podpory bytové výstavby.

K rozpravě podrobné. Děkuji panu předsedovi Martínkovi, že přednesl pozměňovací návrh, který nezatěžuje veřejné rozpočty dalšími výdaji, pouze nám umožní využít v příštím roce, tedy v roce 2004, částku, která zčásti nebyla využita v roce 2003, a realizovat ji tedy v prvním čtvrtletí příštího roku.

Rovněž tak návrh pana zpravodaje Kvapila považuji za velmi rozumný, protože je třeba vyplnit určité vakuum, kdy žádný právní předpis neřeší, jakým způsobem v průběhu rozpočtového roku je možné provést určité nezbytné korekce mezi jednotlivými položkami rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení. U Státního fondu dopravní infrastruktury tato záležitost je řešena. Rovněž tak je jasně řešena u státního rozpočtu jako takového, takže tento návrh podporuji rovněž.

Dámy a pánové, z mé strany nic nebrání tomu, abychom přikročili k hlasování, a v tuto chvíli vám děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Slovo by nyní dostal zpravodaj a zároveň bych přivítal, kdyby nám i řekl, jak budeme postupovat při hlasování. Prosím závěrečné slovo zpravodaje.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Pane předsedo, byl podán v podstatě jeden pozměňovací návrh k vlastnímu rozpočtu. O tom bychom měli hlasovat nejprve. Pak bychom měli hlasovat o usnesení navrženém výborem pro veřejnou správu. V případě, že bude přijat pozměňovací návrh, tak samozřejmě musí být text upraven. Musí tam být odkaz na přijatý pozměňovací návrh. Jako třetí hlasování by mělo být o pověření výboru pro veřejnou správu provedením případných rozpočtových změn v průběhu roku.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jestli to zrekapituluji, navrhujete, abychom postupovali ve třech krocích. Nejdříve hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Radko Martínka, pak o návrhu usnesení, jak ho předložil výbor pro veřejnou správu, a pak pověření výboru provedením změn v průběhu roku. Tyto tři kroky navrhujete, abychom postupně hlasovali.

Ptám se, jestli někdo zpochybňuje tento postup, který navrhl zpravodaj. Pokud tedy nikdo toto nezpochybňuje, tak budeme hlasovat v těchto třech krocích. Ale nejdříve si v tom případě dovolím svolat poslance. Prosím o chvilku strpení. Žádám všechny poslance opět, kteří chtějí hlasovat, aby se dostavili do jednací síně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP