(Jednání pokračovalo v 9.55 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, dámy a pánové, je 9.55 hodin, takže desetiminutová pauza uběhla. Upozorňuji, že jsme zahájili bod č. 170. - Podpůrné programy zemědělství pro rok 2004. Ještě jednou bych poprosil pana ministra zemědělství Jaroslava Palase, aby tento bod uvedl. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, předně se chci omluvit za malé zdržení, které vzniklo záměnou materiálů. Nyní mi dovolte uvést bod č. 132, což jsou podpůrné programy zemědělství pro rok 2004, poskytované podle § 2 zákona č. 252/97 Sb., o zemědělství.

Podpory na rok 2004 vycházejí z § 2 zákona č. 252/97 o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, který stanoví v odst. 1, že stát přispívá k udržování výrobního potenciálu v zemědělství a jeho podílu na rozvoji venkovského prostoru tím, že poskytuje dotace fyzickým a právnickým osobám v rámci jednotlivých opatření a programů podpory.

Předkládaný materiál obsahuje pouze podpůrné programy pro rok 2004, které schvaluje Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR současně se zákonem o státním rozpočtu. Podpůrné programy neodporují mezinárodním dohodám a smlouvám, kterými je Česká republika vázána. Podpůrné programy jsou účelové programy sloužící k podpoře restrukturalizace a zvýšení konkurenceschopnosti českého agrárního sektoru.

V souladu s § 2 odst. 4 a § 2d odst. 1 zákona č. 252/97 Sb. je u každého titulu uveden účel a navrhovaný finanční limit. Dále je uvedena forma podpory, časová působnost titulu a důvod podpory. Do navrhovaného spektra podpůrných programů nejsou zařazeny podpůrné programy uplatňované v roce 2003, které buď nejsou kompatibilní s legislativou Evropské unie, nebo budou financovány v rámci opatření společné zemědělství politiky Evropské unie.

Samostatně je u podpor, které chce Ministerstvo zemědělství zachovat i po vstupu do Evropské unie jako národní podpory, uvedená relevantní acquis kompatibilita s legislativou Evropské unie. Tyto programy budou projednávány s příslušnou evropskou komisí jako podpory typu state aid. Návrh spektra podpůrných programů vychází z finančního limitu, tj. 2,4 mld. Kč neinvestičních dotací, z toho 1,2 mld. podpůrný garanční rolnický fond a 150 mil. Kč kapitálové výdaje.

Podmínky pro podávání žádostí, rozhodování a přiznávání podpor budou upraveny samostatnými zásadami Ministerstva zemědělství v souladu s § 2d odst. 2 zákona č. 252/97 Sb. Vzhledem k specifičnosti podpůrných programů podpora Národního hřebčína Kladruby na Labem, Zemských hřebčinců Písek a Tlumačov a bodu 6, genetické zdroje, budou vydány Ministerstvem zemědělství jako v minulých letech samostatné zásady Ministerstva zemědělství. Do prováděcích předpisů pro poskytování podpor bude zapracováno zmocnění pro Ministerstvo zemědělství v odůvodněných případech zpřesnit v průběhu roku výše uvedené předpisy. Podmínky podpory dotace podpůrného garančního rolnického fondu jsou stanoveny zásadami pro poskytování podpor prostřednictvím podpůrného garančního rolnického fondu v platném znění a rozhodnutím Ministerstva zemědělství, které se vydávají za účelem zpřesnění účelu užití prostředku dotace ze státního rozpočtu.

Žádám vás o schválení návrhu podpůrných programů v zemědělství pro rok 2004. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Na návrh organizačního výboru projednal předložený tisk zemědělský výbor. Usnesení bylo rozdáno jako tisk 490/1. Prosím zpravodaje výboru pana poslance Jana Grůzu, aby nás informoval o jednání výboru a eventuálně přednesl také návrh na usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Jan Grůza: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením zemědělského výboru z jeho 24. schůze ze dne 12. listopadu 2003. Zemědělský výbor po úvodním slově náměstka ministra zemědělství pana Macha a mé zpravodajské zprávě doporučuje Poslanecké sněmovně podpůrné programy zemědělství pro rok 2004, poskytované podle § 2 zákona č. 252/97 Sb., o zemědělství, schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Otevírám všeobecnou rozpravu, do které nemám písemné přihlášky. Ptám se tedy, jestli se do obecné rozpravy někdo hlásí. Pokud se do obecné rozpravy nikdo nehlásí, všeobecnou rozpravu končím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP