Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
11. prosince 2003 v 9.04 hodin

Přítomno: 195 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážení kolegové, zahajuji jedenáctý jednací den 23. schůze Poslanecké sněmovny. Přeji vám dobré ráno. Prosím, abyste se sešli v jednací síni, abyste nalezli svá místa, přihlásili se kartami a sdělili mi, kdo z vás potřebuje dnes kartu náhradní.

Mám tady omluvy, které jsem obdržel. Omlouvá se pan poslance Vojtěch Filip, který odcestoval do zahraničí, místopředsedkyně paní poslankyně Miroslava Němcová omlouvá svou nepřítomnost 11. a 12. prosince, kdy se účastní jednání politického výboru Rady Evropy v Paříži. Hospitalizován je pan poslanec Evžen Snítilý od 9. do 12. prosince. Mám tady také omluvy od některých ministrů, jako je ministr financí Bohuslav Sobotka, který se na odpoledne omlouvá, bude v Senátu, stejně jako odpoledne bude v Senátu i ministr Pavel Němec. Pan ministr Stanislav Gross bude v Senátu naopak dopoledne.

Pan poslanec Kladívko má náhradní kartu č. 12. Pan poslanec Maštálka má náhradní kartu č. 4.

Já budu přijímat přihlášky k programu. Jenom mi dovolte, abych nejdříve přednesl sám dva návrhy ke změně programu, a pak dám slovo dalším. Nejdříve bych vám rád přednesl návrh - přeřadit odpověď na písemnou interpelaci pana poslance Petra Bratského na čtvrtek 18. 12. jako první bod. Takže interpelaci Petra Bratského, která se nemohla konat včera, přeřadit na čtvrtek 18. 12. jako první bod. Chtěl bych také navrhnout, abychom dnes - máme tam tuším šest pevně zařazených bodů - zařadili do dnešního programu bod sedmý, mimořádně a výjimečně. Byl by to bod Rozprava o pozici k mandátu vlády České republiky na Mezivládní konferenci v Římě. Opakuji - máme dnes šest pevně zařazených bodů a navrhuji jako bod sedmý pevně zařazený dát tuto informaci. Kolem toho vznikla ve sněmovně určitá dohoda, kterou ani na organizačním výboru nikdo nezpochybnil. Takže nechám hlasovat o zařazení tohoto bodu nyní na dnešní schůzi.

Vidím, že se hlásí pan poslanec Zahradil a pan poslanec Doležal. První byl pan poslanec Doležal, prosím pana poslance Doležala - předpokládám, že chce hovořit také k proceduře. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, dovolte, abych navrhl zařazení dvou bodů, a to na základě včerejšího jednání o zkrácení lhůty k projednávání sněmovního tisku č. 465 - zařadit druhé čtení na úterý příští týden, jestli se nemýlím, je to 16. 12., třetí čtení pak na konec třetích čtení, která zbudou na příští týden.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, ještě jednou to druhé čtení - název tisku je?

 

Poslanec Vladimír Doležal: Tisk 465, je to vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 116/1993 Sb., o dani silniční, ve znění pozdějších předpisů.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To znamená druhé čtení na úterý příští týden.

 

Poslanec Vladimír Doležal: A následně třetí čtení, až proběhnou lhůty. To znamená, jestli zbudou nějaká třetí čtení, na závěr třetích čtení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Na závěr třetích čtení. Nyní prosím pana poslance Zahradila.

 

Poslanec Jan Zahradil: Já vám především děkuji, pane předsedo, za ten návrh na zařazení bodu Rozprava k mandátu vlády na Mezivládní konferenci. Myslím si, že tím se odstraňuje to nedorozumění - ani bych to nenazýval kontroverzí, spíše nedorozuměním - z úterního odpoledne. Nicméně bych si dovolil váš návrh malinko vylepšit. Vy jste navrhoval, aby to bylo zařazeno jako sedmý bod v pevném pořadí. Já bych si dovolil dát návrh, aby to bylo zařazeno jako první bod dnes po polední přestávce, abychom přesně věděli, kdy ten bod začne. Protože když to zařadíme jako sedmý bod, pak nemůžeme odhadnout, nevíme přesně, jak se bude vyvíjet projednávání těch prvních šesti bodů. Takže já bych raději plédoval pro tu druhou možnost, to znamená, zařadit to dnes jako první bod po polední přestávce. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dávám slovo premiérovi Vladimíru Špidlovi k reakci na tento návrh.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, je tady technický problém. Protože ve stejnou dobu, to je ve 14 hodin, je dohodnuto se Senátem, že vystoupím na stejné téma. Je to dohoda, která je stará asi týden, čtrnáct dnů. Myslím si, že bychom to mohli vzít v úvahu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nemá cenu, abychom se tady přetlačovali. Je to spíš o tom, čeho jsme schopni. Je tady návrh rozdělit si to - ministr ve sněmovně. (Návrh ze sálu.) Mně se to nezdá. Já si myslím, že tady musí být premiér při projednávání této věci. (Diskuse u předsednického stolu.) Já bych zůstal v tom případě u svého původního návrhu, protože mě nenapadá nic lepšího, přiznám se. S tím Senátem nic nevymyslíme. Budeme hlasovat o návrzích, tak jak zazněly, promiňte, protože nám minimálně utíká čas.

První návrh - ten snad není problematický - je návrh přeřadit odpověď na písemnou interpelaci pana poslance Petra Bratského na čtvrtek 18. 12. jako první bod.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit tuto písemnou interpelaci, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 749, z přítomných 170 poslanců pro hlasovalo 139, proti 2. Tento návrh byl přijat. Písemnou interpelaci jsme zařadili.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP