(9.50 hodin)
(pokračuje Gross)

Snad bych jen řekl, že toto usnesení, pokud splním tuto podmínku - a já avizuji, že ji splním v podrobné rozpravě - bylo přijato drtivou většinou členů výboru pro obranu a bezpečnost, a já bych za to chtěl poděkovat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Písemnou přihlášku nemám. Registruji přihlášku paní poslankyně Evy Dundáčkové.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji. Paní předsedající, já bych si teď dovolila jako zpravodajka ústavně právního výboru požádat o ujasnění situace. Velmi se omlouvám sněmovně, že jsem přišla se zpožděním, a díky tomu jsem se možná také dostala do procedurální pasti. Chtěla bych si ujasnit, zda se nacházíme ve druhém, či třetím čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ve druhém.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Ve druhém čtení. Děkuji. Ústavně právní výbor vycházel z toho, že postoupíme do třetího čtení, a proto svůj názor vyjádřil vzhledem k návrhům, které zazněly, zatímco výbor pro obranu a bezpečnost - jak mi říká pan předseda - vycházel z toho, že se budeme nacházet v situaci opakovaného druhého čtení, to znamená, jako by pozměňovací návrhy, které tu na plénu padly, v podstatě neexistovaly. Existovaly by pouze v případě, že by je pan ministr Gross znovu načetl. Já prosím, aby si sněmovna ujasnila, v jaké situaci se nacházíme a zda v tuto chvíli pozměňovací návrhy existují, či neexistují. Je to i otázka toho, zda pan ministr bude stahovat pozměňovací návrhy, které načetl, nebo zda v případě, že je vůbec nenačte, bude s nimi sněmovna zacházet, jako by neexistovaly, což je podle mého názoru - pokud se nacházíme teď v opakovaném druhém čtení - procedurálně správné.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Jsme v opakovaném druhém čtení. Jenom vás upozorňuji, že pan místopředseda vlády avizoval, že své návrhy - a nevím v tuto chvíli jaké - přednese ještě v podrobné rozpravě. Jinak platí princip, že ty návrhy, které nebudou předneseny, jako by neexistovaly, a tudíž neplatí.

Hlásí se pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Paní místopředsedkyně, já jsem jen chtěl vyjádřit lítost, že výbor pro obranu a bezpečnost neudělal to, co tady avizoval pan ministr Gross, že měl široký konsensus ve výboru. Výbor mohl přijmout usnesení a v něm pozměňovací návrh už prostě přijmout. Takto bude zase tady ve sněmovně načítán ve druhém čtení, a zase budeme všichni přemýšlet, i v těch ostatních výborech, jestli ano, nebo ne, a budeme hledat řešení. Je škoda, že výbor pro obranu a bezpečnost ten pozměňovací návrh už nedal k projednání, když je tam tak široký konsensus.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, to byla spíše poznámka k průběhu dosavadního projednávání zákona. Registruji přihlášku pana poslance Jana Vidíma.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Vážená paní předsedající, paní a pánové, připomeňme si, jak probíhalo projednávání tohoto návrhu. Hlavní město Praha předložilo návrh, ke kterému hospodářský výbor přijal komplexní pozměňující návrh, bylo zahájeno projednávání druhého čtení, Poslanecká sněmovna se ztotožnila s komplexním pozměňujícím návrhem hospodářského výboru, včetně samotného navrhovatele, a v průběhu druhého čtení zazněl návrh, aby jeden konkrétní pozměňující návrh ministra vnitra, tehdy v pozici poslance, byl ještě předtím, než o něm sněmovna rozhodne hlasováním, projednán ve výborech ústavně právním a pro obranu a bezpečnost. Náš výbor nemohl v tom okamžiku přijímat žádná usnesení ve smyslu pozměňovacího či doplňujícího návrhu, mohl se pouze a jenom vyjádřit k pozměňovacímu návrhu poslance Grosse, což také učinil.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Opět se hlásí pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Dámy a pánové, je mi líto, že kolega Vidím se mýlí, protože u tohoto zákona ve třetím čtení jsme rozhodli o opakování druhého čtení. Druhé čtení samozřejmě "jede" s celou parádou, všechny výbory se k němu mohou vyjádřit a dávat pozměňovací návrhy, takže není pravda to, co říkal.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Hlásí se někdo další do obecné rozpravy? Pokud tomu tak není, obecnou rozpravu končím a zahajuji rozpravu podrobnou. Své vystoupení v této rozpravě avizoval místopředseda vlády Stanislav Gross. Prosím, má slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, doufám, že zvolím správný procedurální postup, kdy v podrobné rozpravě zkonstatuji, že setrvávám na všech pozměňovacích návrzích, které jsem přednesl ve druhém čtení, když se konalo poprvé, kromě jediného, což je pozměňovací návrh, který se vztahoval ke změně § 20d zákona o policii. Tento stahuji a přednesu nový pozměňovací návrh, který navazuje na usnesení výboru pro obranu a bezpečnost.

Do § 20d zákona č. 283/1991 Sb., o policii, ve znění pozdějších předpisů, načítám tento pozměňovací návrh. Paragraf 20d zní: Oprávnění ke vstupu do živnostenských provozoven /to je stávající text/. Policista je při plnění úkolů policie oprávněn vstupovat v živnostenských provozovnách /8b/ do všech prostor určených pro zákazníky /to je text stávajícího zákona o policii/. Teď můj pozměňovací návrh do tohoto odstavce. Pozměňovací návrh zní: Středník za slovy "zákazníky", a znění je: "v prostorách, ve kterých probíhá nákup použitého zboží nebo zboží bez dokladu nabytí, přijímání tohoto zboží do zástavy, nebo zprostředkování jeho nákupu či přijetí do zástavy, je oprávněn vstupovat i do ostatních prostor." Zbytek § 20d je stejný jako ve stávajícím znění zákona o policii.

Jinými slovy, rozšíření oprávnění tímto vztahuji nikoliv na všechny živnostenské provozovny, ale pouze na ty, které vykonávají činnost, na niž se vztahuje návrh hlavního města Prahy. Snažím se tímto vyjít vstříc tomu, na čem byla dohoda výboru pro obranu a bezpečnost, a doufám, že i kolegové z ústavně právního výboru - pokud ty námitky byly ty, které tady prezentovala paní kolegyně Dundáčková - tímto alespoň pro část bude umožněno tento pozměňovací návrh podpořit.

Děkuji za pozornost. Na ostatních pozměňovacích návrzích, jak jsem je předložil, bych setrval. Ty nebyly ani rozporovány.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za přednesení těchto návrhů. Je to v souladu se vžitým postupem Poslanecké sněmovny. O slovo se hlásí pan poslanec Eduard Vávra.

 

Poslanec Eduard Vávra: Děkuji. Já bych chtěl jenom potvrdit usnesení hospodářského výboru č. 128 ze dne 1. října 2003. Tím končím.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. O slovo se dále hlásí pan poslanec Beneš.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji. Dovolte i mně, abych podle § 64 zákona o jednacím řádu stáhl pozměňovací návrhy, které jsem přednesl při druhém čtení v minulém období, a to i z toho důvodu, že v tisku, kde byly ty návrhy zachyceny, byly chyby, které jejich smysl znehodnocovaly. Dovolím si načíst pozměňovací návrhy znovu a k tomu pak krátké vysvětlení.

Pozměňovací návrhy se vztahují k usnesení 128 hospodářského výboru, které - jak doufám - bereme za základ našeho dalšího jednání. Pozměňovací návrhy jsou dva a znějí: V části první článek I odstavec 6 se nahrazuje tečka na konci věty čárkou a vkládá se text "umožňující jeho dostatečnou identifikaci".

Druhý návrh. V části druhé článek II dosavadní text se označuje bodem 2 a vkládá se nový bod 1, který zní: "V § 10 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů, se na konec odstavce 6 vkládá věta, která zní: V provozovně, v místě vyhrazeném k prodeji takových výrobků, nesmí být uloženy předměty, které neslouží k prodeji." To je konec.

Drobné vysvětlení. První pozměňovací návrh jen upřesňuje, že popis zboží, které není označeno řádně svými identifikačními znaky, musí být dostatečný, aby sloužil k jednoznačné identifikaci zboží. Druhý návrh by měl mít takový účinek, že mezi předměty, které jsou určeny k prodeji, se nebude nacházet žádné další zboží, které nebude sice označeno a které by potom majitel těchto živností označoval za svůj majetek, a tím by se vyhnul kontrolám živnostenských úřadů. Slíbil jsem, že tento návrh nebudu dávat do zákona o živnostenském podnikání, nepodařilo se ale nalézt jiné řešení než ho vložit do zákona o ochraně spotřebitele, který je tímto také otevřen.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Františku Benešovi. Táži se, zda někdo další chce vystoupit v podrobné rozpravě. Pan místopředseda vlády Stanislav Gross.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP