(9.20 hodin)

Senátorka Jitka Seitlová: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené poslankyně a poslanci, dnes před vás předstupuji ve třetím čtení návrhu zákona, který je projednáván v legislativním procesu již od června minulého roku. Za tu dobu návrh zákona prošel řadou úprav, řadou doplnění. Všechny výhrady, které přednesla legislativa a které byly předneseny také ze strany vlády, případně na výborech, se podařilo v tuto chvíli ve verzi, která je přijata ve společných pozměňovacích návrzích výboru ústavně právního a výboru petičního, vyřešit. Podařilo se také koordinovat celou přípravu s připravovanou rekodifikací trestního práva.

Chtěla bych tímto ještě jednou poděkovat oběma výborům, jejich členům, za vstřícný postoj k řešení právní formulace novely zákona, která by měla napomoci k řešení problematiky domácího násilí.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Paní senátorko, promiňte prosím, že vás přerušuji. Požádám o klid v jednací síni. Jsme na začátku třetího čtení, probíhá závěrečné slovo navrhovatele a myslím, že je potřeba, abychom se soustředili na to, co nám paní senátorka sděluje ve svém závěrečném slově. Žádám důrazně o klid v jednací síni.

 

Senátorka Jitka Seitlová: Chtěla bych také poděkovat za diskusi, která proběhla v rámci druhého čtení, protože naprosto přesně odrážela otázky, které se v souvislosti s projednávanou novelou v široké veřejnosti debatují a diskutují. Jedním z hlavních témat této diskuse byla otázka, zda současné právní předpisy umožňují, aby činy, které jsou brutální a jsou páchány na osobách blízkých nebo ve společné domácnosti nebo domě, byly dostatečně stíhány a také byla možná prevence těchto brutálních činů.

Ráda bych se vyjádřila k tomu, co zde bylo řečeno. Jistě je pravda, že máme zákony, které v současné době řeší otázku postižení na zdraví, dopadu na zdraví, ale toto postižení zdraví je chápáno jako trestný čin teprve v případě, že je zde dlouhodobá pracovní neschopnost. V konkrétních případech, které se staly, došlo k tomu, že osoba blízká měla jasné známky týrání, fyzického násilí, ale nevyžadovaly neschopnost 7 dní, tudíž nebyly stíhány jako trestný čin. Následovalo poškození zdraví pořezání nožem, ale opět policie nezasáhla, a v tu chvíli se stalo to, že skutečně došlo k brutálnímu trestnému činu. Není tedy pravdou, že by skutečně náš právní řád, právní systém, umožňoval zasáhnout v takovýchto případech opakovaného týrání a domácího násilí.

Chtěla bych ještě zdůraznit, že v žádném případě tento návrh zákona nevstupuje do presumpce neviny tak, jak se minule otázka otevřela. Celý návrh, tak jak je, je pouze doplněním jedné ze skutkových podstat a veškerá důkazní a procesní řízení musí být zachována tak jako u všech jiných trestných činů, které jsou prokazovány a jsou souzeny.

V diskusi se také velmi silně objevila otázka, která se týkala dopadu na takzvané nepřímé oběti domácího násilí. Těmito nepřímými oběťmi mohou být děti. Slovem nepřímý nemyslíme v tomto případě, že by dopad byl menší, ale myslíme, že nejsou přímo těmi, na které domácí násilí je zaměřeno. Naopak podle posledních analýz, které byly prezentovány, je jednoznačně prokázáno, že právě tyto děti jsou postiženy ve svém vývoji, dokonce jsou známé i fyziologické projevy tohoto postižení a s velkou pravděpodobností se tyto děti stávají buď příštími oběťmi, protože mají problém s komunikací, anebo jsou následně samy agresory.

Dámy a pánové, jistě je pravda, že návrh zákona neřeší bezezbytku celou problematiku domácího násilí a není zázračným a kouzelným proutkem, který by ze dne na den změnil celou situaci. Nicméně může zabránit nejvážnějším a nejbrutálnějším trestným činům. Je také mechanismem primární prevence, která v tomto případě může být velmi významným nástrojem, který má i vliv na vnímání veřejnosti k celému tomuto velmi negativnímu jevu ve společnosti.

Dovolte tedy, abych podpořila zákon ve znění pozměňovacích návrhů obou výborů tak, jak byly předloženy. Prosím laskavě, zda byste zvážili podporu návrhu ve třetím čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní senátorce Jitce Seitlové, která svým závěrečným slovem nás přivedla na práh hlasování ve třetím čtení. Nyní požádám paní zpravodajku, aby nás seznámila s procedurou tohoto hlasování.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Vážená paní předsedající, vládo, kolegyně a kolegové, senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon, byl projednáván v této sněmovně, jak již bylo řečeno, postupně od června letošního roku. Byl projednáván ve výboru ústavně právním, dále ve výboru petičním. Touto sněmovnou byl vrácen do druhého čtení. V průběhu byly přijaty pozměňovací návrhy jak petičního výboru, tak výboru ústavně právního. Dále byly ve druhém čtení podány dva pozměňovací návrhy.

Pozměňovací návrhy jste obdrželi jako sněmovní tisk č. 298/5. Máte je v písemné podobě. Proto bych navrhla takovouto proceduru hlasování.

Jedním hlasováním bychom potvrdili pozměňovací návrh pod bodem A a B, což jsou pozměňovací návrhy ústavně právního výboru a petičního výboru, které jsou stejné. Dále bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu poslance Miloše Melčáka, který je uveden pod bodem C, a dále bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu poslance Václava Votavy, uvedeném v tisku pod bodem D.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl návrh procedury. Zeptám se, zda má někdo nějakou námitku. Hlásí se pan poslanec Melčák.

 

Poslanec Miloš Melčák: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, mám pouze prosbu, abychom pozměňovací návrh pod písmenem C hlasovali samostatně, C1 a samostatně C2, protože jsou tam dvě odlišné skutkové podstaty. Jedna se týká úmyslného prozrazení pracovníků služeb a druhá se týká nedbalostního prozrazení, především ve stupni vyhrazeném. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, mám poznamenán tento návrh. Zeptám se. Chce někdo další vystoupit k navržené proceduře? Není tomu tak.

 

Schválíme si ji pro jistotu, a to v hlasování pořadové číslo 712, které zahajuji. Táži se, kdo je pro, abychom se takto navrženou procedurou řídili v dalším hlasování. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 712 z přítomných 172 pro 127, proti 2. Proceduru jsme si tímto hlasováním schválili.

 

Můžeme tedy přistoupit k hlasování, jak jste, paní zpravodajko, navrhla. Poprosím vás, abyste přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a zároveň oznámila vaše stanovisko, a poprosím také o stanovisko paní senátorku před každým hlasováním.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Body A a B. (Zpravodajka doporučuje. Paní senátorka nehovoří na mikrofon, nebylo rozumět.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 713, které jsem zahájila, a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 713 z přítomných 177 pro 168, proti nikdo. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP