Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
10. prosince 2003 v 9.04 hodin

Přítomno: 187 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, vážení kolegové, vážení členové vlády, zahajuji desátý jednací den 23. schůze Poslanecké sněmovny. Vítám vás všechny a prosím, abyste se přihlásili vašimi identifikačními kartami. Zároveň vás požádám, abyste mi oznámili, kdo má vydanou náhradní kartu.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešního jednání požádali tito poslanci: Vlasta Parkanová - zdravotní důvody, Evžen Snítilý - hospitalizace, Pavel Svoboda - služební cesta pozorovatele v Evropském parlamentu. Z členů vlády se omlouvají Vladimír Špidla - rozhovory s představiteli Evropské unie v Bruselu, Cyril Svoboda - mezi devátou a jedenáctou hodinou má pracovní schůzku s Václavem Klausem, odpoledne se omlouvá ministr Zdeněk Škromach - bude na jednání 12. schůze Senátu, a pan ministr Milan Urban, který bude také na jednání 12. schůze Senátu. Tolik omluvy.

Podle schváleného pořadu schůze se budeme nejprve zabývat pevně zařazenými body. Jenom je přečtu a poté dám slovo panu poslanci Vidímovi, který přichází bezpochyby s procedurálním návrhem. Tedy pevně zařazené body byly 123, 163, 149, 25 a před polední přestávku jsme zařadili volby. Tolik k pevně zařazeným bodům.

Dávám slovu poslanci Janu Vidímovi a po něm bude hovořit pan poslanec Laštůvka.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedající, paní a pánové, když Poslanecká sněmovna při zahájení této schůze přijímala usnesení, ve kterém upravila způsob svého jednání při přesouvání či pevném zařazování bodů v programu, nepamatovala na jeden velmi specifický bod, který obvykle sněmovna projednává na svých schůzích, a to je volební bod.

Chtěl bych pouze Poslaneckou sněmovnu po dohodě s předsedou volební komise informovat o tom, že volební komise předstoupí po prvém kole před sněmovnu s návrhem, kdy uskuteční kolo druhé. Ale je nezbytné, aby sněmovna vzala na vědomí, že to nebude tedy bezprostředně po zahájení schůze, ale že to bude po proběhnuvším prvém kole voleb. Je to specifický bod, na který jsme nepamatovali při onom usnesení, jak projednávat program schůze.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za toto upozornění. Bezpochyby berou na vědomí i předsedové klubů toto oznámení a budeme postupovat tak, jak navrhl pan poslanec Vidím. To znamená, po proběhlém prvním kole voleb oznámí předseda volební komise termín kola druhého. Věřím, že je s tím souhlas ze všech poslaneckých klubů. Prosím, pokud ne, abyste avizovali.

Nyní má slovo pan poslanec Laštůvka.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Děkuji. Paní předsedající, dámy a pánové, prosím vás o kratičkou pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o klid. (Velký hluk v jednacím sále.)

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Usnesením této sněmovny jsme zařadili pevně na dnešní den jako bod č. 3 bod 149 - vládní návrh dalšího působení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích. Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že v tento okamžik neexistuje dostatečný konsensus nad způsobem projednání a dokončení projednání tohoto velmi závažného bodu, po dohodě představitelů politických stran ve sněmovně jsme se dohodli, že navrhnu přesunutí tohoto bodu jako pevný bod na středu 17. 12. příští týden jako první bod. Je to dohoda, která byla učiněna také s ministrem zahraničí i s ministrem obrany. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Další návrh pan poslanec Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já jsem se včera při opětovném zahájení této schůze pokusil dát návrh na jistou formu přeřazení nebo zafixování jednoho bodu. Myslím si, že jsem měl na to právo, nicméně provedu to ještě jednou dnes ráno.

Jde mi o to, aby bod, který je veden pod číslem 102, sněmovní tisk 529, zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, byl zařazen buď v alternativě na tento čtvrtek od 17 hodin, protože lze předpokládat, že jsou vyčerpány interpelace na ministry a že bychom mohli jednat dál, takže je tam jistý prostor, a kdyby to sněmovně nevyhovovalo, tak na příští pátek kdykoliv. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Zeptám se, zda jsou nějaké další procedurální návrhy. Pan poslanec Vymětal se hlásí, má slovo. Prosím o klid v jednací síni.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, návrh, který tady vzešel, chci se k němu vyjádřit jenom procedurálně, je v rozporu s usnesením, které jsme přijali. Protože tady se říká, že po schválení pořadu schůze lze navrhnout přeřazení jednotlivých bodů, nikoliv však určovat pevné datum jejich projednání. Usnesením jsme to prostě zakázali. Takže bych rád, abychom to dodržovali. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za toto upřesnění. Požádám pana poslance Vojíře, aby ještě jednou formuloval svůj návrh tak, aby byl hlasovatelný. Prosím.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Omlouvám se a doplňuji svůj návrh tak, aby bod, který je veden pod číslem 102, byl zařazen na konec bloku prvních čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To je v souladu s naším usnesením a takto je možno o tomto návrhu hlasovat.

Máme zde tedy, paní kolegyně a páni kolegové, dva procedurální návrhy. Volební, který přednesl pan poslanec Vidím, považuji za rozhodnutý. To znamená, že volební komise nám oznámí termín konání druhého kola poté, až proběhne kolo první.

Pak je zde návrh pana poslance Laštůvky, který navrhuje pevné zařazení bodu číslo 3 dnešní schůze. Bod č. 149 měl být projednávaný jako třetí bod dnes, ale zde je stejný problém, na který upozornil pan poslanec Vymětal, to znamená, že nelze zařadit tento bod na přesný den, ale lze jej zařadit na závěr příslušného bloku. Pokud s tím bude pan poslanec Laštůvka souhlasit, znamenalo by to, že budeme přesouvat tento bod až na závěr bloku zpráv, jestli tomu já dobře rozumím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP