(Jednání pokračovalo v 16.32 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, budeme pokračovat v našem odpoledním jednání, a to bodem

 

37.
Návrh poslanců Josefa Janečka, Viléma Holáně, Tomáše Kvapila
a Jana Kasala na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 359/1999 Sb.,
o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č 117/1995 Sb.,
o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 370/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme všichni obdrželi jako sněmovní tisk 370/1. Žádám, aby se připravil za předkladatele pan kolega Josef Janeček a jako zpravodaj pan kolega Stanislav Grospič a aby zaujali místo u stolu zpravodajů. Předložený návrh z pověření skupiny navrhovatelů uvede pan poslanec Josef Janeček. Žádám, aby se ujal slova. Zároveň očekávám, že sněmovna ho vyslechne v klidu.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové a kolegyně, poté co jsme schválili rozpočet, je možná trošku obtížné soustředit se na téma, které je obsahem tohoto návrhu zákona. Tento návrh se dotýká velmi citlivé oblasti náhradní rodinné péče a z této oblasti ještě speciálního úseku, který bych nazval poručnickým segmentem. Je to situace, kdy lidé jsou určeni a stanoveni poručníkem, to znamená, že zastupují dítě i v právních vztazích, ovšem zároveň ho vychovávají, a v tomto případě je poručník, který převzal dítě do své péče, znevýhodněn např. oproti pěstounovi, protože u statutu poručníka neexistuje adekvátní statut, jaký je např. v oblasti pěstounské péče, kde je tzv. předpěstounská péče. V praxi to znamená, že rodina, která přijala dítě do náhradní rodinné péče ve statutu poručnictví, čeká měsíce, někdy to může být i déle než rok, na to, než má nárok na dávky státní sociální podpory.

To je něco, co bychom měli odstranit, protože naším cílem je umožnit, aby děti, které nemohou být vychovávány ve vlastní rodině, co nejrychleji nalezly rodinu náhradní a nebyly vystaveny jakémukoliv tlaku, který by znamenal, že jedinou alternativou bude péče ústavní. I z tohoto hlediska prosím o podporu našeho návrhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegu Janečkovi a žádám zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Stanislava Grospiče, aby se ujal slova a přednesl svoji zpravodajskou zprávu.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji. Vážené kolegyně a kolegové, jde o poslanecký návrh novel zákonů 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, a 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře.

Poslanecká novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí navrhuje rozšířit současné instituty dočasného svěření dítěte do péče budoucího osvojitelů a dočasného svěření dítěte do péče fyzické osobě, která má zájem stát se pěstounem, o nový institut dočasného svěření dítěte do péče fyzické osoby, která má zájem stát se poručníkem. Jde o obdobnou proceduru jako při prokazování způsobilosti stát se pěstounem nebo osvojitelem dítěte pro potřeby soudu z hlediska ustanovování těchto funkcí.

Ve stanovisku vlády se upozorňuje na potřebu příslušné novely zákona o rodině, který poslanecká iniciativa nepředložila. Jde z tohoto pohledu o námitku opodstatněnou.

Poslanecká novela zákona o státní sociální podpoře navrhuje sjednotit nároky na dávky pěstounské péče budoucích pěstounů s budoucími poručníky a současně na zpětnou výplatu dávek sociální péče pouze poručníkům, a to po dobu 3 let zpětně.

První návrh je možno považovat za částečně opodstatněný, druhý s ohledem na skutečnost, že ostatní dávky státní sociální podpory jsou přiznávány zpětně pouze 3 měsíce nebo rok, podle mého názoru nikoliv.

Závěrem bych chtěl říci, že věcný záměr poslaneckých novel obou zákonů je až na nepřiměřenou délku zpětné výplaty dávek pěstounské péče budoucím poručníkům ve své podstatě opodstatněný, legislativně technické provedení ale není dokonalé. Z uvedených důvodů je určitě nezbytné jej dopracovat. Nenavrhuji zde však zamítnutí. Myslím si, že prostor k tomu by se mohl otevřít ve druhém čtení zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, jestli má někdo zájem hovořit z místa. Ano, pan kolega Kvapil.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, jen velmi krátké vyjádření ke stanovisku vlády, a to k bodu 3, kde vláda velmi silně odmítá to, aby budoucím nebo resp. už současným poručníkům byla přiznána zpětně dávka pěstounské péče. Vláda velmi precizně argumentuje mimo jiné i tím, že omezení některých dávek, resp. jejich zpětné čerpání a žádání o ně, bylo z důvodu jasnějšího využívání těchto dávek pro dané účely, pro které byly zřízeny - argumentuje tím, že v takovém případě už by toto bylo zpochybněno.

Já bych k tomu chtěl pouze konstatovat, že rodiče, kteří žádali o osvojení dítěte, neměli možnost si vybrat, zda dítě bude osvojeno, nebo zda se stanou jeho poručníky. To záleželo na rozhodnutí orgánů sociálních, případně pak orgánů soudu, tedy v žádném případě by se nejednalo o nějaké spekulativní chování ze strany takovýchto rodičů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP