(15.00 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Ptám se, jestli můžeme hlasovat o celém návrhu zákona. Ano, dobře. Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Vlastimila Aubrechta, Rudolfa Tomíčka, Květoslavy Čelišové, Josefa Víchy, Františka Pelce a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon České národní rady č. 171/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodů majetku státu na jiné osoby a o Fondu národního majetku České republiky, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 289, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

O tomto textu nyní hlasujeme.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí tohoto textu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 311 z přítomných 175 poslanců pro hlasovalo 125, proti 4. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu poslanci Aubrechtovi i zpravodaji panu poslanci Gongolovi a končím projednávání bodu 166.

 

Dalším bodem našeho schváleného programu je bod

 

27.
Vládní návrh zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících
s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o nelékařských zdravotnických povoláních)
/sněmovní tisk 128/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr Zdeněk Škromach. Prosím pana ministra, aby se ujal slova jako první.

Prosím vás o klid! (Předseda zvoní, v sále je velký hluk.)

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte mi, abych omluvil paní ministryni Součkovou, která se účastní rady ministrů v Bruselu a nemohla se zúčastnit dnešního projednávání, takže si dovolím ji v této věci zastoupit.

Předmětem dnešního projednávání je vládní návrh zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů -zákon o nelékařských zdravotnických povoláních. Navrhovaná právní úprava vychází ze základní zásady volného přístupu ke vzdělávání a z požadavku upravit podmínky pro získávání odborné a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnických povolání.

V souladu s právem Evropské unie se současně nově upravuje a rozlišuje uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání získaného mimo Českou republiku, a to jednak pro státní příslušníky členských států Evropské unie, jednak pro občany ostatních zemí. Navrhovaná právní úprava zavedením akreditace umožňuje přístup k poskytování celoživotního a dalšího vzdělávání ve zdravotnictví právnickým nebo fyzickým osobám a současně upravuje státní garanci úrovně tohoto vzdělávání.

Nyní mi dovolte, abych v krátkosti informoval Poslaneckou sněmovnu o výsledcích projednávání vládního návrhu zákona ve výborech, do kterých byl přikázán, a to ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, v petičním výboru, ve výboru pro evropskou integraci a ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

Ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu byly zamítnuty všechny věcné pozměňovací návrhy a odstraněny pochybnosti, které by se vztahovaly k systému vzdělávání České republiky ve vztahu k Evropské unii. Bylo potvrzeno stanovisko Ministerstva zdravotnictví, že návrh zákona umožňuje naplnit požadavek Evropské unie na přípravu sester a porodních asistentek jediným možným způsobem, který respektuje systém vzdělávání České republiky, a že způsob vzdělávání zdravotnických pracovníků obsažený v návrhu zákona resort školství plně akceptuje. Jednání petičního výboru se neuskutečnilo. Výbor pro evropskou integraci přijal doporučující usnesení k projednání ve druhém čtení s tím, že návrh zákona je plně slučitelný se směrnicemi Evropské unie. Plnou slučitelnost též potvrdil přítomný zástupce Parlamentního institutu. Výbor pro sociální politiku a zdravotnictví přijal k vládnímu návrhu zákona změny a doplňky a vyslovil s ním souhlas.

K většině pozměňovacích návrhů podaných členy výborů Ministerstvo zdravotnictví zaujalo kladné stanovisko.

V usnesení č. 112 výboru pro sociální politiku a zdravotnictví došlo zřejmě při přepisování k nepřesnosti, na kterou tímto upozorňuji. Jde o bod 11 usnesení, který se týká § 83, a to jeho odstavce 4, nikoliv odstavce 2, jak se uvádí.

Projednávaný vládní návrh zákona patří mezi tzv. harmonizační zákony, to je zákony, které jsou podmínkou pro náš vstup do Evropské unie. Ministerstvo zdravotnictví při zpracování návrhu zákona a prováděcích právních předpisů k tomuto zákonu vycházelo především ze směrnic Evropské unie upravujících tzv. specificky regulovaná povolání, to je povolání všeobecné sestry a porodní asistentky. Dále v něm byly zohledněny závěry hodnocení zástupců Evropské komise v rámci evaluační mise, která v České republice proběhla ve dnech 16. až 19. dubna 2002, a závěry jednání v Bruselu, která se uskutečnila v průběhu let 2002 a 2003.

Návrh zákona byl shledán jako plně slučitelný s právem Evropských společenství, pokud jde o požadavky na volný pohyb osob ve specificky regulovaných povoláních, to je pokud jde o povolání všeobecné sestry a porodní asistentky a podmínky pro jejich usídlování. Pokud jde o povolání radiologického fyzika, radiologického technika a radiologického asistenta, promítají se do návrhu zákona směrnice Evropské unie upravující oblast radiační ochrany. Ostatní zdravotnická povolání nejsou sice upravena sektorovými směrnicemi Evropské unie, ale vztahuje se na ně tzv. obecný systém vzájemného uznávání kvalifikací. Pro uznávání těchto profesí je zásadní, aby byly upraveny právními předpisy členské země, to, aby jejich činnost byla regulována. Bez této legislativní úpravy by mohlo dojít ke komplikacím při uznávání kvalifikace občanů České republiky v zahraničí.

Je mou povinností upozornit, že dochází ke zpožďování legislativního procesu při přijímání i tohoto nyní projednávaného návrhu zákona. Z tohoto důvodu Česká republika zaostává v plnění svých závazků, které spočívají v implementaci práva Evropské unie v oblasti volného pohybu osob. Tato skutečnost byla konstatována v závěrečné monitorovací zprávě vypracované Evropskou komisí. V případě nesplnění tohoto závazku by po vstupu do Evropské unie mohla být pro Českou republiku zavedena tzv. ochranná opatření, vyplývající z ochranné klauzule obsažené v přístupové smlouvě.

Důvodem zpracování a předložení projednávaného vládního návrhu zákona však není jen harmonizace s právem Evropské unie, ale i to, že platná právní úprava nelékařských povolání je překonaná a není v souladu se současným faktickým stavem. Tento stav je nepřijatelný a jeho řešení již nelze dále odkládat. Důkazem toho je též podpora všech odborových a profesních organizací zdravotnických pracovníků, vyjádřená v petici. Považuji ji za důkaz toho, že návrh zákona byl zpracován ve spolupráci a ve shodě s těmi, jichž se návrh zákona především týká, to je zástupci nelékařských zdravotnických profesionálů.

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, z uvedeného vyplývá naléhavost řešení problematiky upravené předloženým návrhem zákona. Proto vás žádám, abyste tomuto návrhu věnovali pozornost a podpořili jeho propuštění do třetího čtení a schválení ve třetím čtení. Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP