(14.10 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Nyní budeme pokračovat, a to bodem

 

49.
Návrh poslance Ladislava Skopala na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže
a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže)
/sněmovní tisk 416/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 416/1.

Prosím, aby předložený návrh uvedl navrhovatel pan poslanec Ladislav Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji. Paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych vás seznámil se svým návrhem novelizace zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže.

Tento zákon je trochu bestsellerem této sněmovny, protože byl projednáván již ve třetím volebním období. Nebyl doprojednán ne proto, že by poslanci nesouhlasili s tím, že je nutné ekonomickou závislost specifikovat, ale došlo ke sporu, zda je vhodné tuto závislost specifikovat v zákoně o ochraně hospodářské soutěže, či spíše v obchodním zákoníku. Dohodli jsme se, že zkusíme najít cestu, jak specifikovat tento problém v jiné legislativní části, ale přes veškerou snahu se to nepodařilo. Proto jsem i v tomto čtvrtém volebním období podal návrh této novely s tím, že si myslím, že je nutné doopravdy tuto závislost specifikovat tak, jak jsem uvedl, v paragrafech 11b, samozřejmě hlavně i 11a.

Vím, že Úřad pro hospodářskou soutěž má výhrady k tomuto mému návrhu. Vím, že i obchodní řetězce v současné době vnímají určité potřeby, aby pravidla hry zde byla zavedena.

Myslím si, že je možno projednat a změnit některé úpravy v mé novele tak, aby odpovídaly potřebám nejen dodavatelů, ale dnes po diskusi s velkoobchodními řetězci i odběratelům. Proto vás žádám, abyste pustili tento návrh novelizace zákona do druhého čtení, aby bylo možno komplexně tuto problematiku prodiskutovat.

Proč to podávám, je plně, věcně a dostatečně uvedeno v důvodové zprávě, takže si myslím, že by bylo zbytečným zdržováním vám toto všechno předčítat.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP