(9.20 hodin)

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedající, přítomní členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych navrhla vyřazení bodu číslo 68 z pořadu této schůze, a to s následujícím odůvodněním. Jedná se o návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, k němuž vláda vydala nesouhlasné stanovisko s odkazem na skutečnost, že bude tuto situaci, kterou přiznávala jako potřebnou k řešení, řešit sama. Následně se stalo, že příkazem ministra práce a sociálních věcí opravdu došlo k pokusu o nápravu. Myslím, že je čas na to, abychom vyčkali, zda skutečně dojde k napravení nežádoucího stavu. Proto prosím, aby to bylo vyřazeno z pořadu této schůze a zařazeno na příští, to znamená lednovou schůzi. Myslím, že tento návrh je možný, pane předsedo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím, ale já mám bod 68 o hnojivech a pomocných půdních látkách - podle schváleného pořadu schůze.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Pak se omlouvám, možná to není správný. Je to sněmovní tisk 450. Pokud na tom budete trvat, dojdu ke schválenému pořadu a podívám se, které je to číslo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan poslanec Snítilý.

Pan poslanec Nájemník má náhradní kartu číslo 13.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, vím, že na váš vkus jsem zde příliš často, ale dovolte mi, abych vás zcela výjimečně požádal o zařazení nového bodu do programu této schůze, a to třetí čtení návrhu poslanců Vlastimila Aubrechta, Rudolfa Tomíčka a dalších, sněmovní tisk 289, jako třetí bod úterního jednání dne 2. prosince. Činím tak s vědomím a chtěl bych využít námi přijatého usnesení, které mi dává v bodě 4 ve zvláště odůvodněných případech možnost o to požádat.

Zdůvodnění. Všichni víme, že tento zákon byl přeřazen z druhého čtení proto, aby mohla být řešena otázka výpůjček. Všichni ti, kteří na tomto pozměňovacím návrhu pracovali, si uvědomovali, že to je jediná možná cesta, jak ještě dohonit nějaké prodlení. Zároveň jsme si všichni uvědomovali, že samozřejmě naším schválením legislativní proces nekončí. Jediným naším přáním je, aby Senát měl dost času na to, aby mohl tento zákon - pakliže my ho přijmeme - projednat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, zaznamenal jsem.

Hlásí se pan poslanec Kvapil.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si před vás předstoupit s jedním procedurálním návrhem. Včera večer jsme vrátili do druhého čtení tisk 419. Je to návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 20/1966, o péči o zdraví lidu. Jde o tzv. národní zdravotní registry. Tento návrh byl vrácen do druhého čtení a já navrhuji, aby toto druhé čtení bylo zařazeno na konec bloku druhých čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím paní poslankyni Dundáčkovou.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji, pane předsedo. Omlouvám se za svou předchozí nepřesnost. Navrhuji po upřesnění vyřazení bodu číslo 75 schváleného pořadu schůze.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Rozumím. Ještě se hlásí pan poslanec Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Dobrý den. Vážené kolegyně a kolegové, vážený pane předsedo, přece jen bych chtěl ještě vyjasnit návrh pana kolegy Suka, který jste vy označil za nehlasovatelný, protože by mě zajímalo, jak budeme v budoucnu postupovat v takovýchto případech, kdy výbor sice projedná příslušný návrh zákona, který mu byl vrácen Poslaneckou sněmovnou, nicméně ještě legislativa nezpracovala celý materiál, resp. nebude dodán v okamžiku, kdy přijde na pořad dle schváleného programu. Přece jen se mi nezdá interpretace, co se s tím potom stane. Jestli platí opravdu, že pak automaticky nebude zařazen a bude zařazen, až uplyne příslušná lhůta. Jakým způsobem to bude řešeno? Myslím, že bychom si to měli vyjasnit hned na začátku, aby bylo zřejmé, jak se bude postupovat v takových případech do budoucna.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím, pane poslanče. Myslím, že to má řešení. Bod se přeskočí, jakmile uplyne lhůta, bude zařazen třeba dřív než v pátek. Myslím, že jsme schopni to splnit. Ještě pan poslanec Kvapil se hlásí.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Pane předsedo, pouze bych chtěl svůj návrh doplnit, protože jsem opomněl na zařazení tisku 419 také do třetího čtení. Doplňuji návrh - ještě na konec bloku třetích čtení doplnit projednání tisku 419.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Hlásil se pan poslanec Vojíř jako poslední před hlasováním.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedo, pouze jsem chtěl avizovat, že před tímto hlasováním klub ODS požádá o přestávku s tím, že bych poprosil, aby byl sepsán seznam bodů, které byly teď navrženy, aby byly zařazovány. To je vše.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Říkal jste deset minut?

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Čas jsem neřekl, ale na to, aby se to sepsalo a mohli jsme to rozumně projednat, tak přestávku do 10 hodin.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže půl hodiny. Přerušuji jednání sněmovny do deseti hodin. Pokusíme se rozdat, pokud to stihneme, seznam návrhů.

 

(Jednání přerušeno v 9.28 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP