(14.50 hodin)

Poslanec Miloš Melčák: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře financí, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás požádal o chvíli trpělivosti a požádal vás současně o to, abych mohl načíst čtyři pozměňovací návrhy.

První pozměňovací návrh se týká kapitoly 322 Ministerstvo průmyslu a obchodu. V této kapitole vás žádám o to, abychom vytvořili nový program, který se bude jmenovat Podpora progresivních výrobků, dotovaná částkou 100 milionů korun. Dispozice s těmito penězi by byla dána do kompetence ministra průmyslu a obchodu, který by použití určil svým rozhodnutím. Dovolte mi, abych citoval přesně formulaci. V kapitole 322 Ministerstvo průmyslu a obchodu z položky Účelové výdaje na výzkum a vývoj obsažené v příloze 4 vyčlenit položku Podpora progresivních výrobků dotovanou částkou 100 milionů korun tak, že zbývající účelové výdaje se sníží na 1,459 350 miliardy korun. Součástí tohoto bodu je také určení použití. Prostředky budou určeny pro dokončení výzkumu, vývoje a přípravy výroby výrobků, na které je udělen patent, byly oceněny na prestižních výstavách nebo vyžadují zvláštního zřetele. O použití rozhodne ministr průmyslu a obchodu svým rozhodnutím.

Další pozměňovací návrh se týká kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kde v programu 233 510 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny sportu a tělovýchovy nejsou prostředky účelově přiřazeny. Proto vás žádám, abychom do tohoto programu účelově zařadili rekonstrukci a opravu městské ledové plochy ve Zlíně a dotovali částkou 15 milionů korun. Přesné znění pozměňovacího návrhu: Z prostředků Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pro program 233 510 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny sportu a tělovýchovy účelově vázat částku 15 milionů korun na rekonstrukci a opravu městské ledové plochy Zlín.

Podobné znění má i třetí pozměňovací návrh. Přečtu přímo jeho znění, abych vás zbytečně dlouho nezdržoval. Z prostředků Ministerstva zdravotnictví pro program 235 310 Podpora a rozvoj zdravotní péče účelově vázat částku 22 milionů korun na inovaci přístroje pro vyšetření magnetickou rezonancí typu Gyrosken 15 NT (?) pro Všeobecnou fakultní nemocnici Praha.

Předpokládám, že všechny tyto tři návrhy jsou fiskálně neutrální, nepožadují čerpání prostředků z kapitoly Všeobecná pokladní správa, a věřím, že budou pro předkladatele, rozpočtový výbor i ctěnou sněmovnu přijatelné.

Poslední pozměňovací návrh mi dovolte formulovat následujícím způsobem. Žádám sněmovnu, aby do kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa do programu 298 210 Podpora a rozvoj obnovy materiálně technické základny regionálního školství byl zařazen podprogram podpora výstavby a staveb středních škol a do tohoto programu byla zařazena položka Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín, rekonstrukce dotovaná částkou 35 milionů korun, a aby o tuto částku byla snížena vládní rozpočtová rezerva.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, velmi se vám zejména za tento pozměňovací návrh, který není fiskálně neutrální, omlouvám. Věřím, že pochopíte, že z prostředků kraje, na který byly určité prostředky převedeny, nebude možné dokončení této rekonstrukce zařadit, že shovívavě tento pozměňovací návrh v hlasování zvážíte.

Děkuji vám všem velmi za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Melčákovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec František Strnad. Po něm bude hovořit pan poslanec Vladimír Doležal.

 

Poslanec František Strnad: Vážená paní místopředsedkyně, kolegové a kolegyně, mám jeden pozměňovací návrh. Navrhuji z programu rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství položku 298 210 50 09 Rekonstrukce Základní školy Valtice snížit o 1,5 milionu korun a zařadit novou položku v programu 234 310 Podpora kulturních památek a ochrany kulturního dědictví pro farní kostel Navštívení Panny Marie v Břeclavi-Poštorné k dokončení obnovy kostela a dotovat tuto položkou částkou 1,5 milionu korun. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Strnadovi. Prosím, aby nám své návrhy přednesl pan poslanec Vladimír Doležal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, dovolte, abych i já přihodil něco do ranku pozměňovacích návrhů. Dovolte mi, abych předložil následující pozměňovací návrhy.

Za prvé - v kapitole VPS doplnění programu 398 810 Dotace poskytnuté obcím o akci Přístavba technického a sociálního zázemí veřejných sportovišť v obci Bukovany ve výši 15 milionů korun. O tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Za druhé - v kapitole VPS doplnění programu 298 210 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství o akci Oprava budovy první základní školy Chodov, Komenského ulice, město Chodov, ve výši 6 milionů korun. O tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Za třetí - navrhuji v kapitole VPS doplnění programu 398 810 Dotace poskytnuté obcím o akci Výstavba dílny pro lidi s mentálním postižením, město Liberec, ve výši 10 milionů korun. O tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Za čtvrté - v kapitole VPS doplnění programu 398 810 Dotace poskytnuté obcím o akci Výstavba lyžařského sportovního areálu Ještěd, město Liberec, ve výši 15 milionů korun. O tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Za páté - v kapitole VPS doplnění programu 398 810 Dotace poskytnuté obcím o akci Rekonstrukce atletického stadionu Karlovy Vary, město Karlovy Vary, ve výši 9,5 milionu korun. O tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Za šesté - v kapitole VPS doplnění programu 298 210 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství o akci Rekonstrukce pavilonu číslo 1 Základní školy Masarykova 1298, město Ostrov, ve výši 13 milionů korun. O tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Za sedmé - v kapitole VPS doplnění programu 298 210 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství o akci Dostavba školy Bělá pod Radbuzou ve výši 10 milionů korun. O tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Za osmé - v kapitole VPS doplnění programu 398 510 Dotace na obnovu a rozvoj materiálně technické základny sportovních organizací o akci Rekonstrukce loděnice v Praze-Troji, Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, ve výši 15 milionů korun. O tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Za deváté - v kapitole VPS doplnění programu 298 210 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství o akci Druhá etapa rekonstrukce základní školy Kašperské Hory, město Kašperské Hory, ve výši 10 milionů korun. O tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Za desáté - v kapitole VPS doplnění programu 298 210 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství o akci Oprava střechy Základní školy v obci Stod ve výši 15 milionů korun. O tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP