(12.20 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Jiří Václavek, připraví se pan poslanec Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Jiří Václavek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi několik návrhů, které se nedopatřením nedostaly do materiálu rozpočtového výboru. Samozřejmě se to týká pozměňovacích návrhu ke státnímu rozpočtu na rok 2004.

Za prvé. Změna názvu u položky 298 110 0101 na Rekonstrukce hasičské zbrojnice a společensko-kulturního zázemí.

Za druhé. Změna názvu u položky 398 210 2013 na Základní škola Morkovice, druhá etapa, a k tomu dotace 5,5 milionu korun.

Za třetí. Kapitola Ministerstva kultury, její zvýšení, a to na položku 334 010 9886 s názvem Rekonstrukce s dostavbou, Městské divadlo Brno 34,5 milionu korun.

Za čtvrté. Ve Všeobecné pokladní správě snížení položky Mezinárodní spory v oblasti ostatní výdaje o 40 milionů korun.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Vlastimil Tlustý, připraví se paní poslankyně Eva Dundáčková. Pana poslance Vlastimila Tlustého nevidím, ztrácí tedy pořadí. Slovo má paní poslankyně Eva Dundáčková, připraví se poslanec Michal Hašek.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte i mně, abych podala některé náměty a pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu, a sice do kapitoly Veřejná pokladní správa přidat do programu 298 210 novou položku Rekonstrukce školního hřiště První základní školy v Příbrami ve výši 15 milionů korun. Dále položku Dokončení rekonstrukce školy v Nové vsi pod Pleší ve výši 4 miliony korun a položku Rekonstrukce sportovního areálu SK Spartak Příbram ve výši 2 milionů korun. Příjemcem v tomto případě je město Příbram.

Dále mi dovolte, abych navrhla přidat do programu 298 110 novou položku, a to je Dokončení rekonstrukce bývalé Sokolovny v Bohutíně. Příjemcem je Tenisový klub VB Tisk Bohutín. Jedná se o částku 2 milionů korun. Ve všech těchto případech o příslušné částky, tedy patnácti, čtyř, dvou a také dvou milionů korun snížit pak kapitolu vládní rozpočtová rezerva.

Kromě toho mi dovolte, abych navrhla jeden velmi odvážný přesun, který by se měl uskutečnit v rámci kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí, a sice spočívá ve snížení částky původně vyčleněných 400 milionů na vybudování nových ústavů o 300 milionů a těchto 300 milionů přesunout na realizaci projektu Rodinná péče místo ústavní, která by měla být přidána do programu 298 1210.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Michal Hašek, připraví se pan poslanec Jaromír Schling.

 

Poslanec Michal Hašek: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážení kolegové, rovněž i já se připojuji k předřečníkům s pozměňovacím návrhem k vládnímu návrhu o státním rozpočtu, a sice následujícím. V kapitole 335, program 335 210 Podpora reprodukce majetku regionálních zdravotnických zařízení, navrhuji vytvořit novou položku s názvem Stomatologická klinika Fakultní nemocnice u sv. Anny Brno s částkou 5 milionů korun. O stejnou částku navrhuji snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Za druhé. V návrhu rozpočtového výboru sněmovní tisk 460/2 navrhuji snížit v položce 467 program 332 050 Výstavba a technická obnova průmyslových zón, v položce Průmyslová zóna Holešov o 5 milionů korun ve prospěch vládní rozpočtové rezervy.

Za třetí. V návrhu rozpočtového výboru sněmovní tisk 460/2 navrhuji upravit název u položky 71/66 na správné znění Rekonstrukce Obecního domu v obci Malhostovice.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Jaromír Schling, připraví se pan poslanec Antonín Macháček.

 

Poslanec Jaromír Schling: Paní předsedající, dámy a pánové, chtěl bych předložit drobný pozměňovací návrh, který přesunuje pouhých 5 miliard korun, a to z toho důvodu, že v kapitole 327 Ministerstva dopravy jsou prostředky pro stavbu dálnice D47. Domnívám se, že by bylo mnohem vhodnější, kdyby tyto prostředky byly příjmem Státního fondu dopravní infrastruktury, který má již vytvořeny všechny příslušné mechanismy nejen na financování staveb, ale také zajišťuje kontrolu správnosti užívání poskytnutých finančních prostředků, a není třeba vytvářet nějakou další kolej, další způsob financování výstavby dopravní infrastruktury. Proto, aby tohoto cíle a tohoto sjednocení bylo dosaženo, navrhuji snížit výdaje v kapitole 327 Ministerstva dopravy, položka 327 240, o 5 miliard korun a o stejnou částku navýšit výdaje v kapitole 398 Všeobecná pokladní správa, a to tak, že by byla vytvořena položka Dotace Státního fondu dopravní infrastruktury na výstavbu dálnice D47 Lipník nad Bečvou - Ostrava - státní hranice Česká republika - Polsko.

Alternativně, pokud by se ukázalo, že takto přednesený pozměňovací návrh má nějaké problémy, o kterých teď netuším, by bylo možné stejného cíle dosáhnout tak, že by v kapitole 327 u položky 327 240Výstavba D47 Lipník nad Bečvou - Ostrava - státní hranice Česká republika - Polsko se změnil pouze název, který by zněl: Dotace Státnímu fondu dopravní infrastruktury na výstavbu dálnice D47 Lipník nad Bečvou - Ostrava - státní hranice Česká republika - Polsko. Domnívám se ovšem, že varianta A je systémové lepší a měla by být realizována.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Antoním Macháček, připraví se pan poslanec Evžen Snítilý.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážená paní místopředsedkyně, kolegové a kolegyně, dovolte mi, abych načetl v podstatě dva pozměňovací návrhy, které by se týkaly usnesení rozpočtového výboru, sněmovní tisk 460/2.

Za prvé. Bod 66/5. Zde navrhuji změnit text, a sice vypustit slova "aktivní politika zaměstnanosti" a nahradit slovy "dávky důchodového pojištění".

Za druhé. Rovněž k usnesení rozpočtového výboru. Týká se to bodu 71/19, který navrhuji v plném rozsahu zrušit a částku 35 milionů korun rozpustit do tří nových položek.

a) Rekonstrukce tělocvičny Základní školy Bolatice plus 11 milionů korun.

b) Rekonstrukce a rozšíření pavilonové panelové Základní školy Hať plus 15 milionů korun.

c) Rekonstrukce - Dům pokojného stáří - Dům sv. Basila - sdružení Basilium, Město Albrechtice, 9 milionů korun.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP