(10.00 hodin)
(pokračuje Plachý)

Druhý pozměňovací návrh se týká opět kapitoly VPS, kde navrhuji zařadit do programu 398 810 Dotace poskytované obcím položku Dům s pečovatelskou službou Topolná - částka 4,8 mil. Kč. O tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Dovolte mi opět krátké odůvodnění. Rozpočet stavby včetně terénních úprav a přístupové komunikace činí 22 mil. Kč. Na tuto stavbu čerpá obec dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení ve výši 8,4 mil. Kč. Tato dotace vzhledem k celkovým nákladům na dům s pečovatelskou službou je velmi nízká a ve svém důsledku může znamenat, že stavba zůstane nedokončena. Proto navrhuji povýšit tuto dotaci o 4,8 mil. Kč ze státního rozpočtu. Tím by souhrnná dotace na tuto stavbu činila 60 % celkových nákladů, zbylou část by obec financovala ze svých zdrojů.

Třetí pozměňovací návrh se týká opět kapitoly VPS, kde navrhuji do programu 298 210 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství položku zastřešení pavilonu Základní školy Dolní Němčí - částka 5 mil. Kč. O tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Obec Dolní Němčí je zřizovatelem spádové základní školy s tekoucí plochou střechou. Bez prostředků ze státního rozpočtu by obec rekonstrukci střech všech pavilonů sama nezvládla. Nicméně i tak se obec podílí zhruba polovinou na těchto nákladech.

Dámy a pánové, děkuji za podporu uvedených pozměňovacích návrhů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Jaroslavu Plachému. Slovo má pan místopředseda Ivan Langer, připraví se pan poslanec Miloš Patera. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedající, pane ministře, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přednesl svých šest pozměňovacích návrhů k návrhu státního rozpočtu na rok 2004.

Pozměňovací návrh číslo jedna. Kapitola VPS, zařadit do programu 398 110 Podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury novou položku TK Prekolor Přerov, rekonstrukce areálu, částka 3,5 mil. Kč.

Za druhé. Kapitola VPS, zařadit do programu 391 110 Podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury novou položku revitalizace sportovního areálu TJ Štěpánov, první etapa, částka 20 mil. Kč.

Za třetí. Kapitola VPS, zařadit do programu 398 110 Podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury novou položku Občanské sdružení FK Holice 1932, dostavba sportovního areálu, pátá etapa, částka 15 mil. Kč.

Za čtvrté. Kapitola VPS, zařadit do programu 398 810 Dotace poskytované obcím novou položku Obec Paseka, rekonstrukce kulturního domu, částka 3 mil. Kč.

Za páté. Kapitola VPS, zařadit do programu 398 810 Dotace poskytované obcím novou položku Město Velká Bystřice, rekonstrukce a přístavba tělocvičny, částka 20 mil. Kč.

Za šesté. Kapitola VPS, zařadit do programu 398 110 Podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury novou položku Občanské sdružení Hvězdárna Olomouc, výstavba hvězdárny Olomouc-Lošov, první a druhá etapa, částka 25 mil. Kč.

U všech těchto pozměňovacích návrhů příslušné uvedené částky znamenají navýšení výdajů příslušných programů VPS a proti těmto jednotlivým navýšeným výdajům jednotlivých programů navrhuji zároveň příslušné snížení objemu vládní rozpočtové rezervy.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi Ivanu Langerovi. Slovo má pan poslanec Miloš Patera, připraví se pan kolega Václav Frank. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloš Patera: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovoluji si přednést pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu v kapitole 313 Ministerstvo práce a sociálních věcí. Jedná se o program Pořízení a obnova investičního majetku ve správě ústavů sociální péče, kapitola 313 Ministerstvo sociálních věcí, a to navýšení programu 313 040 Domov důchodců Mohelnice o 24 mil. Kč a současně ponížení programu 213 111 Rezerva na financování programu České správy sociálního zabezpečení o 24 mil. Kč. Transfer je proveden s ohledem na vyrovnanost kapitoly 313 Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Nyní krátké zdůvodnění. S ohledem na absenci obdobného zařízení a veliké dopravní vzdálenosti do zařízení stávajících byl vypracován investiční záměr na zřízení Domova důchodců v Mohelnici již v roce 2002. V roce 2003 byla zahájena výstavba prvních 16 lůžek, a to z prostředků Ministerstva práce a sociálních věcí ve finančním objemu zhruba 15 mil. Kč. Tato lůžka budou kolaudována v prosinci tohoto roku. Do rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí se však další finanční prostředky pro rok 2004 již nedostaly, ačkoliv se jedná o projektovanou kapacitu domova důchodců 75 lůžek, nyní po redukci 60 lůžek. Samotných 16 lůžek bez dopracovaného zázemí bude v provizorních podmínkách jen velice obtížné k provozování. Projekt je současně podporován Krajským úřadem Olomouckého kraje.

Pozměňovací návrh je podáván na základě obšírného popisu v dopise obce Mohelnice, který směřoval na výbor pro sociální politiku a zdravotnictví, avšak bohužel po aktuálním termínu. Jako člen tohoto výboru jsem si podnět k pozměňovacímu návrhu dovolil osvojit a žádám vás o jeho podporu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Paterovi. S faktickou připomínkou se ještě přihlásil pan kolega Ivan Langer. Prosím, pane místopředsedo. Připraví se pan poslanec Václav Frank.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Chtěl bych požádat touto cestou o změnu čísla položky, kterou jsem uvedl. Všude, kde jsem říkal číslo 398 platí 298. Tedy místo trojky na úvod dvojka.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byla faktická připomínka pana místopředsedy Langera. Slovo má pan poslanec Václav Frank, připraví se pan kolega Miroslav Svoboda. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Václav Frank: Děkuji, pane místopředsedo. Členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolím si v rámci druhého čtení návrhu státního rozpočtu na rok 2004 k tisku 460 a usnesení rozpočtového výboru předložit jeden pozměňovací návrh.

Navrhuji přidělit na rekonstrukci požární zbrojnice ve městě Sadská dotaci ve výši 3,5 mil. Kč. Navrhuji tuto částku použít z položky Všeobecné pokladní správy.

Svůj pozměňovací návrh zdůvodňuji tím, že se jedná o hasičskou jednotku, která je zařazena na stupeň tři, ale plní úkoly i mimo město v rámci poplachového plánu bývalého okresu Nymburk. V krátké době je s touto jednotkou počítáno i pro zásahy na pozemních komunikacích s ohledem na probíhající dálnici D11 Praha - Hradec Králové a nedaleký železniční koridor. Město samo provedlo vybavení jednotky technikou ze svého rozpočtu, kterou však ve stávajících prostorách požární zbrojnice nelze skladovat. Děkuji vám za pochopení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Václavu Frankovi. Slovo má pan Miroslav Svoboda, připraví se pan poslanec Aleš Rozehnal. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, dovolte, abych přečetl pozměňovací návrh, který je v kapitole VPS v programu 298 210, a je to změna názvu akce pod pořadovým číslem 95/16, kdy akce Rekonstrukce Základní školy Česká Třebová, ulice Nádražní, se mění na akci Rekonstrukce Základní školy Davle. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Miroslavu Svobodovi. Slovo má pan poslanec Aleš Rozehnal, připraví se pan poslanec Vlastimil Dlab.

 

Poslanec Aleš Rozehnal: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych také připojit dva pozměňovací návrhy k návrhu státního rozpočtu na rok 2004. Jsou z hlediska objemu o dva řády menší, než jsou dosud podávané.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP