(9.30 hodin)

Poslanec Svatomír Recman: Děkuji, pane místopředsedo. Dovolte mi, abych se v úvodu jako místopředseda rozpočtového výboru ohradil proti slovní ekvilibristice svého předchůdce pana poslance Vymětala. Jsem si vědom toho, že před rokem stejným způsobem přisuzoval určité myšlenky a postupy rozpočtovému výboru, stejným způsobem to udělal z toho místa před chvílí. Myslím si, že je to trochu "unfér" přístup. Nicméně musím říci, že pokud chceme změnit postavení rozpočtového výboru, je to možné udělat změnou zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, a nikoli výkřiky do tmy z tohoto místa.

Pane místopředsedo, nyní k mému pozměňovacímu návrhu. Chtěl bych požádat o zařazení do návrhu státního rozpočtu na rok 2004 nové položky s názvem Rekonstrukce a přístavba Základní školy Háje ve Slezsku, třetí stavba, a finanční prostředky formou dotací ve výši 20 mil. Kč. Tyto prostředky bych doporučoval vzít z kapitoly Všeobecná pokladní správa.

Dovolte mi přednést stručné zdůvodnění. Obec Háj ve Slezsku, zastoupená statutárním zástupcem obce panem Mgr. Josefem Kimplem, starostou obce, podala v roce 1999 žádost na Ministerstvo financí ČR o přiznání finanční podpory na dílo Rekonstrukce a přístavba Základní školy Háj ve Slezsku, první, druhá a třetí stavba. Obec zpracovala investiční záměr na všechny tři stavby s celkovými investičními náklady 60 mil. Kč. Všichni vnímáme, že nastoupila reforma veřejných financí, a z tohoto důvodu nebylo možno, jak uvádí ve svém zdůvodnění starosta obce, řešit všechny tři stavby celkově najednou. Proto bylo financování rozděleno do tří samostatně kolaudovatelných celků. V roce 2001 byla zahájena první stavba, kde finanční podpora formou dotace z Ministerstva financí ČR představovala částku v celkové výši 5 mil. Kč. V roce 2002 byla přiznána dotace také na první stavbu, a to v celkové částce 11 362 000 Kč. V srpnu roku 2002 byla první stavba dokončena - a to je podstatné - s celkovými náklady ve výši 19 mil. Kč. Rozdíl mezi celkově prostavěnou částkou a přiznanou dotací státu v letech 2001 a 2002 byl vložen z vlastních prostředků obce. V roce 2003 obec Háj ve Slezsku obdržela státní finanční podporu, a to formou dotací pro druhou stavbu, v celkové výši 12 mil. Kč. V současné době probíhají hlavní stavební práce na této druhé stavbě s termínem dokončení podle smlouvy o dílo v listopadu letošního roku. Znamená to, že během několika dnů bude tato stavba dokončena a zkolaudována. Celkové náklady jsou 13,5 mil. Kč.

Vzhledem k tomu, že v obci Háj ve Slezsku v současné době probíhá výstavba centrální čistírny odpadních vod společně se splaškovou kanalizací, nemá obec dostatek vlastních finačních prostředků na zajištění třetí stavby. Na ostatní akce čerpá obec úvěr od bankovních institucí. Z tohoto důvodu se obrátili na nás, na Poslaneckou sněmovnu, a já jsem si tento návrh osvojil, abychom jim pro rok 2004 ze státního rozpočtu přiznali dotaci ve výši 28 mil. Kč. Ve zdůvodnění se zároveň uvádí, že pokud by byla dotace v plné výši pro rok 2004 přiznána, celkově by byly vyřešeny všechny tři stavby a tím i jednotlivé objekty základních škol.

Musím říci, a přesvědčil jsem se o tom na vlastní oči, že obec Háj ve Slezsku intenzivně zahájila přípravu na třetí stavbu, je zpracovaný investiční záměr, stavební povolení i prováděcí projekt. Obec je připravena doložit k přiznané dotaci státu pro rok 2004 i vlastní finanční prostředky. Obec zahájí a provede výběrové řízení na dodavatele třetí stavby.

Závěrem chci říci, že i stanovisko Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, odboru školství, mládeže a sportu, je doporučující.

Z toho důvodu, vážené kolegyně a kolegové, vás žádám o podporu zařazení této nové stavby do státního rozpočtu na rok 2004. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Recmanovi. Slovo má pan poslanec Ladislav Býček, připraví se pan poslanec Jan Mládek.

 

Poslanec Ladislav Býček: Vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že vlídné oko rozpočtového výboru spočinulo na jiných, dovoluji si předložit pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2004, sněmovní tisk 460, druhé čtení, a sice návrh na zařazení nové akce Základní škola Zeiberlichova 49, Brno, dostavba tělocvičny - finanční částka 17 mil. Kč. Současně navrhuji o tuto částku snížit položku Všeobecné pokladní správy.

Zdůvodnění. Základní škola Zeiberlichova 49 v Brně-Soběšicích byla v současné době dostavěna a zrekonstruována. Jediné, co škola postrádá, je tělovýchovný prvek. Děti k výuce tělovýchovy využívají tělocvičnu sokolovny, která je v současné době v havarijním stavu. Tělocvična se základním zázemím by sloužila jako centrum pro základní školu -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, já vás přeruším a požádám sněmovnu o klid, abychom mohli řádně sledovat váš návrh.

 

Poslanec Ladislav Býček: - a mateřské školy v obci Soběšice a Útěchov, které jsou městskými částmi města Brna. Podotýkám, že tyto dvě městské části Brna jsou svojí polohou mimo samotnou městskou aglomeraci a je dopravně obtížné vozit děti do některé tělocvičny v centrální části Brna. Vzhledem k tomu, že předseda rozpočtového výboru pan Kalousek jako rozhodující osoba Brno zná, nebudu blíže městské části popisovat.

Hala tělocvičny s ohledem na místní regulační podmínky je řešena s propojením na budovu školy. Pro propojení již byly při rekonstrukci školy vytvořeny stavební podmínky. Energie a topení by byly řešeny samostatně. Tělocvična je navržena v rozměrech 12 m x 24 m x 7 m, tedy tak, aby splnila minimální parametry pro odbíjenou. Její vybavení je pro gymnastiku, základní tělesnou výchovu, drobné míčové hry atd. Součástí tělocvičny je nářaďovna, šatna, kabinet a sociální zařízení. Další věci předkládám v příloze.

Částka této dostavby by činila, včetně úpravy okolí, 17 mil. Kč. Vzhledem k očekávanému počtu pozměňovacích návrhů si netroufám přímo číselně tuto novou akci začlenit.

Zda očekávám nějaký úspěch svého pozměňovacího návrhu - budou-li platit kuloární drby, že kdo nehlasuje pro rozpočet, neuspěje, tak moc nadějí nemám. Přesto se o vlídnost sněmovny ucházím. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Ladislavu Býčkovi za vystoupení. Slovo má pan poslanec Jan Mládek, připraví se pan poslanec Karel Sehoř.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych i já přednesl pozměňovací návrh, a to návrh, který se týká rekonstrukce a přístavby objektu akutní medicíny, operačních sálů a odstranění havarijního stavu okresní nemocnice Tábor, který byl podán samotnou okresní nemocnicí. Díky formálním problémům jsem si nestačil tento návrh osvojit na rozpočtovém výboru.

Navrhuji tedy, aby kapitola Ministerstva zdravotnictví, číslo programu 335 210, byla navýšena o 208 526 000, a to na úkor Všeobecné pokladní správy.

Chtěl bych ještě podotknout, že i když vím, že v této chvíli nemá tento návrh velkou naději na schválení, okresní nemocnice Tábor je nemocnicí, která pokrývá téměř optimální území 104 tis. lidí, což vyhovuje veškerým normám. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP