(9.10 hodin)

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Dobrý den. Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, já bych chtěl ve svém vystoupení na zahájení druhého čtení poděkovat rozpočtovému výboru, že ve svém usnesení nezakotvil nějaké zásadnější mezikapitolní přesuny finančních prostředků, které by narušily vnitřní konzistenci návrhu zákona o státním rozpočtu, tak jak byl projednáván a nakonec schválen na úrovni vlády České republiky. Vzhledem k velkému množství individuálních pozměňujících návrhů směřujících k jednotlivým individuálním investičním akcím bych pak chtěl také požádat Poslaneckou sněmovnu o to, aby již ve druhém čtení na plénu Poslanecké sněmovny pokud možno těchto návrhu padalo co nejméně. Administrace takového velkého množství individuálních investičních akcí bude velmi náročná. Musím říci, že i zkušenosti z letošního roku hovoří o tom, že řada těchto akcí není dostatečně připravená v okamžiku, kdy se předkládají jako individuální poslanecké pozměňující návrhy. Současně chci upozornit na to, že tyto návrhy jsou často směřovány na vrub vládní rozpočtové rezervy, která by ovšem měla být ponechána na zákonné předpokládané úrovni.

V tuto chvíli děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji panu ministru financí a místopředsedovi vlády. Ptám se, jestli má zájem s úvodním slovem vystoupit pan předseda rozpočtového výboru. Ano. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, rozpočtový výbor se na své 21. a 22. schůzi zabýval vládním návrhem zákona o státním rozpočtu ve druhém čtení. Po slyšení jednotlivých zpravodajů garančních výborů a po rozpravě přijal usnesení 460, které máte uvedeno v tisku 460/2, kde doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout vládní návrh zákona o státním rozpočtu s pozměňujícími návrhy a doprovodným usnesením, které je uvedeno v tisku rozpočtového výboru. Prosím, přijměte to jako informaci.

Po dohodě s ministrem financí jako zpravodaj ještě vystoupím v rozpravě s několika drobnými upřesňujícími pozměňujícími návrhy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi rozpočtového výboru poslanci Miroslavu Kalouskovi za uvedení zpravodajské zprávy a otevírám podle § 105 odstavec 2 jednacího řádu podrobnou rozpravu ve druhém čtení k návrhu státního rozpočtu pro rok 2004. Konstatuji, že v tuto chvíli mám 20 přihlášek do rozpravy a prvním přihlášeným je předseda rozpočtového výboru pan poslanec Miroslav Kalousek. Prosím, pane předsedo máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Prosím, kolegové, abych mohl přednést čtyři pozměňující návrhy. Dva mají charakter technických oprav.

Za prvé na straně 41 v tisku 460 v názvu kapitoly 372 je uveden název Rada České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání. Od účinnosti zákona 231/2001 slova "České republiky" v oficiálním názvu nejsou, a proto je navrhuji vypustit i v tisku vládního návrhu zákona o státním rozpočtu.

Dále prosím - v tisku 460/2, což je usnesení rozpočtového výboru, první řádek na straně 19, je u obce Jezernice uvedeno, že je v okrese Třebíč. Není v okrese Třebíč, je v okrese Přerov a prosím, abyste si učinili tuto technickou opravu.

Dále předkládám obligátní návrh doprovodného usnesení, kterým je zmocnění rozpočtového výboru pro celý rok. Navrhuji tedy do tisku 460/2 do bodu III. zařadit další bod, který by zněl: Poslanecká sněmovna žádá rozpočtový výbor, aby posoudil zařazení schválených pozměňovacích návrhů podle přílohy 2 tohoto usnesení do programu Isprofin a formou povolení rozpočtových opatření provedl eventuální korekce.

A za čtvrté předkládám standardní pozměňovací návrh v rámci druhého čtení, který zní: V kapitole VPS položka Ostatní podpora podnikům, investiční pobídky, dotace za daňovou povinnost, snížit tuto položku ze 3 miliard 50 milionů na 2 miliardy 850 milionů, a o těchto 200 milionů navýšit výdaje vládní rozpočtové rezervy v téže kapitole, tedy v kapitole VPS.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi rozpočtového výboru. Druhým přihlášeným do podrobné rozpravy je pan poslanec Radim Turek, třetím je pan poslanec Bohuslav Záruba. Žádám pana poslance Radima Turka, aby se ujal slova. Ale nevidím ho, takže ztratí pořadí. S tím, že ho zařadím na 26. místo.

Pan kolega Turek už přišel, ještě než jsem stačil dokončit to, že mu odeberu pořadí, takže pokud je řádně připraven, může vystoupit. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Radim Turek: Dobré ráno. Dámy a pánové, netušil jsem, že to vezme takový rychlý spád a že jsem hned první na řadě. Takže dovolte, abych přednesl v podrobné rozpravě krátký pozměňující návrh k tisku 460/2, usnesení rozpočtového výboru ke státnímu rozpočtu pro rok 2004.

Navrhuji zařadit novou položku 76/18, ostatní položky dále se přečíslují. Jedná se o titul 298 210 50 40, Rekonstrukce ZŠ TGM Vratimov se zvyšuje částkou 2 miliony Kč. O tuto částku následně snížit položku 71 19 téhož usnesení rozpočtového výboru, to znamená - mění se položka 71 19 z 35 milionů na 33 miliony Kč.

Druhý pozměňující návrh - požaduji vypustit z usnesení 460/2 úpravu 76/19, to je titul 298 210 50 35, a o tuto úpravu veřejnou rozpočtovou rezervu snížit. Jedná se o snížení položky o 5 milionů Kč Rekonstrukce Základní školy v Dolní Lomné. V tuto chvíli by se jednalo o nesmyslnou úpravu, jelikož akci by nebylo možno vůbec dokončit a v roce 2004 ani zkolaudovat. Opakuji tudíž, že požaduji vypustit úpravu 76 19 z tohoto usnesení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Radimu Turkovi. V rozpravě vystoupí pan poslanec Bohuslav Záruba. Připraví se pan poslanec Pavel Hojda.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP