(16.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

A pokud na to existuje shoda mezi poslanci napříč politickými stranami, tak se řídícím dá nástroj, pomocí kterého se pevné zařazování v průběhu schůze trpět nebude. To je jeden bod, na kterém, když se shodneme a odhlasujeme ho, bez ohledu na politický zápas, který zde probíhá, kterým učiníme jednání sněmovny přehlednější. Jsem přesvědčen, že ani tento bod by neměl být věcí zápasu, dokonce ani řada návrhů, které zde zaznívají, nejsou kontroverzní.

Pokud se shodneme na podstatné věci, že chceme zabránit pevnému zařazování bodů v průběhu schůze, když to dnes schválíme, řídící schůze bez ohledu na to, ze které politické strany jsou, jsou schopni pomocí tohoto nástroje zabránit tomu, aby se opakovala situace z minulé schůze sněmovny. To je celé.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Prosím pana poslance Doležala, aby se ujal slova zpravodaje, potom aby navrhl postup hlasování.

Dámy a pánové, pokud někdo žádá pro svá jednání přestávku, pokud to jsou tak vážná jednání, což samozřejmě nevylučuji, vzhledem k tomu, že jednání zde v sále probíhá paralelně několik, prosím. Páni ministři na pravém křídle - hodláte požádat o přestávku pro jednání s poslanci, nebo se budeme věnovat hlasování? Děkuji.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Dámy a pánové, chci zareagovat, že vše je o vůli této sněmovny chtít, nebo nechtít něco projednávat. Domnívám se, že zabránit tomuto problému jsme mohli i tím, že jsme mohli přijmout pozměňovací návrh k programu paní kolegyně Němcové, protože pokud si myslím, že jsme schopni projednat po 14 dnech dva tisíce stránek, tak to nelze. To může být i důvod, proč to odkládáme a překládáme další body.

Nerad bych dále rozšiřoval tuto debatu a chtěl bych navrhnout následující proceduru projednávání. Za základ bych vzal návrh pana předsedy s tím, že po rozhovoru s ním on si osvojuje návrh poslance Exnera, to znamená úpravu bodu číslo I o schválení programu schůze - nahradit slova "v průběhu schůze".

Poté bych navrhoval hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích, které vycházejí z mého pozměňovacího návrhu. Osvojuji si pozměňovací návrhy k bodu II pana kolegy Exnera, k bodu III, které navrhl kolega Pleva. Samozřejmě pokud jsem k bodu II přijal pozměňovací návrh pana kolegy Exnera, tak i bod V.

Poté si osvojuji i návrh kolegy Vidíma u bodu VII. Pak by nám pro hlasování zbýval návrh pana poslance Holáně jako protinávrh k mému pozměňovacímu návrhu a návrh pana poslance Exnera - vypustit bod I. I když se domnívám, že pokud budeme hlasovat, zda ano, či ne, nemusíme vypouštět, ale nechám to na panu kolegovi.

Začal bych hlasováním o návrhu pana kolegy Holáně, poté po jednotlivých bodech pozměňovacího návrhu, který jsem předložil já, se zapracovanými připomínkami kolegů, následně bychom mohli hlasovat o usnesení pana předsedy.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane zpravodaji, v zásadě nemám námitky, pouze bych vás chtěl požádat, abyste v případě, že vámi navrhovaný bod vylučuje, nebo se naopak kryje s bodem původního návrhu, sněmovnu s tím seznámil. Protože to není úplně triviální, rozhodneme o návrhu vašeho postupu hlasováním.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 65. Kdo souhlasí s tímto postupem? Byl návrh na odhlášení, takže prohlašuji toto hlasování za zmatečné. Prosím o novou registraci.

 

V hlasování pořadové číslo 66, které jsem zahájil, se táži, kdo souhlasí s postupem, jak jej navrhl pan zpravodaj. Děkuji. Kdo je proti tomuto postupu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 180 hlasujících bylo pro 176, proti nikdo.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Začali bychom prvním bodem a to je návrh pana poslance Holáně, který upravuje bod VI mého pozměňovacího návrhu a vypouští bod VII.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Teď jsem trochu na rozpacích, zda se mám ptát pana předsedy, zda souhlasí. (Pan předseda nesouhlasí.)

 

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 67, které jsem zahájil. Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Holáně, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 185 hlasujících bylo pro 93, proti 48, takže návrh byl přijat.

 

Chvilku počkáme, až poslanec Pleva ověří výstup z hlasovacího zařízení. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Nyní bychom hlasovali o mém pozměňovacím návrhu I s tím, že nebudu nechávat zvlášť hlasovat o vypuštění. Bod I - návrh poslance Doležala.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: V případě, že bude přijat návrh pana poslance Doležala číslo I, je nehlasovatelný upravený návrh pana předsedy Zaorálka - upravený o návrh pana poslance Exnera.

 

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Doležala, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování pořadové číslo 68. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 187 hlasujících bylo pro 54, proti 120. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Nyní bychom hlasovali o mém pozměňovacím návrhu II.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Názor pana předsedy? (Nedoporučuje.)

 

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 69, které jsem zahájil. Kdo s návrhem II souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 187, pro bylo 54, proti 109. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu III, který je v souladu s návrhem III pana předsedy. Jediný rozdíl je, že jedno je bezprostředně po zahájení, druhý návrh je do 30 minut po zahájení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan předseda nedoporučuje.

 

Kdo hlasuje pro návrh pana poslance Doležala, ať to dá patřičným způsobem najevo v hlasování pořadové číslo 70, které jsem zahájil. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Z přítomných 187 hlasujících bylo pro 67, proti 86. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP