(16.10 hodin)

Poslanec Vladimír Doležal: Já děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi, abych i já jménem poslaneckého klubu ODS předložil komplexní pozměňovací návrh k tomuto usnesení, který v podstatě obsahuje všechny čtyři body původního usnesení, ale je doplněn o některá upřesnění, aby nedocházelo k různým výkladům, s tím, že jste ho všichni obdrželi na stůl, takže ho nebudu celý číst a spíš bych na základě rozpravy potom navrhl způsob hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Doležalovi. Prosím ho zároveň, aby se ujal, jak je v této sněmovně zvykem, povinností zpravodaje k tomuto bodu.

Hlásí se pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych vystoupit na podporu návrhu pana kolegy Doležala, který určitě ještě přednese v podrobné rozpravě. Chtěl bych říci, že pokud bychom přijali pouze návrh pana předsedy Zaorálka, nemusíme de facto přijímat vůbec nic, protože bod 4 říká, že ve zvlášť odůvodněných případech podle čl. 1, 2 a 3 se může usnést Poslanecká sněmovna výjimečně jinak. Jak je v této Poslanecké sněmovně zvykem, všechny případy jsou zvlášť odůvodněné a výjimky se stávají pravidlem. Pokud tedy přijmeme původní usnesení, ušetřeme si práci a nepřijímejme nic, protože původní usnesení de facto zachovává současný stav.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Plevovi. Další přihlášky do rozpravy nejsou. Hlásí se ještě místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane předsedo, pane ministře, paní a pánové, já si nemyslím, že je pravda to, co řekl kolega Pleva, protože neschvalujeme novelu zákona o jednacím řádu. Schvalujeme jakési obecné pravidlo, které má povahu usnesení, se kterým jsme měli dobrou zkušenost v minulém volebním období, pokud se dodržovalo. Celé rozhodnutí, které jsme upravili ještě dnes na jednání jak kolegia, tak s předsedy poslaneckých klubů, je přece dáno tím, že máme zájem, aby řádný bod, to znamená schválení programu schůze, obsahoval jakoukoliv diskusi a jakýkoliv postup, který lze považovat za legitimní z pohledu zákona o jednacím řádu, ale po schválení programu schůze aby došlo k určitým omezením, na něž se mohou odvolat jiní poslanci, kteří s takzvanou výjimečností nesouhlasí. Pravda je, že předsedající schůze má v tu chvíli o jednu povinnost navíc. V případě námitky jiného poslance s návrhem na přeřazení bodu schůze je potřeba, aby o výjimečnosti v podstatě dal hlasovat. A potom sněmovna rozhodne o tom, jestli výjimečnost je, nebo není přijatelná. Věřte mi, že nejde o nic jednoduchého ani nic příliš složitého. Jde jen o určitou normu chování, abychom zjistili vůlí sněmovny, zda výjimečná situace nastala, nebo nenastala.

Celý problém totiž vznikl tím, jak probíhala poslední schůze sněmovny a nebyli jsme schopni ani řádně obeslat hejtmany jednotlivých krajů, kteří měli něco předkládat; těžko se nám dohadovala účast například zástupce Nejvyššího kontrolního úřadu nebo České národní banky. Já si myslím, že tak jak požadujeme, aby jednání v Poslanecké sněmovně mělo určitý rytmus, mělo určitý řád, tak samozřejmě je zcela legitimní, že ti, které zveme do jednání, by také měli orientačně vědět, kdy se k tomu kterému bodu dostaneme. Myslím si, že libovůli, kterou jsme trpěli na minulé schůzi, není možné dál tolerovat a že je potřeba najít pravidlo, které nemá sice sílu zákona, ale má řekl bych takovým způsobem -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Iblovi za spolupráci při zjednávání klidu a pořádku ve sněmovní síni.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: - a má svým způsobem působit na jednotlivé poslance a na ty, kteří se ujmou navrhovat nějakou změnu návrhu pořadu schůze. O nic jiného nejde. Jde o zásah, který má spíš pořádkový charakter, a zatím jsme nenavrhovali projednat ho v podvýboru pro jednací řád a navrhnout ho jako změnu zákona o jednacím řádu, i když i k tomu je možné přistoupit.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Vojtěchu Filipovi. Hlásí se do všeobecné rozpravy ještě pan poslanec Karel Vymětal. - Pan poslanec Pleva říká, že byl dříve. Já jsem ho neviděl, tak se mu omlouvám. Teď už nevím, co mám dělat. Jestli byl dřív, tak děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi, že dal panu poslanci Plevovi přednost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP