(14.40 hodin)
(pokračuje Langer)

Pokud k zablokování dojde, potom si myslím, že můžeme vést oprávněnou štiplavou polemiku právě zde. A tím, kdo by měl být volán k odpovědnosti, by neměl být nikdo jiný než ministr vnitra.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prozatím tedy návrh zůstává v platnosti, jak jsem pochopil.

Ještě jednou prosím pana poslance Římana. Dalším přihlášeným je pan poslanec Vlastimil Aubrecht. Nyní pan poslanec Říman.

 

Poslanec Martin Říman: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolím si navrhnout zařazení nového bodu této schůze Poslanecké sněmovny, a to bod s názvem "Informace vlády o průběhu privatizace Severočeských dolů", a to pevně na příští čtvrtek 4. prosince jako první bod odpoledne.

Dovolte mi krátké zdůvodnění tohoto bodu. O průběhu výběrového řízení na prodej dvou severočeských hnědouhelných dolů se už toho řeklo a napsalo v otevřených zdrojích velmi mnoho. Dovolil bych si připomenout čtyři záležitosti, které mě opravňují k tomu, navrhnout tento bod na projednání, protože jsou to záležitosti, které vytvářejí spoustu otazníků a pochybností o průběhu tohoto výběrového řízení.

Za prvé. Vláda schválila určité podmínky uchazečů, které jsou velmi kontroverzní, které omezují některé subjekty, které mají zkušenosti s tím, co je předmětem privatizace, a naopak umožňují vstup do tendru subjektům, které zkušenosti nemají.

Druhým bodem, který vzbudil velké pochybnosti o tom, oč vlastně vládě v této záležitosti jde, bylo odvolání generálního ředitele ČEZ, akciové společnosti, Jaroslav Míla v okamžiku, kdy tato společnost pod jeho vedením podala přihlášku do předmětného výběrového řízení.

Následně, a to je třetí bod, byla komisí pro posuzování nabídek vyřazena tato společnost společně s dalšími společnostmi bez validního udání důvodu z dalších kol výběrového řízení.

Poslední událost, která se odehrála a která rovněž nevrhá příliš pozitivní světlo na stávající průběh, byla změna podmínek vyhlášená komisí v tom smyslu, že cena bude pouze jednou z okrajových podmínek, na základě kterých bude rozhodnuto.

Dámy a pánové, celý průběh výběrového řízení, tak jak doposud probíhá, opravdu vzbuzuje tyto, ale i mnohé další otazníky, co vlastně Ministerstvo průmyslu a potažmo celá vláda sleduje tím, že celá záležitost je vedena velmi zmatečným a neprůhledným způsobem. Prostě jsou zde pochybnosti, které bych si dovolil přirovnat k pochybnostem, které byly diskutovány a vznikaly v minulém období při jednání vlády o zadání dálnice D47 do Ostravy. Troufám si říci, že Poslanecká sněmovna tehdy udělala jednu velkou chybu, a to tu, že tomuto průběhu nevěnovala náležitou pozornost. Výsledkem je to, že poté musela ustanovit vyšetřovací komisi. A vyšetřovací komise, jejímž jsem členem a která celou záležitost šetří, tak se velmi diví, co se dělo, co se stalo.

Vyzývám Poslaneckou sněmovnu, aby tuto chybu neudělala podruhé, vyzývám vládu, aby neudělala tuto chybu podruhé a informovala Poslaneckou sněmovnu o tom, jaký je její záměr, a vyvrátila pokud možno veškeré pochybnosti, které jsou dnes na stole. Neudělejme tuto chybu, že se budeme snažit celou záležitost zamést pod stůl, zlehčovat ji, abychom se nedivili tak, jako v uvedeném případě. Byl bych velmi nerad, kdybych za pár měsíců byl členem další vyšetřovací komise a opět bychom se všichni divili.

Ještě jednou navrhuji zařazení tohoto bodu, jak jsem uvedl. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Bylo to na čtvrtek 4. prosince, tuším.

Prosím, pan místopředseda Langer se hlásí o slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Omlouvám se, kolegyně a kolegové, že vystupuji potřetí v rámci tohoto bodu, nicméně byl jsem informován předsedou výboru pro obranu a bezpečnost, že jednotliví zástupci poslaneckých klubů v tomto výboru souhlasili s mimořádným jednáním výboru pro obranu a bezpečnost na téma, o kterém jsem hovořil a které jsem zde navrhoval. Toto jednání by mělo proběhnout příští týden, a z tohoto důvodu tedy stahuji svůj návrh.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Škrtám si. Prosím, pan poslanec Vlastimil Aubrecht. Další přihlášený je pan poslanec Miroslav Pátek.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, jménem předkladatelů stahuji z projednávání ve sněmovně tisk 85, což je novela zákona č. 254/2001 Sb., tzv. vodní zákon. My ho máme uvedený pod body 23, druhé čtení, a 124, třetí čtení.

Důvod je jednoduchý. Obdobnou problematiku již vyřešil schválený vládní návrh zákona. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl tisk 85 nebo bod? Který je to bod?

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Tisk 85, bod 23 a 124.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu poslanci Aubrechtovi. Prosím pana poslance Miroslava Pátka. Pak je přihlášen pan poslanec Radko Martínek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Pátek: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte, abych přednesl návrh na pevné zařazení bodu programu této schůze Parlamentu Poslanecké sněmovny. Jde o bod programu číslo 64, sněmovní tisk číslo 467, prvé čtení, s názvem Návrh zastupitelstva Ústeckého kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů. Navrhuji tento bod zařadit na úterý 2. 12. 2003 jako první bod jednání, samozřejmě počítám odpoledne.

Krátké zdůvodnění. Jde o dohodu s hejtmanem Ústeckého kraje z důvodu konkrétního určení termínu jeho účasti na zasedání Poslanecké sněmovny.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To bylo úterý 2. 12. na kterou hodinu?

 

Poslanec Miroslav Pátek: Jako první bod jednání odpoledne.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Úterý odpoledne. Děkuji. Prosím pana poslance Radko Martínka a pak je přihlášena paní poslankyně Eva Dundáčková.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedo, dovolil bych si navázat na slova paní místopředsedkyně Němcové, protože musím říci, že velmi chápu to, co tady říkala, i když nesouhlasím úplně s tím, co navrhovala, ale nicméně pravda je, že množství bodů, které máme na projednávání zde ve sněmovně, je tak veliké, že je otázkou, jestli to stihneme. Nestihnutí projednání zákonů, které mnohé nesnesou odkladu, samozřejmě nepřispívá k pověsti naší sněmovny.

A proto po poradě předkladatelů si dovoluji navrhnout přeřadit na další schůzi Poslanecké sněmovny bod číslo 8, to znamená návrh poslanců Gruntové, Martínka, Šplíchala zákona o zásluhách Edvarda Beneše. Původní navrhovanou účinnost zákona jsem nestihli. V navrhovaných pozměňovacích návrzích je buďto návrh na to, aby tento zákon platil dnem nabytí, anebo respektive při kulatém výročí narození dr. Edvarda Beneše. To znamená, je možné ho přeřadit na další schůzi. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Nyní žádám paní poslankyni Evu Dundáčkovou. V této chvíli mám přihlášeného pana poslance Michala Haška. Prosím, paní poslankyně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP