Začátek schůze Poslanecké sněmovny
25. listopadu 2003 ve 14.03 hodin

Přítomno: 196 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 23. schůzi Poslanecké sněmovny, všechny vás vítám a přeji vám dobré odpoledne.

Tato schůze byla svolána a návrh pořadu stanoven na návrh organizačního výboru Poslanecké sněmovny ze dne 13. listopadu t. r. - Sděluji, že poslanec Vidím má náhradní kartu číslo 4. - Pozvánka vám byla rozeslána v pátek 14. listopadu.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Přistoupíme nyní k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslankyni Taťánu Fischerovou a poslankyni Lucii Talmanovou. Má někdo jiný návrh na stanovení ověřovatelů této schůze? Pokud tomu tak není, budeme hlasovat o návrhu na určení ověřovatelek dnešní schůze.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 1 z přítomných 131 poslanců hlasovalo pro 116, proti žádný. Konstatuji, že jsme ověřovatelkami 23. schůze Poslanecké sněmovny určili paní poslankyni Taťánu Fischerovou a paní poslankyni Lucii Talmanovou.

 

Pan poslanec Ivo Pospíšil má náhradní kartu číslo 13 a pan poslanec Pelc má náhradní kartu číslo 17.

Prosím jmenované ověřovatelky, aby nyní zkontrolovaly přihlášky poslanců na ústní interpelace se seznamy v počítači a poté dohlédly na losování jejich pořadí. Seznamy s vylosovaným pořadím budou později rozdány do lavic.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: pan minstr a poslanec Bohuslav Sobotka je na ECOFINu v Bruselu, pan ministr Zdeněk Škromach uvádí osobní důvody, pro které se omlouvá. To jsou všechny omluvy, které jsem obdržel na dnešní schůzi.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 23. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce.

 

Nejdříve vás chci seznámit se závěry z dnešní porady vedení Poslanecké sněmovny, včetně předsedů poslaneckých klubů. Co se tedy dohodlo na dnešní poradě vedení sněmovny:

Vládní návrh zákona o státním rozpočtu, sněmovní tisk 460, druhé čtení, projednávat ve středu 26. 11. od 9 hodin a třetí čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu další středu 3. 12 od 9 hodin.

Jako první bod pořadu zařadit dnes návrh, kterým se upravují podrobnější pravidla jednání Poslanecké sněmovny a jejích orgánů. Návrh usnesení k tomuto bodu byl v pátek 21. 11. rozdán do vaší pošty. Na lavice vám byla dnes rozdána i nová verze tohoto návrhu, která vznikla na dnešní poradě grémia. Tyto změny odůvodním při projednávání bodu, pokud bude zařazen jako první.

Chtěl bych vás ještě informovat, že z návrhů zákonů, se kterými jsme vyslovili souhlas na 20. schůzi, vrátil ve středu 19. listopadu Senát Poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, jako sněmovní tisk 402/3. V souladu s ustanovením § 97 odst. 4 našeho jednacího řádu předkládám tento návrh zákona sněmovně k projednání a navrhuji jej zařadit na úterý 2. prosince jako první bod našeho jednání. To již budou splněny příslušné zákonné lhůty.

Pan poslanec Petr Rafaj má náhradní kartu č. 21.

Předseda Senátu Petr Pithart mě požádal jménem senátora Martina Mejstříka, abychom bod 1. návrhu pořadu, sněmovní tisk 336/5, projednávali ve čtvrtek 27. 11.

Ještě vás chci informovat, že se na mě obrátil hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský se žádostí, aby bod 21, návrhu pořadu, sněmovní tisk 74, jehož je kraj předkladatelem, nebyl projednáván na této schůzi. Navrhuji proto vyřadit body 21 a 122 z návrhu pořadu této schůze.

To je z mé strany v této chvíli vše.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP