(16.40 hodin)
(pokračuje Kasal)

Děkuji panu zpravodaji i panu ministrovi a končím projednávání tohoto bodu.

 

Nyní se, dámy a pánové, budeme věnovat bodu s číslem

 

133.
Vládní návrh zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích
a samostatných likvidátorech pojistných událostí a o změně živnostenského zákona
(zákon o pojišťovacích zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných událostí)
/sněmovní tisk 306/ - třetí čtení

 

Prosím, aby u stolku zpravodajů zůstal pan ministr financí Bohuslav Sobotka a připojil se k němu zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Miroslav Svoboda. Připomínám, že jsme pozměňovací návrhy dostali jako sněmovní tisk 306/2.

Otevírám rozpravu. Hlásí se pan poslanec Miroslav Svoboda, takže mu dávám slovo.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, při projednávání tohoto zákona nebo novely zákona a ve druhém čtení jsem postupoval asi tak, že v rámci důkladného projednání a při, jak už jsem již naznačil, velmi důkladné komunikaci s odbornou veřejností jsem se držel toho, že se načetly pozměňovací návrhy, které přišly a které právě odbornými organizacemi byly označeny jako vhodné. Sledoval jsem tím to, aby byl čas na obsáhlou diskusi, ze které samozřejmě potom vyjde stanovisko k jednotlivým pozměňovacím návrhům.

Říkám to takto složitě proto, že se v pozměňovacích návrzích pod označením C2.2 objevil mnou načtený pozměňovací návrh, který byl velmi kontroverzní, a i z té následné diskuse vyplynulo, že by stávající vžité vztahy obrátil minimálně o 180 stupňů jiným směrem, a proto při návrhu na hlasování - nebo v tuto chvíli dávám návrh na stažení tohoto pozměňovacího návrhu.

Pro upřesnění ještě jednou - pod označením C2.2. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Miroslavu Svobodovi. Další do rozpravy ve třetím čtení? Nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím. Ptám se pana ministra, zdali hodlá přednést závěrečné slovo. Není tomu tak.

Takže prosím pana zpravodaje Miroslava Svobodu, aby se ujal svých povinností. Samozřejmě nejprve dáme hlasovat o jeho návrhu, který zazněl v rozpravě ve třetím čtení, na stažení návrhu pod písmenem C2. Je tomu tak? (Hlasy ze sálu: C2.2.) Poté přistoupíme k diskusi na téma procedura a tam vám dám příležitost.

 

Dámy a pánové, v hlasování pořadové číslo 612, které jsem zahájil, rozhodneme o návrhu pana poslance Miroslava Svobody na zpětvzetí návrhu pod písmenem C2.2. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 166 hlasujících bylo pro 144, nikdo proti. Tento návrh jsme přijali na váš pokyn.

 

Teď přistupme k návrhu procedury.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Navrhuji následující proceduru. V rámci co nejrychlejšího projednání si dovolím předložit následující postup. Vzhledem k tomu, že na poslední chvíli nyní došlo ještě k úpravě, tak si dovoluji sólo hlasovat o pozměňujícím návrhu C2.4 a pak již o všech pozměňovacích návrzích pojatých v tisku 306/2 en bloc.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tedy o návrhu pana poslance Křečka a tak, ano? (Ne.)

 

Poslanec Miroslav Svoboda: To není návrh kolegy poslance Křečka, to je návrh, který byl původně můj, a je to, kdy by se mělo nahradit 30 dnů 60 dny. Zkrátka prodloužit to období.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To je v pořádku, to je ten, který chcete vyjmout a hlasovat zvlášť, ale já se ptám, zdali - protože je to poněkud neobvyklé, že navrhujete hlasovat o usnesení rozpočtového výboru a pak o dvou návrzích poslaneckých dohromady - tak pokud je to možné, pokud proti tomu nejsou námitky a pokud s tím souhlasí i pan ministr. Pane ministře?

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Přimlouval bych se za to, abychom postupovali raději standardním způsobem, to znamená, abychom hlasovali jako o celku o části A, což je usnesení rozpočtového výboru, a abychom poté hlasovali o pozměňovacím návrhu pana poslance Křečka, a poté abychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pana poslance Svobody, s tím, že bychom zvlášť hlasovali o části C4 a následně o zbytku jeho pozměňovacího návrhu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já bych se za to také přimlouval. Jsou to čtyři nebo pět hlasování, nijak významně nás to nezdrží a bude to zřetelné a průhledné.

Hlásí se pan poslanec Braný.

 

Poslanec Petr Braný: Pane předsedající, už nechci komplikovat debatu, která proběhla, nemám nějaké výhrady, ale chci navrhnout individuální hlasování u bodu C2 bod V a VI. Bod V zvlášť, i bod VI. C2, V, VI.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, já jsem vás slyšel, ale nevím, jestli vás slyšel i pan zpravodaj. Nejsem si tím zcela jist.

Pokusím se shrnout proceduru. Je možno hlasovat o pozměňovacích návrzích vznesených rozpočtovým výborem, uvedených v usnesení výboru pod číslem 250. To je jedno hlasování. Druhé hlasování by mělo být o návrhu pana poslance Stanislava Křečka pod písmenem B. Třetí hlasování by bylo…

Dámy a pánové, zdá se, že by práce kvapná byla málo platná, takže budeme pokračovat v 17 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 16.49 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP