(17.40 hodin)
(pokračuje Škromach)

Smlouva vychází z nutnosti trvalé a bezpečné ochrany in situ, na přirozených stanovištích, i ex situ, v genobankách rostlinných genetických zdrojů pro výživu a zemědělství, jejichž hodnota se exponenciálně zvyšuje. Upravuje podmínky zacházení s nimi, pravidla jejich mezinárodní výměny, shromažďování, přístupu k nim a zásady podílení se na prospěchu z jejich využívání.

Dosavadní mezinárodní praxe v oblasti rostlinných genetických zdrojů se řídila provizorní rezolucí FAO z roku 1983, jejímž signatářem je i Česká republika. Nový princip spočívající v deklaraci národní suverenity a princip všeobecné dostupnosti genetických zdrojů si vynutil vypracování nové mezinárodní smlouvy, která je kompromisním dokumentem mezi požadavky rozvojových zemí se snahou o co největší podíl na prospěchu z využívání genetických zdrojů a požadavkem vyspělých zemí na volný přístup ke genetickým zdrojům bez omezení. Deklaruje, že rostlinné genetické zdroje jsou předmětem zájmu všech zemí, jsou ohroženy nenávratnou ztrátou a jsou nepostradatelné pro zajištění populace Země dostatkem potravin. Uznává práva zemědělců a států k původu zemědělských zdrojů, na podíl z prospěchu z jejich využívání. Respektuje jejich suverenitu nad svými genetickými zdroji, ale zdůrazňuje rovněž odpovědnost státu vůči světovému společenství za jejich zachování. Zavazuje vyspělé státy k pomoci méně vyvinutým státům při plnění cílů této smlouvy. Smlouva nezahrnuje všechny plodiny, ale zaměřuje se na hlavní taxativně vyjmenované plodiny, které se podílejí nejvýznamněji na výživě lidstva.

Podpisem smlouvy se signatářské státy zavazují k monitorování, dokumentaci a uchování rostlinných genetických zdrojů pro výživu a zemědělství, k posílení výzkumu v této oblasti a realizaci legislativních opatření a agrární politiky v souladu s cíli smlouvy.

Věcně a prakticky velmi důležitou součástí smlouvy je zavázat výměnu vzorků genetického materiálu mezi signatáři na základě smluv a volný bezplatný přístup - jen manipulační poplatky - ke genetickým zdrojům a informacím o nich pro vzdělání, výzkum a šlechtění. Podpis smlouvy umožní České republice efektivně se podílet na genetickém bohatství signatářských států a na mezinárodní spolupráci ve výzkumu a šlechtění.

Navrhovaný přístup České republiky k Mezinárodní smlouvě o rostlinných genetických zdrojích pro výživu a zemědělství odpovídá zásadám zahraniční politiky České republiky, je v souladu s jejím právním řádem, s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva a s právem Evropských společenství. Nedotýká se práv a povinností smluvních stran vyplývajících z jiných mezinárodních dohod, kterými jsou smluvní strany vázány. Z hlediska svého obsahu je však uvedená smlouva mezinárodní smlouvou prezidentské kategorie, a to ve smyslu článku 49 písmene e) Ústavy České republiky. Obsahuje totiž závazky takového charakteru, že přímo upravují práva fyzických a právnických osob, a tyto úpravy jsou vyhrazeny zákonu. Proto musí být po schválení vládou České republiky předložena Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu a podle článku 63 ústavy poté prezidentu republiky k podpisu listiny o přístupu.

Mezinárodní smlouva o rostlinných genetických zdrojích pro výživu a zemědělství byla přijata na 31. zasedání Konference FAO v Římě v listopadu 2001 a je již v platnosti. K současnému datu k ní již přistoupilo 82 signatářských zemí.

Sjednání přístupu České republiky k uvedené mezinárodní smlouvě nebude mít dopad na státní rozpočet.

Děkuji za pozornost a věřím, že i tuto smlouvu schválíte.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane ministře. Vládní návrh projednal zahraniční výbor, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 332/1. Prosím zpravodaje výboru pana poslance Václava Nájemníka, aby návrh výboru odůvodnil.

 

Poslanec Václav Nájemník: Dámy a pánové, po tak rozsáhlém a sofistikovaném úvodu mi nezbývá než vás seznámit pouze s usnesením zahraničního výboru z 20. schůze ze dne 17. září 2003.

Obvyklé úvody - a dále bych přečetl, že zahraniční výbor za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k přístupu České republiky k Mezinárodní smlouvě o rostlinných genetických zdrojích pro výživu a zemědělství, přijaté na 31. zasedání Konference FAO v Římě v listopadu 2001; za druhé pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky; za třetí - zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ani nikoho nevidím. Rozpravu tedy končím. Ptám se, zda chce pan ministr či pan zpravodaj vystoupit se závěrečným slovem. Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování. Budeme hlasovat o usnesení, které navrhl zahraniční výbor.

Na žádost z pléna vás všechny odhlašuji a prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení navrženém zahraničním výborem. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování číslo 238 z přítomných 119 poslanců 104 hlasovalo pro návrh, proti 4. Tento návrh byl přijat.

 

Končím tento bod.

 

Dalším bodem, který budeme projednávat, je bod

 

99.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
návrh na přístup ke Druhému opčnímu protokolu k Mezinárodnímu paktu
o občanských a politických právech týkajícímu se zrušení trestu smrti
/sněmovní tisk 247/ - druhé čtení

 

Tuto smlouvu má odůvodnit ministr zahraničních věcí pan Cyril Svoboda. Ptám se přítomných členů vlády, zda někdo pana ministra je schopen zastoupit. Dostala jsem informaci, že bez místopředsedy vlády a ministra zahraničních věcí pana Cyrila Svobody nelze tuto smlouvu projednávat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP