(Jednání pokračovalo v 16.42 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Budeme pokračovat v jednání. Mám pro vás sdělení, že, ač to na mě nevypadá, nevím, jak dál. Prosím ještě jednou předsedy poslaneckých klubů, aby se urychleně sešli a sdělili mně své většinové rozhodnutí, zda budeme dále projednávat návrhy zákonů ve třetím čtení, nebo zda se budeme zabývat mezinárodními smlouvami ve druhém čtení, a pokud mi to nesdělí do 16.50 hodin, rozhodnu já sám ve prospěch mezinárodních smluv ve druhém čtení. Aby bylo jasno.

Prosím o klid v sále. Prosím všechny kolegy a kolegyně, aby zaujali svá místa, abychom mohli pokračovat v přerušeném bodu číslo 77.

Byla přerušena obecná rozprava. Ptám se, kdo se hlásí ještě do obecné rozpravy k tomuto bodu. Žádnou přihlášku nevidím, obecnou rozpravu končím a dávám možnost paní ministryni nebo panu zpravodajovi vystoupit se závěrečným slovem.

Slovo má pan zpravodaj. Prosím.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Děkuji. Chtěl bych konstatovat po krátkém přerušení tohoto bodu, ke kterému došlo z důvodu nepřítomnosti pana předsedy vlády nebo některého z místopředsedů vlády v jednací síni, že během projednávání nebyl vznesen žádný návrh na zamítnutí zákona ani žádný jiný návrh, takže se můžeme zabývat přikázáním k projednání příslušnému výboru podle návrhu organizačního výboru.

Jenom bych chtěl konstatovat, dámy a pánové, že tohoto zdržení velmi lituji a jsem překvapen, že po celou dobu této přestávky, jak jsem sám k překvapení zjistil, v místnosti ve Státních aktech zasedal jak pan předseda vlády, tak někteří z místopředsedů vlády a nezúčastnili se našeho jednání.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Přikročíme k návrhu na přikázání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Vím, že nikdo jiný žádný jiný návrh nepodal, a proto zahajuji hlasování s pořadovým číslem 230. Kdo je pro tento návrh na přikázání, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Ze 172 přítomných pro návrh 136, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Pane předsedající, chci připomenout, že paní poslankyně Emmerová navrhla v obecné rozpravě zkrácení lhůty k projednání zákona o 30 dnů. O tom bychom měli v tuto chvíli hlasovat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 231. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Ze 172 přítomných pro návrh 176, proti 48. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

 

Dalším bodem je bod číslo 78, kterým je

 

78.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 220/1991 Sb.,
o České lékařské komoře, České stomatologické komoře
a České lékárnické komoře, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 446/ - prvé čtení

 

Tento návrh uvede paní ministryně Marie Součková.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Marie Součková: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prosila bych, aby tento návrh zákona byl rovněž projednán a postoupen do dalšího čtení. Jedná se pouze o zapracování pozměňovacích návrhů, které byly dány v souvislosti s projednáváním zákona o lékařích a nelékařích, takže vlastně aby neprobíhala skrytá novela daného zákona. Nic víc, nic míň. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má zpravodaj pro prvé čtení kolega Maštálka.

 

Poslanec Jiří Maštálka: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, nepochybně jde o zákon dlouho očekávaný a zákon, u kterého lze očekávat velmi bohatou diskusi ve druhém čtení, čímž předjímám to, že osobně jsem přesvědčen, že by sněmovna měla tuto novelu propustit do druhého čtení.

Dovolte mi dvě obecné poznámky k předkládanému tisku. Jsem přesvědčen o tom, že by se tento zákon a tato materie měla řídit dvěma zásadami.

Za prvé. Komory musí vykonávat svoji činnost ve prospěch svých členů, nikoliv umožňovat zvůli vedení komory. Komory mohou mít pravomoc pouze nad vlastními členy. Orgány mohou uplatňovat pouze pravomoci svěřené zákonem nebo delegované svými členy, veškerá činnost musí podléhat kontrolní a revizní činnosti nezávislých orgánů komory. Podle deklarace o lidských právech nesmí být nikdo nucen být členem nějaké organizace, tím spíše nesmí být členství v organizaci podmínkou k výkonu povolání. Organizace může požívat pouze takové autority, jakou si svojí činností zaslouží.

Poznámka druhá. Odpovědnost za poskytování kvalitní dostupné zdravotní péče nese především stát. Komorám mohou být svěřeny některé pravomoci, ale pak je musí vykonávat v souladu s obecně platnými právními normami, a nikoliv podle "stavovských předpisů", které kodifikují zvůli. Zejména musí postupovat podle ustanovení o správním řízení a všechna rozhodnutí musí být přezkoumatelná a musí být možnost se proti nim účinně odvolat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP