(16.10 hodin)
(pokračuje Cabrnoch)

Tedy umožňuje něco, proti čemu v nedávné době kolegové především strany lidové protestovali, a dokonce o této věci již rozhodl Ústavní soud České republiky, a to v opačném smyslu, než je nyní vládní návrh. Musím konstatovat, že princip někomu vadil tak, že se obrátil na Ústavní soud, a nyní, po přeskupení sil v Poslanecké sněmovně, evidentně vyhovuje. Je to účelové chování.

Dámy a pánové, souhrnem lze říci, že návrh zákona povede k vyčerpání rezerv v již tak napjatém systému zdravotního pojištění, k dalšímu omezení samosprávnosti zdravotních pojišťoven a k dalšímu posilování již tak dost negativní role státu v systému veřejného zdravotního pojištění. Z těchto důvodů navrhuji zamítnutí návrhu zákona v prvním čtení.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se dále hlásí do obecné rozpravy? Pan kolega Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Jen bych chtěl upřesnit výklad kolegy Cabrnocha, neboť to nebylo tak, zda se něco někomu líbí, či nelíbí. Bylo to tak, že onen postup, který tenkrát zvolila Poslanecká sněmovna, byl v rozporu s platným právním řádem. Proto bylo odvolání k Ústavnímu soudu a Ústavní soud tuto námitku potvrdil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se další hlásí do rozpravy? Žádné přihlášky nevidím, rozpravu končím. Chci se zeptat paní ministryně nebo pana zpravodaje, zda se chtějí vyjádřit.

 

Poslanec Vladimír Říha: Jen shrnu. V obecné rozpravě vystoupili dva poslanci, z toho poslanec Cabrnoch s návrhem na zamítnutí zákona.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, já jsem vás na žádost z pléna odhlásil. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Počkáme, až se do jednacího sálu dostaví všechny kolegyně a kolegové, kteří chtějí hlasovat.

Pro vaši informaci sděluji, že v průběhu obecné rozpravy padl návrh na zamítnutí předloženého návrhu zákona.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 228. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Ze 171 pro návrh 49, proti 85. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat k projednání tento návrh výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Žádný jiný návrh nevidím.

 

Zahajuji proto hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem na přikázání. Kdo je proti?

Ze 174 pro návrh 145, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Děkuji paní ministryni a prosím kolegy a kolegyně, aby mi věnovali pozornost, neboť máme před sebou poslední dva pevně zařazené body, bod 77 a 78. Stojíme před rozhodnutím, zda budeme dále pokračovat v projednávání poté zahraničních smluv ve druhém čtení, nebo návrhů zákonů, které jsou připraveny k projednání ve třetím čtení. Tedy šlo by o návrhy s pořadovým číslem 124, 125, 126, 127, 128 a 134. Prosím o informace příslušných zpravodajů a předkladatelů, že jsou připraveni na projednávání těchto bodů, neboť se jedná o třetí čtení návrhů zákonů. Ještě jednou - 124, 125, 126, 127, 128 a 134.

 

Nyní budeme pokračovat projednáváním bodu číslo

 

77.
Vládní návrh zákona o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti
a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání
lékaře, zubního lékaře a farmaceuta
/sněmovní tisk 445/ - prvé čtení

 

Bod opět uvede ministryně zdravotnictví paní Marie Součková.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Marie Součková: Děkuji za udělení slova. K předloze tohoto zákona bych uvedla velmi ve stručnosti, že tento zákon je prakticky už podeváté v Poslanecké sněmovně. Byl projednán ve zkráceném projednávání, takže skutečnost je taková, že vše to, co vzniklo na půdě Poslanecké sněmovny v rámci připomínek, bylo zapracováno do tohoto vládního návrhu zákona, a totéž, co bylo projednáváno v rámci Senátu.

Tento zákon patří mezi právní normy, které jsou podmínkou pro vstup České republiky do Evropské unie, a tady musím říci, že už dvakrát Česká republika dostala upozornění, že v této oblasti harmonizace práva zaostává.

Právní úprava způsobilosti k výkonu všech zdravotnických povolání byla z důvodu jejího rozsahu odlišností jednotlivých povolání a připravenosti rozdělena do dvou samostatných návrhů zákonů. Ve výboru sociálně zdravotním je návrh zákona o nelékařích. Dnes projednáváme návrh zákona o způsobilosti k výkonu povolání lékařského, zubního lékaře a farmaceuta. Tyto dvě zákonné normy musejí být projednány souběžně a puštěny do dalších čtení, tak aby vyhověly harmonizačnímu právu Evropské unie a abychom skutečně našim lékařům i nelékařům umožnili plné uznávání jejich způsobilosti v zemích Evropské unie a mohli i změnit celá curricula vzdělávacího charakteru, aby byly v souladu s potřebami i po vstupu do EU.

Prosím o podporu tohoto zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení kolega Cabrnoch.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych se vyjádřil k návrhu pod číslem tisku 445, kterým je vládní návrh zákona o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta. Jedná se o již devátý návrh tohoto zákona, který byl Parlamentu České republiky předložen. Žádný z předchozích návrhů nebyl přijat. Poslední, jak si dobře vzpomínáme, nedávno skončil svůj život až poté, kdy se vrátil ze Senátu a sněmovna nepodpořila ani senátní, ani původní sněmovní verzi návrhu.

Návrh zákona obsahuje podmínky, za kterých je osoba způsobilá k výkonu povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta na území České republiky, a stanoví podmínky odborné způsobilosti, specializované způsobilosti, zdravotní způsobilosti a bezúhonnosti. Zákon stanoví pravidla pro získávání specializované způsobilosti, způsobilosti k samostatnému výkonu povolání a popisuje zásady celoživotního vzdělávání.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí pan kolega Cabrnoch. Prosím.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: V obecné rozpravě mi, dámy a pánové, dovolte, abych pokračoval. Návrh zákona - a teď zmíním jen problematické body - extenzivně definuje jak zdravotní způsobilost, tak bezúhonnost. V těchto bodech výrazně překračuje přístup obvyklý jak v zahraničí, tak u jiných povolání v České republice. Jedním z kruciálních bodů všech předchozích návrhů zákona byl výčet specializačních oborů lékařů. Tento návrh definuje v příloze zákona obory prostým výčtem, a to v počtu 83.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP