(11.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Na jednu minutu přeruším projednávání, než dojde k dohodě s legislativou, a poté případně budeme hlasovat o námitce pana poslance Ježka proti předchozímu hlasování. Neodcházejte prosím ze sálu.

Pan poslanec Ouzký využije této pauzy.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Děkuji, paní předsedající. Já bych chtěl využít pauzy k tomu, abych legislativu zaměstnal také. Nechci komplikovat tento bohulibý legislativní proces, ale při hromadném hlasování o bodech A jsme v bodě A5 schválili větu, které nerozumím nejen já, ale ani spousta mých kolegů, takže bych byl rád, aby byla technickou úpravou uvedena do souladu se záměrem. Dovolím si ji přečíst: "To neplatí v případě, že vlastníkem vodního díla je správcem vodního toku a osoba oprávněná k nakládání s vodami podle § 8 v tomto vodním díle je povinna platit platbu úhradě správy vodních toků a správy povodí podle § 101 a v případě, že osoba oprávněná k nakládání s vodami"… atd. Já si myslím, že jestli jste chvíli poslouchali, tak na vás padla hrůza z toho, co jsme právě schválili.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, já se domnívám, že by bylo vhodnější, abyste se svou námitkou šel rovnou za legislativou a poté nám sdělil výsledek jednání, protože je zřejmé, že vás kolegové příliš neposlouchali. Paní zpravodajka o problému ví.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Já se obávám, že zpravodaj by měl být seznámen s touto mojí výhradou.

(Velký hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Prosím o klid! Zeptám se pana ministra, zda se už vyjasnil jeho dotaz. Ano. Můžeme pokračovat tím, že bych nechala hlasovat o námitce pana poslance Ježka. - Je tomu tak. Můžeme hlasovat o námitce pana poslance Ježka, který zpochybnil výsledek posledního hlasování.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Ježka, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 167 z přítomných 163 pro návrh hlasovalo 129, proti 9. Námitka byla přijata.

 

Prosím vás, paní zpravodajko, zopakujte, o kterém návrhu teď budeme znovu hlasovat.

 

Poslankyně Veronika Nedvědová: Jde o návrh K2 paní poslankyně Šedivé.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ještě jednou zopakujte svoje stanoviska, jak paní zpravodajka, tak páni ministři. (Ministři nesouhlasí, zpravodajka souhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 168 z přítomných 163 poslanců pro návrh hlasovalo 82, proti 73. Tento návrh byl přijat.

 

Vidím, že bude docházet ke kontrole výsledku hlasování, takže chvíli počkám, než postoupíme k dalšímu hlasování.

Ptám se, zda někdo bude zpochybňovat hlasování. Zřejmě ne. Paní zpravodajko, můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Veronika Nedvědová: Přistoupíme k pozměňovacímu návrhu pod písmenem L pana poslance Sehoře. Moje stanovisko je kladné. (Ministři nesouhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 169 z přítomných 164 poslanců pro návrh hlasovalo 78, proti 82. Tento návrh nebyl přijat.

 

Mezitím se hlásil pan ministr, takže teď mu dám slovo, předtím než pokročíme k dalšímu hlasování.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Paní místopředsedkyně, vážená sněmovno, dostal jsem informaci, že u hlasování číslo 160 u návrhu pana poslance Kaly, který je pod bodem 20, D3, jsem dával souhlasné stanovisko, a ve sjetině mám křížek, takže mi dovolte zpochybnit hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Dobře, o vaší námitce, pane ministře, nechám hlasovat bez rozpravy.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s námitkou pana ministra Palase, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 170 z přítomných 164 poslanců pro námitku hlasovalo 122, proti jeden. Váš návrh, pane ministře, byl přijat.

 

A my budeme opakovat hlasování o D3. Jaká jsou stanoviska? (Stanovisko zpravodajky je neutrální, spíše zamítavé, oba ministři jsou pro.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 171 z přítomných 164 poslanců pro návrh hlasovalo 106, proti 23. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní můžeme postoupit podle návrhu paní zpravodajky k dalšímu hlasování.

 

Poslankyně Veronika Nedvědová: Byly už vyčerpány všechny pozměňovací návrhy, ale vrátila bych se k úplnému ujasnění technické připomínky pana kolegy Ouzkého. Hlasovali jsme o celém bloku pozměňovacích návrhů pod písmenem A. V bodě A5 došlo k tomu, že tam v jedné větě je navíc písmeno "m", je tam uvedeno, že "vlastníkem vodního díla je správcem". Navrhuji toto hlasování revokovat a přijmout tuto legislativně technickou připomínku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Domnívám se, že pokud jde pouze o to, že je navíc písmeno "m", mohli bychom, pokud nejsou námitky, považovat tuto chybu za legislativně technickou opravu a nemuseli bychom se vracet k novému hlasování. Souhlasíte s tím, paní zpravodajko, a ostatní také? Bylo by tam uvedeno, že "vlastníkem vodního díla je správce".

 

Poslankyně Veronika Nedvědová: Děkuji. Tím jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy a můžeme přistoupit k hlasování o celém návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ještě se hlásí pan poslanec Pavel Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Já zcela nesouhlasím s interpretací, jak zazněla k vypuštění písmena "m". Je zcela něco jiného, kdybychom to charakterizovali jako "vlastník vodního díla je správcem", než když řekneme, že "vlastníkem je správce". Domnívám se, že to je úplně o něčem jiném a že jsme asi každý hlasovali o něčem jiném. Myslím, že je třeba nebrat to jako legislativně technickou připomínku, ale revokovat a dohodnout se přesně, o čem budeme hlasovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP