(Jednání pokračovalo v 15.02 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane ministře - ah, už tady máme dva členy vlády, takže vážení páni ministři. Já bych zahájil dnešní odpolední jednání, které jsme ve 14.30 přerušili ještě na dokončení porady klubu České strany sociálně demokratické.

A zahajuji jednání pevně zařazenými body. Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami, a upozorňuji, že body 24 a 25 jsou přerušeny, budeme v nich pokračovat po dokončení pevně zařazených bodů na dnešní odpoledne. Ještě než se k bodu 28, 37 a 38 dostaneme, bych vám sdělil výsledek jednání organizačního výboru, který se sešel v polední přestávce a který doporučil Poslanecké sněmovně, abychom se zabývali ještě v tomto týdnu třetími čteními.

Navrhuji tedy procedurální návrh - zařadit na zítřejší odpolední jednání, tedy na čtvrtek 23.  0., hlasování o návrzích zákonů ve třetím čtení, kde již uplynula zákonná lhůta pro předložení pozměňovacích návrhů. Jsou to následující body - 113, 115, 116, 123, 125 až 129, 152, 153 a 156 schváleného programu jednání. Přikročíme k hlasování, jakmile dosáhneme potřebného kvora. A pokud tento procedurální návrh schválíme, bude zítřejší odpoledne věnováno předmětným třetím čtením.

Vidím, že už jsou přítomni potřební poslanci a poslankyně.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 75 a ptám se, kdo je pro tento procedurální návrh. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 114 poslanců pro 88, proti 11. Návrh byl přijat. Rozhodli jsme v pořadu schůze, že zítřejší odpoledne budeme věnovat připraveným třetím čtením.

 

Nyní podle schváleného pořadu schůze se budeme zabývat bodem číslo

 

28.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 140/1961 Sb.,
trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 298/ - druhé čtení

 

Z pověření Senátu předloží návrh a odůvodní jej senátorka Jitka Seitlová, kterou mezi námi v Poslanecké sněmovně vítám. Dobrý den, paní senátorko, a pokud chcete, můžete se rovnou ujmout slova. Ještě než tak učiníte, požádal bych sněmovnu o klid, abychom se měli možnost zákonem zabývat v potřebném klidu a soustředěnosti.

 

Senátorka Jitka Seitlová: Vážený pane předsedající…

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní senátorko, já vás ještě moc prosím, protože schůze byla přerušena ještě na poradu klubu ČSSD, ten myslím ještě nedokončil některá svá jednání, jakmile se páni kolegové usadí. Děkuji.

Paní senátorko, máte slovo.

 

Senátorka Jitka Seitlová: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, cíl projednávané novely trestního zákona byl velmi přesně definován a prezentován již v prvním čtení. Dovolte ale, abych v návaznosti na probíhající projednání zákona přednesla některé argumenty, které ještě nebyly předloženy.

Cesta ke shodě na právní definici a legislativním řešení nástrojů proti tomuto bezpochyby společensky vysoce negativnímu jevu procházela v posledních letech dlouhou a velmi rozsáhlou odbornou diskusí, ale také diskusí parlamentní. Před vámi předložená novela je fakticky již čtvrtým návrhem, nepočítaje množství návrhů právních formulací zpracovaných organizacemi nevládními. Od původního pojetí domácího násilí, omezujícího se pouze úzce na vztah mezi manželem a manželkou nebo mužem a ženou v intimním vztahu, je podle současné aktuální zkušenosti z naší praxe návrh formulován k ochraně osob blízkých nebo závislých na společném obydlí. Tedy například také pro případy manželství rozvedených nebo mezigeneračního týrání seniorů. Jedním z hlavních specifických společných prvků bezbrannosti v těchto případech násilí je dilema oběti - nemám kam odejít, nemám kam jít.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní senátorko, já vás ještě jednou přeruším. Prosím kolegy, zejména z ODS, jestli by nemohli přerušit svá jednání, případně je přesunout do prostoru před sněmovnou, aby paní senátorka mohla v klidu odůvodnit návrh. Děkuji vám.

Paní senátorko, prosím, pokračujte.

 

Senátorka Jitka Seitlová: Děkuji, pane předsedající. Soukromý prostor, který by měl být bezpečným zázemím, zatím za takzvaně zavřenými dveřmi se stává místem dlouhodobého, často se stupňujícího fyzického nebo psychického násilí.

Obsahově jednoduchý návrh novely je tvořen čtyřmi body. Těžištěm je rozšíření ustanovení paragrafu 215a o novou skutkovou podstatu trestného činu týrání osoby blízké nebo osoby žijící ve společném obydlí. Takové násilí může být postihováno odnětím svobody až do výše tří let. V případě zvláště surového týrání nebo týrání více osob, případně po dobu delší, může být stanoveno odnětí svobody až na dobu výše osmi let.

Návrh dále zahrnuje současné rozšíření výčtu přitěžujících okolností v případě vyjmenovaných trestných činů. Zejména z důkazní nouze v případě právě navrhované novely a nové skutkové podstaty trestného činu bylo navrženo také rozšíření povinnosti o překažení a oznámení trestného činu podle paragrafu ustanovení 167 a 168 trestního zákona. Rozprava ve výborech k obtížné funkčnosti těchto dvou bodů a jejich návrh na vypuštění se jeví, zejména nyní, v počátcích možného uplatnění nové skutkové podstaty, účinným a lze se s ním ztotožnit.

Dámy a pánové. Ráda bych tímto poděkovala členům obou výborů - výboru ústavně právního i výboru petičního - za jejich vstřícnost k nalezení vhodného, optimálního řešení právních nástrojů ochrany proti domácímu násilí a také za jejich odborný přínos ke zpřesnění formulací předloženého návrhu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP