(18.40 hodin)
(pokračuje Opálka)

Aby tento pilíř byl jedním z pilířů důchodového systému, nemohl by být vybírán jednorázově, nemohl by být soustředěn i na důchodce, kteří už prakticky v důchodu jsou, a musel by mít určitá kritéria, tak jak jsou standardní v zemích Evropské unie. Snad pod tlakem lobby důchodových fondů došlo k tomu, že státní příspěvek byl rozšířen i o možnost odpisu z daňového základu, a dá se předpokládat, že téměř 5 miliard to tento stát bude stát. Těchto 5 miliard poplyne těm, kteří mají na to, aby se důchodově připojistili, a já bych řekl, že vedle stavebního spoření vlastně na systém docela solidního spoření se státním příspěvkem, který je navíc ještě navýšen o snížení daně. Myslím si, že tento systém, pokud ho chceme uvádět jako jeden z pilířů důchodového systému, není solidární a měli bychom se podívat, že i v jiných zemích Evropské unie státní příspěvky v této sféře neexistují.

Proto bych vaši pozornost zaměřil na návrh, který bude v podrobné rozpravě předložen mým kolegou poslancem Gongolem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Další přihlášky do obecné rozpravy nemám, takže obecnou rozpravu končím a otevírám rozpravu podrobnou, kde mám přihlášku pana poslance Jiřího Václavka. Z místa se hlásí již avizovaný pan poslanec Gongol.

 

Poslanec Jiří Václavek: V rámci podrobné rozpravy dávám dva pozměňovací návrhy.

První se týká účinnosti zákona, protože je stanovena v návrhu zákona od 1. ledna 2004, ale s ohledem na lhůty v legislativním procesu je tento termín nereálný a jde o to, sladit to i s dalšími tisky, kde už byl navržen termín 1. dubna 2004 u tisků 305, 309 a dalších.

Proto v článku 3 návrhu zákona se slova "dnem 1. ledna 2004" nahrazují slovy "dnem 1. dubna 2004".

Druhý pozměňovací návrh se týká nového bodu 39, který by se zařadil za bod 38.

V § 43 odst. 1 v první větě na řádku třetím se slovo "může" nahrazuje slovem "uloží" a v téže větě pod písm. a) se vypouští slovo "uložit".

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Václavkovi. Jako druhý vystoupí pan poslanec Gongol.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, dámy a pánové, nejdříve svůj pozměňovací návrh zdůvodním. V našem volebním programu jsme slíbili našim občanům, že budeme upřednostňovat nadále udržení solidárního důchodového systému garantovaného státem. Jsem přesvědčen o tom, že je to řešení, které jedině zabezpečuje hlavní smysl penzijního systému, to je zabezpečit pro všechny seniory prožití důstojného stáří. K tomu se využívá diferencovaných plateb občanů do důchodového fondu podle výše příjmů jednotlivých občanů. Tato diferencovaná výše příspěvku je hlavním důvodem kritiky pravice tohoto solidárního systému. Zdá se ale, že to dosud naši občané nepochopili, i když se odbourání tohoto systému většiny občanů citelně dotýká.

Nebudeme rezignovat na náš volební program, podle kterého jsme chtěli zajistit výši těchto důchodů v průměru ve výši 45 až 50 % hrubé mzdy. Přestože to měla ve svém programu i sociální demokracie, tak za její vlády se tento podíl snížil již na 42 % a dále klesá a po letošní směšné valorizaci ve výši 144 Kč dále klesne. Samozřejmě že nechceme bránit nikomu, aby si neplatil penzijní připojištění. Měla by to být jeho soukromá iniciativa, a nikoliv příspěvek státu, který bude poskytován jen těm, kteří na připojištění budou mít. Velmi se obávám, že to skončí tak, že to bude jen výhodné spoření s příspěvkem státu a že to může být cílem nepoctivců, kteří tyto úspory vytunelují.

Proto předkládám tento pozměňovací návrh. Je stručný a zní: Vypustit hlavu VII.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Gongolovi. Další přihlášky do podrobné rozpravy nejsou, takže podrobnou rozpravu končím a končím také druhé čtení tohoto návrhu zákona.

 

Dámy a pánové, hodlám ještě otevřít bod č. 20, zřejmě jako poslední bod dnešního odpoledne. Tím je

 

20.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti
za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 305/ - druhé čtení

 

Ptám se pana ministra financí, zdali hodlá vystoupit. Není tomu tak. Dovolte mi, abych vás informoval, že tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení rozpočtového výboru vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 305/1. Prosím zpravodaje tohoto výboru pana poslance Vladimíra Doležala, aby se ujal slova.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením rozpočtového výboru č. 257 ze dne 1. října 2003, již zmíněný tisk 305/1.

Usnesení k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 305. Po úvodním slově náměstka ministra financí pana Šulce a po zpravodajské zprávě poslance Doležala a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby s vládním návrhem zákona vyslovila souhlas s těmito připomínkami.

Připomínky vám číst nebudu, máte je všichni ve zmíněném sněmovním tisku. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já děkuji panu poslanci Vladimíru Doležalovi za odůvodnění zpravodajské zprávy a otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy nemám žádnou přihlášku, takže souhlasíte-li, obecnou rozpravu končím a otevírám rozpravu podrobnou. Do té mám přihlášku. Přihlášeným je pan poslanec Michal Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Děkuji, pane místopředsedo. Mám jeden stručný pozměňovací návrh, který se týká části druhé, a to změny zákona o daních z příjmů článku V, kde před dosavadní text by se doplnila arabská 1 a dále by se doplnil text:

§ 15 odst. 13 zní: Od základu daně za zdaňovací období lze odečíst poplatníkem zaplacené pojistné na zdaňovací období na jeho soukromé životní pojištění na základě pojistné smlouvy uzavřené mezi poplatníkem jako pojistníkem a pojištěným v jedné osobě a pojišťovnou, která je tuzemskou právnickou osobou nebo tuzemskou pobočkou zahraniční pojišťovny za předpokladu, že výplata pojistného v důchodu nebo jednorázového plnění je ve smlouvě sjednána až po 60 měsících od uzavření smlouvy a současně nejdříve v kalendářním roce, v jehož průběhu dosáhne poplatník 60 let, a pojistné smlouvy s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití splňují podmínku minimální pojistné částky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP