(13.00 hodin)
(pokračuje Karásek)

Kdyby byl pozměňovací návrh přijat, znamenalo by to, že by ve výsledném znění měněného zákona do textu § 3 odstavce první věty druhé nebyla vložena slova "s výjimkou žadatele o udělení azylu". Ustanovení by si tak zachovalo současnou podobu.

Chtěl bych to krátce odůvodnit. Navrhovaná úprava počítá s vyloučením žadatelů o udělení azylu z možnosti žádat o dávky státní sociální podpory. Žadatelé o udělení azylu by tedy do budoucna neměli mít žádné nároky na dávky státní sociální podpory, a to ani po uplynutí 365 dnů ode dne hlášení pobytu, tak jako tomu bylo doposud. Žadatel žijící v soukromí může, ale nemusí od státu dostat pouze finační příspěvek do výše životního minima, a to jen po dobu tří měsíců. Dávky státní sociální podpory, které upravuje navržená novela zákona, se týkají pouze rodin s dětmi. Pokud rodiny žijící v soukromí přijdou o dávky státní sociální podpory, je velmi pravděpodobné, že se většina z nich vrátí do pobytových středisek, kde na ně stát vynaloží mnohem více finančních prostředků, a to prostřednictvím jiného resortu, to je Ministerstva vnitra.

Neměli bychom nutit rodiny žadatelů žít v pobytových střediscích, v táborech, vzhledem k tomu, že současná praxe rozhodování o udělení azylu trvá až několik let. A je v zájmu právě těch žadatelů, kteří mají rodiny, aby nemuseli žít několik let v pobytových střediscích, ale je to i v zájmu nás všech, aby rozhodnutí o azylu padlo právě do 365 dnů, a tím by žadatelé přestali být žadateli o azyl a nevztahovala by se na ně tato novela.

Děkuji vám. Je-li možné toto přijmout, aby tento můj pozměňovací návrh byl přijat do novely. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Svatopluk Karásek byl posledním přihlášeným - ale vidím, že ne. Pan Stanislav Grospič se hlásí o slovo. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych přednesl krátký pozměňovací návrh, který vychází z toho, že bod č. 1 vládního návrhu, kterým se ruší § 2 písm. a) bodu 4 - příspěvek na dopravu - zákona č. 117/1995 Sb. se vypouští.

Odůvodňuji ho tím, že ve skladbě dávek státní sociální podpory má příspěvek na dopravu významné místo. Tato sociální dávka se svým objemem řadí hned za přídavek na dítě a další rodičovské příspěvky. Zrušení příspěvku na dopravu jako sociální dávky s koncem školního roku 2003 až 2004 je navrhováno kompenzovat zavedením žákovských slev jízdného s tím, že sem bude převedena část finančních prostředků vynakládaných na příspěvek na dopravu. Vládní návrh ani jiný návrh zákona však souběžně se zrušením této sociální dávky se opětovným zavedením žákových slev jízdného nezabývá. A v momentě, kdy bude sněmovnu čekat schvalování rozpočtu, by to zřejmě mělo být souběžně učiněno. Vzhledem k této skutečnosti je navrhováno tedy ponechat v tomto dosavadním zákoně a v celém systému státních sociálních dávek i příspěvek na dopravu.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Stanislav Grospič byl posledním přihlášeným v podrobné rozpravě. Nevidím nikoho, že by se hlásil z místa. Podrobnou rozpravu tedy končím. Končím i projednávání tohoto tisku, druhé čtení tohoto návrhu, protože nepadl žádný návrh, o kterém bychom měli hlasovat.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, zároveň vyhlašuji polední přestávku, a to do 14.30 hodin. Přeji vám dobrou chuť. Upozorňuji členy organizačního výboru, že za deset minut, za pět minut začne jednání organizačního výboru. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno ve 13.04 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP