(18.00 hodin)
(pokračuje H. Šedivá)

Tento pozměňovací návrh nebyl přijat.

Dále byly podány pozměňovací návrhy ve věci úpravy určitých poměrů, které by se objevily přímo ve smlouvách. Ani tyto pozměňovací návrhy nebyly přijaty.

Předminulý týden byl tento návrh projednáván ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Zde se objevily rovněž další pozměňovací návrhy. Pozměňovací návrh byl přijat jeden a další doporučeny. Pozměňovací návrh pak uvede zpravodaj.

Podvýbor pro mládež rovněž doporučil, aby všichni členové Poslanecké sněmovny dostali seznam majetku, který je ještě vhodný pro převod mládežnickým organizacím. Doufám, že jste tento seznam dostali a že se můžete všichni seznámit s tím, o který majetek se jedná.

Dostali jsme se do časové tísně. Pokud se nepodaří v nejbližší době zákon jako takový schválit, může se stát, že nebude-li do konce roku, kdy má končit Fond dětí a mládeže v likvidaci, tento zákon schválen, k prvnímu lednu příštího roku fond skončí.

To by bylo asi všechno. Požádala bych vás, aby byl ve třetím čtení tento zákon schválen. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Haně Šedivé, která vystoupila jménem navrhovatelů.

Připomínám, že jsme tento návrh v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a že usnesení tohoto výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisky 336/2 a 336/3. Prosím, aby se v tuto chvíli ujal slova zpravodaj výboru pan poslanec Zbyněk Novotný.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové. Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu na své 18. schůzi dne 10. září 2003 projednal poslanecký návrh zákona, kterým se mění zákon č. 364/2000 Sb., o zrušení Fondu dětí a mládeže, tisk 336. Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu po odůvodnění poslankyně Hany Šedivé, mé zpravodajské zprávě a po rozpravě přijal usnesení č. 96, které máte rozdané před sebou jako sněmovní tisk 336/2, a dále vám byl rozdán sněmovní tisk označený jako 336/3, což je doprovodné usnesení č. 97, které žádá vládu, aby při uzavírání smlouvy na převod majetku stanovila podmínky, které jsou v tisku označeny jako A až D. Toto usnesení máte rovněž rozdáno před sebou.

Tyto tisky vyjadřují stanovisko výboru. Se svým stanoviskem bych vás rád seznámil v obecné rozpravě do které se tímto hlásím.

Na závěr bych vás chtěl požádat, abyste mi pozměňovací návrhy předložené v podrobné rozpravě předkládali v písemné podobě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Myslím, že můžete hned zůstat u mikrofonu, protože jste zatím jediný, kdo se do právě zahájené obecné rozpravy hlásí.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Při projednávání návrhu zákona v prvním čtení jsem z tohoto místa v obecné rozpravě kritizoval především desetiletou činnost Fondu dětí a mládeže. Domnívám se tedy, že tuto kritiku nemusím opakovat. Chtěl bych ji pouze připomenout. Do tohoto okamžiku nenastala v činnosti fondu žádná změna a ani žádné indicie nenaznačují, že by se nějaká chystala. Z těchto důvodů si vás dovolím požádat o nepodporu návrhů směřujících k prodlužování agonie fondu a na druhé straně k podpoře těch návrhů, které vedou k tomu, aby maximálně možné množství nemovitostí bylo převedeno na organizace pracující s dětmi a mládeží.

Děkuji vám za pozornost a za přihlédnutí k výše uvedené prosbě.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Zbyňku Novotnému za jeho vystoupení v obecné rozpravě.

Do obecné rozpravy je dále přihlášena paní ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková. Paní ministryně, prosím, máte slovo.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Dovolte mi pouze obecné vyjádření k některým návrhům, které zazněly při projednávání ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

První návrh, který schválil tento výbor, se v podstatě týká termínu, kdy termín 31. leden 2004 byl nahrazen slovy "do 29. února 2004". K tomuto návrhu bych ráda řekla, že mohu s tímto návrhem souhlasit. Nicméně posunutí termínu zkrátí dobu, po kterou lze provést výběrové řízení a schválení jeho výsledků ve vládě a v Poslanecké sněmovně na pouhé čtyři měsíce.

Vláda ve svém usnesení k poslaneckému návrhu žádala o posunutí termínu ukončení likvidace do 31. 12.2004. Vzhledem k množství objektů, které zůstávají k převádění po druhém kole bezúplatných převodů, a značnému množství majetku ve správě Fondu dětí mládeže v likvidaci, který je vhodný pro bezúplatné převody ve třetím kole - je to asi 66 nemovitostí - a k dosud uzavřeným smlouvám mezi nabyvateli a Fondem dětí a mládeže v likvidaci ve druhém kole navrhuje spíše ministerstvo školství setrvat na prodloužení činnosti Fondu dětí a mládeže v likvidaci do 31. 12. 2004, jak bylo také doporučeno vládou.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nemyslím si, že změna, kterou navrhl výbor, je nějaká nepřekonatelná překážka. Bezesporu to může být schváleno sněmovnou v tom znění, které výbor navrhl, nicméně troufám si vyslovit obavu, že čtyři měsíce na proběhnutí třetího kola, kde může být převedeno až 66 nemovitostí, je možná až příliš krátká doba, která by mohla být v neprospěch celého tohoto procesu.

V doprovodném usnesení, kde výbor navrhuje sněmovně, aby přijala usnesení, která se týkají určitých pozdějších výhrad nabyvatelů z prvního a druhého kola při přebírání majetku - opět mohu s tímto návrhem souhlasit, nicméně musím upozornit na to, že to znamená jistou míru zvýhodnění žadatelů o převody ve třetím kole oproti žadatelům v prvním a druhém kole. Dávám to navrhovatelům tohoto návrhu ke zvážení.

Dále - a tady bych se možná chtěla vyjádřit poněkud obsáhleji - se jedná o doprovodné usnesení výboru, které zní: Ve větším rozsahu je omezení vlastnických práv nepřípustné. Omezení vlastnických práv podle předchozích ustanovení může trvat maximálně deset let. Došlo-li k omezení vlastnických práv u dříve převedených objektů ve větším rozsahu na základě smluv uzavřených s nabyvateli, je Fond dětí a mládeže povinen navrhnout subjektům, na něž byly objekty převedeny, do tří měsíců od účinnosti tohoto zákona takové dodatky k těmto smlouvám, kterými bude vlastnické právo omezeno maximálně v rozsahu podle předchozích ustanovení.

Upozorňuji na to, že tento text návrhu má značně retroaktivní dopad na podmínky pro bezúplatné převody z prvého a druhého kola. Obávám se, že tento postup je na hraně protiprávnosti - minimálně se jedná o opatření značně nestandardní - a obávám se, že jeho aplikace by mohla být příčinou vzniku soudních žalob pro zpětné měnění podmínek, za kterých budou nabyvatelé bezúplatně převedené objekty využívat. Po zvážení všech důsledků nedoporučuji přijmout sněmovně toto usnesení, a to nikoliv z věcných důvodů, které chápu, ale ryze z důvodů právních, protože se skutečně obávám, že takto silná retroaktivita by mohla způsobit celou řadu problémů při dalších řekněme možných sporech.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní ministryni školství paní Petře Buzkové. V tuto chvíli obecnou rozpravu končím, protože další přihlášky nevidím.

Otevírám rozpravu podrobnou. Do této mám přihlášky hned tři. Jako první vystoupí paní poslankyně Kateřina Konečná, připraví se pan poslanec Jaromír Kohlíček a pak pan poslanec Ladislav Šustr.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane řídící. Vážená sněmovno, dovolte mi, abych přednesla krátký pozměňovací návrh k této novele zákona, který se týká bodu e), který tato novela obsahuje, a to tak, aby tento bod e) zněl:

Nemovitost Senovážné náměstí č.p. 977 Praha 1, nemovitost Česká ulice č.p. 166 Brno, se kterými přísluší fondu hospodařit, bezúplatně převede za účelem využití pro práci a podporu práce s dětmi a mládeží, zejména občanských sdružení dětí a mládeže, tak, aby objekty byly trvale z více než 50 procent kapacity využívány sdruženími dětí a mládeže, na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v souladu se zvláštním zákonem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP