(Jednání pokračovalo v 11.30 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení poslanci, dámy a pánové, vidím, že porada klubu skončila, a můžeme se tedy vrátit k přerušenému programu. Prosím vás, posaďte se. Jsme před hlasováním v prvním čtení o vládním návrhu zákona, kterým se mění zákon číslo 586/1992 Sb., o daních z příjmů. Prosím, aby se všichni posadili. (V sále je velký hluk.)

O slovo se ještě hlásí předseda klubu ODS, pan poslanec Tlustý. Prosím o klid! Pane poslanče, můžete mluvit.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi v okamžiku, kdy přistupujeme k závěrečným hlasováním o jedenácti vládních návrzích takzvané reformy veřejných financí, vyjádřit stanovisko poslaneckého klubu ODS.

Za prvé mi dovolte konstatovat, že v průběhu včerejší celodenní rozpravy na obhajobu vládních návrhů zákonů oné takzvané reformy nevystoupil žádný zástupce KDU-ČSL a Unie svobody. (Protestní hlasy v sále.) Já jsem řekl výslovně "na obhajobu" reformy. Podívejte se do záznamu.

Za druhé - v rozpravě, ani před, ani po, na obhajobu této takzvané reformy nevystoupil první místopředseda vlády a první místopředseda sociální demokracie pan Stanislav Gross.

Za třetí mi dovolte odcitovat z vystoupení pana ministra Zdeňka Škromacha pasáž, kterou výslovně potvrdil hypotézu, kterou jsem tu včera na začátku naší rozpravy vyslovil. Cituji. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach: "To, o čem tady hovoříme, je několik návrhů zákonů, které se v podstatě týkají rozpočtu na příští rok, nebo mohou ovlivnit rozpočet na příští rok. V této sněmovně neprojednáváme teď, v tuto chvíli, reformu veřejných financí jako takovou." Myslím, že to jsou slova, která nepotřebují komentář, myslím, že to jsou slova, která vysvětlují, proč používáme už dlouhou dobu název "takzvaná reforma".

Dále mi dovolte zopakovat, byť včera bez jakékoliv reakce, naši nabídku na spolupráci na přípravě skutečných reforem, když je zřejmé, že ty skutečné zatím neprojednáváme, protože - a na tom se určitě shodneme, a to je jediný pozitivní bod této diskuse - skutečné reformy jsou pro další pozitivní vývoj České republiky nezbytné.

Proto poslanecký klub ODS bude v následujících hlasováních hlasovat výlučně pro zamítnutí předložených vládních návrhů zákonů a nepodpoří ani návrhy na vrácení těchto návrhů k přepracování, protože se domníváme, že to, co vláda navrhuje, není nezbytné, není prospěšné a není to ani přepracovatelné.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Můžeme snad nyní přikročit k hlasování. Já bych vás ještě všechny odhlásil a poprosil, abyste se znovu přihlásili.

Počkáme na vyřízení jedné náhradní karty k hlasování. Mezitím zopakuji snad správně, že máme hlasovat nejdříve o vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování, a pak o zamítnutí návrhu.

Bohužel, panu ministru Palasovi nefunguje hlasovací karta. Pan poslanec Nájemník má náhradní kartu č. 18. Pan ministr Palas má náhradní kartu č. 26.

Snad už nic nebrání v tom, abychom mohli zahájit hlasování. Nejdříve budeme hlasovat o vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Zahajuji hlasování. Kdo je pro vrácení tohoto návrhu k dopracování, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V této chvíli končím toto hlasování, protože mi sděluje pan ministr Škromach a já to vidím na vlastní oči, že mu nefunguje jeho hlasovací karta. Prohlašuji toto hlasování za zmatečné. Budeme opakovat hlasování, protože jsem je přerušil.

 

Budeme hlasovat o vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro vrácení tohoto návrhu k dopracování, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 14 z přítomných 198 poslanců pro hlasovalo 40, proti 99. Tento návrh nebyl přijat.

 

Další bude hlasování o zamítnutí předloženého návrhu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí předloženého návrhu, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 15 z přítomných 198 poslanců pro hlasovalo 98, proti 99. Návrh na zamítnutí nebyl přijat.

 

My bychom se měli nyní zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Ptám se, jestli má někdo ještě jiný návrh. Pokud tomu tak není, přistoupíme k hlasování o přikázání.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru? Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 16 z přítomných 198 poslanců pro hlasovalo 130, proti jeden. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru.

 

Končím projednávání bodu číslo 5.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP