(18.00 hodin)
(pokračuje Fajmon)

Dokud se ODS podílela na vládní odpovědnosti v této zemi, byla míra nezaměstnanosti v České republice 4,5 procenta. To jste vy označovali za kapitalismus 19. století. Po krátkém čase vaší vlády dosáhla nezaměstnanost 10 procent a na této úrovni se drží už řadu let. Za tento vývoj nese plnou odpovědnost dnešní premiér, protože byl čtyři roky ministrem práce a rok premiérem, a za tu dobu sepsal tuny materiálů o různých národních plánech zaměstnanosti a podobných směšných dokumentů, ale výsledkem jeho politiky je pouze stále rostoucí nezaměstnanost. S výjimkou období hospodářské krize 1929 až 1933 neexistuje v našich dějinách období, kdy by byla tak vysoká nezaměstnanost, jako je tomu za vlády České strany sociálně demokratické. To je ten vámi slibovaný moderní sociální stát.

Hranici odchodu do důchodu jste nevrátili zpět před Vodičkovu reformu, tak jak jste slíbili. Naopak jste celou tuto reformu realizovali v nezměněné podobě, a to přesto, že jste ji předtím usilovně kritizovali. O demografické nutnosti dále zvyšovat věk odchodu do důchodu jste celá léta mlčeli, protože jste se báli svých vlastních voličů. Nyní jim oznamujete, že hodláte pokračovat v tom, co jste v roce 1995 kritizovali, a to i v dalších letech, a zvyšovat věk odchodu do důchodu až na 63 let. Konkrétní návrh máme nyní před sebou na stole.

Říkali jste rovněž, že nedopustíte hrazení zdravotní péče pacientem. Ve volebním programu v roce 2002 jste slíbili - cituji: "Nepřipustíme zvyšování finanční spoluúčasti pacientů." Konec citace. Přesto vaše ministryně zdravotnictví nyní, rok po parlamentních volbách, veřejně prohlašuje, že zavede systém, kde si každý občan bude muset hradit zdravotní péči do výše 2000 korun ze svého. Soulad těchto slov a činů nechť posoudí zde přítomní sociální demokraté.

Občanům jste rovněž slíbili, že nebudete zvyšovat daně, a to zvláště daně nepřímé. Ve vašem volebním programu z roku 2002 stojí jasně psáno, cituji: "Chceme více zpřehlednit daňový systém a změnit strukturu ve prospěch posílení váhy přímých daní (z příjmů) oproti daním nepřímým (DPH). Nehodláme zajišťovat rozpočtové příjmy celkovým zvyšováním daňových sazeb." Konec citátu.

Nyní se podívejme na to, co vláda ČSSD udělala a hodlá udělat.

Je zcela zřejmé, že z těchto slibů nebylo splněno vůbec nic. Od nástupu vlády sociální demokracie se každý den zvyšovaly daně a den daňové svobody se posunoval dále a dále. Rovněž ve struktuře daní nebylo splněno nic z toho, co bylo slíbeno. Předložený soubor ekonomických opatření je zcela v rozporu se sliby ČSSD. Daně přímé se dle vládních předloh mají o něco málo snížit a daně nepřímé naopak velmi zvyšovat. I v této věci jste tedy, vážení sociální demokraté, lhali.

Ve volební kampani 1998 jste slíbili, že vaše rozpočtová politika se bude pohybovat v rozmezí požadovaném maastrichtskou smlouvou. Když jste v roce 1998 vstupovali do vlády, Česká republika splňovala všechna kritéria této smlouvy. Nyní, po pěti letech vaší vlády, neplníme tato kritéria vůbec s výjimkou míry inflace, kterou ale vláda přímo neovlivňuje, protože ji má na starosti ČNB.

Rychlost zadlužování České republiky za vlády sociální demokracie je obrovská, a to i ve srovnání se všemi obdobnými zeměmi ve střední Evropě. Důsledky této politiky jsou již nyní zřejmé. Na rozdíl od Polska, Maďarska a Slovenska nebude mít Česká republika možnost v roce 2007 přistoupit k eurozóně. Bez ohledu na to, co si myslíme o euru, je zřejmé, že tato vláda svou rozpočtovou politikou vzdaluje naši zemi od Evropské unie.

Před rokem prohlásil Vladimír Špidla v televizní debatě, že program ČSSD je reálný a že zdroje tu jsou. Před měsícem přiznal ministr financí v rozhovoru pro Mladou frontu DNES, že předvolební sliby ČSSD byly nereálné a že zdroje tu nejsou.

Při diskusi o programovém prohlášení vlády před rokem jsem zde řekl, že toto je vláda dluhů. Vycházel jsem z přesvědčení, že sociální demokracie je odhodlána splnit to, co před volbami svým voličům slíbila, a že to bude velmi drahé. Nyní, po roce, se ukazuje, že jsem se mýlil. Vláda sice udělala historicky nejvyšší roční deficit v dějinách Československa a České republiky, ale z předvolebních slibů nesplnila vůbec nic. Peníze tečou úplně jinam, než bylo voličům přislíbeno. Vláda nyní voličům oznamuje, že peníze nemá, že své sliby nesplní a že hodlá od občanů vybrat další peníze.

Vladimír Špidla před rokem říkal, že zdroje tu jsou. Nyní říká: Zdroje tu nejsou. Kdy nám premiér říkal pravdu? Loni, nebo letos? A kdy nám lhal? Loni, nebo letos? Je možné, že nám Vladimír Špidla nelhal ani loni a nelže ani nyní. Loni možná ještě zdroje byly a letos už nejsou. Potom je ale na místě otázka: Kam se ty peníze ztratily? Co jste s nimi, vážení sociální demokraté, udělali? Kolik vašich členů je má doma v krabici od bot? (Smích a potlesk.)

Odpověď na tuto otázku možná dostaneme, až začne možná jednou mluvit svobodně Karel Srba a další vaši přátelé.

Po pěti letech vlády sociální demokracie je zřejmé, že tato země je v krizi. Máme nejvyšší míru nezaměstnanosti od roku 1989, máme nejvyšší státní dluh od roku 1989 a máme před sebou balík protichůdných opatření, která dokazují absolutní selhání politiky ČSSD.

Mýlil jsem se, když jsem říkal, že máme vládu dluhů. Je to horší, než jsem si myslel. Máme vládu dluhů a lží. Taková vláda si nezaslouží žádnou podporu, a proto se připojuji k návrhu na zamítnutí celého balíku předložených novel.

Děkuji. (Potlesk pravé části Poslanecké sněmovny.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan poslanec Hynek Fajmon. S faktickou poznámkou pan ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, pak s faktickou poznámkou pan poslanec Hovorka a s faktickou poznámkou pan ministr Sobotka. Nedá se nic dělat - postup podle § 60.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, pan poslanec Fajmon a všichni jeho předchůdci, kteří tady hovořili, jsou vedle jak ta jedle. Se svojí snůšku lží a nesmyslů, které tady předstírají národu už celý den, by měli, myslím si, už konečně skončit.

To, o čem tady hovoříme, je několik návrhů zákonů, které se v podstatě týkají rozpočtu na příští rok nebo mohou ovlivnit rozpočet na příští rok. V této sněmovně neprojednáváme teď v tuto chvíli reformu veřejných financí jako takovou. Projednáváme jednotlivé zákony, které ovlivní a které jsou v rámci reformy veřejných financí, ale nejsou to všechny zákony, které jsou nutné pro provedení reformy veřejných financí. A vy to dobře víte a kecáte tady naprosté bludy a nesmysly, pánové a dámy. A myslím si, že národ si nezaslouží takovéto oblbování (souhlas z pravé části Poslanecké sněmovny) a záměrné lhaní a vytváření tady představy, že vy jste ti, kteří tomu rozumíte.

A vidím, že lavice, ve kterých sedíte, jsou zakleté ještě vašimi předchůdci ze strany bývalých republikánů a sládkovců. Měli byste si dát do názvu své strany doplnit: Občanská sládkovská, možná demokratická strana. To by bylo přiměřené. Možná že -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, já vím, že můžete mluvit kdykoliv a k čemukoliv, ale přesto bych vás vyzval podle pořádku k faktické poznámce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP