(17.10 hodin)

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Pane předsedající, já si myslím, že tentokrát neuplatňujeme správný postup při řízení, protože jsem neslyšel, že by na mikrofon zazněla jakákoliv námitka.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Máte pravdu, na mikrofon nezazněla námitka. Pan ministr a poslanec Palas se domníval, že stačí to, co jsem ohlásil. Já jsem komentoval to, co jsem viděl. Nestačí to. Je správné, aby pan poslanec Palas na mikrofon řekl to, co cítí.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Pane místopředsedo, dámy a pánové, chtěl bych říci ctěné sněmovně, že jsem mačkal, seč jsem mohl, a nerozsvítilo se. (Smích v sále.) Proto zpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Aby bylo zřetelné, o čem budeme hlasovat. V hlasování, které bude mít pořadové číslo 408, rozhodneme o námitce proti hlasování 407. Pokud toto hlasování dopadne kladně ve prospěch námitky, budeme v dalším hlasování rozhodovat o námitce pana poslance Melčáka. Poté bychom se teprve mohli věnovat návrhu paní poslankyně Rusové. Doufám, že každému je zřetelné, o co jde.

 

V hlasování pořadové číslo 408 hlasujeme o námitce pana poslance Jaroslava Palase. Kdo souhlasí s námitkou, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 170 přítomných pro 89, proti 34. Tato námitka byla přijata.

 

V dalším hlasování, které má pořadové číslo 409, rozhodneme o námitce pana poslance Melčáka. Kdo souhlasí s námitkou, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 171 hlasujících 88 pro, 47 proti.

 

Vracíme se k původnímu návrhu, kterým je návrh paní poslankyně Marie Rusové.

Pan poslanec Pelc má náhradní kartu číslo 5.

Prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

 

V hlasování pořadové číslo 410, které jsem zahájil, se ptám, kdo souhlasí s návrhem paní poslankyně Rusové. Kdo je proti tomuto návrhu? - Zkontrolujte si hlasovací zařízení, prosím pěkně, využijte té chvilky.

Hlasování skončilo. Ze 172 hlasujících bylo 87 pro, 72 proti, takže tento návrh byl přijat.

 

Výsledek, který jsem ohlásil, můžeme považovat za poslední hlasování o bodu 41. Děkuji panu ministrovi a místopředsedovi vlády Rychetskému i panu zpravodaji Zdeňku Koudelkovi.

Konstatuji, že sněmovna souhlasila s přerušením a odročením projednávání před ukončením obecné rozpravy do doby, než dočasná komise Poslanecké sněmovny pro otázky Ústavy České republiky předloží své závěry.

 

Dále se budeme věnovat bodu, který má číslo

 

83.
Vládní návrh na zapojení kontingentu Armády České republiky
do souboru mezinárodních opatření ke stabilizaci bezpečnostní situace
a pro poskytování humanitární pomoci a obnovu Irácké republiky
/sněmovní tisk 368/

 

Odůvodněním tohoto návrhu vláda pověřila místopředsedu vlády a ministra zahraničních věcí Cyrila Svobodu a ministra obrany Miroslava Kostelku. Prosím, aby se postupně ujali slova. Jako první vystoupí ministr obrany pan Miroslav Kostelka.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Pane předsedající, vážené dámy a pánové, v tomto materiálu předkládá vláda Parlamentu České republiky návrh na zapojení kontingentu Armády České republiky do poválečné rekonstrukce Iráku. Materiál navazuje na všechna dřívější rozhodnutí obou komor Parlamentu a z mezinárodněprávního hlediska vychází z obsahu rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1483. Vláda navrhuje vyslat do Iráku kontingent AČR složený z polní nemocnice včetně odpovídající logistiky a ochrany, roty Vojenské policie a ze skupiny civilně vojenské spolupráce v celkovém počtu do 400 osob, s dobou působení do konce tohoto roku. Příslušníci polní nemocnice a část jednotky Vojenské policie jsou nasazeni v Iráku již od 1. května 2003 v návaznosti na předchozí usnesení.

Současná situace v Iráku vyžaduje celou řadu významných stabilizačních impulsů, kterým jak nemocnice, tak Vojenská policie mohou přispět.

Pane předsedo, dámy a pánové, na základě informací uvedených v materiálu a na základě úvodního slova by Parlament České republiky měl rozhodnout o zapojení navrhovaného kontingentu v celkovém počtu do 400 osob do souboru mezinárodních opatření na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1483.

Děkuji vám za pozornost a jsem připraven odpovědět na případné otázky.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře. Nyní vystoupí místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí pan Cyril Svoboda.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, také podporuji tento vládní návrh zákona. Toto rozhodnutí se opírá, jak bylo řečeno v úvodním slově ministra obrany pana Kostelky, o rezoluci 1483, to znamená rezoluci, která uznává Velkou Británii a USA jako správce v Iráku podle mezinárodního práva, vyzývá mezinárodní společenství, aby se účastnilo v procesu rekonstrukce a obnovy Iráku, a umožňuje tuto šanci všem státům. Naše republika se rozhodla jít cestou účasti v těchto stabilizačních silách, protože je to nutná podmínka pro to, abychom mohli být v procesu rekonstrukce úspěšní i v jiných oblastech. Bez zvýšené bezpečnosti to možné není.

Naše jednotky mají mimořádně dobrou pověst a autoritu v Iráku, to znamená, že budeme pokračovat v tom dobrém díle, které jsme začali, a máme-li být společně s ostatními státy úspěšní v tomto procesu, je třeba posílit otázku bezpečnosti a stability. Proto se obracím na vás, vážené poslankyně, vážení poslanci, abyste tento návrh podpořili.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane místopředsedo. Nyní prosím, aby se slova postupně ujali zpravodajové výborů, jimž byl tento materiál přikázán. Usnesení výboru pro obranu jsme obdrželi jako sněmovní tisk 368/1. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj výboru, pan poslanec Miloš Titz. Připomínám, že tento sněmovní tisk projednal také zahraniční výbor.

 

Poslanec Miloš Titz: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, milé dámy, vážení pánové, dovolte prosím, abych po vystoupení ministrů Kostelky a Svobody vás seznámil s usnesením č. 77 výboru pro obranu z 18. schůze, konané 2. července letošního roku, k vládnímu návrhu na zapojení kontingentu Armády České republiky do souboru mezinárodních opatření ke stabilizaci bezpečnostní situace a pro poskytování humanitární pomoci a obnovu Irácké republiky, sněmovní tisk 368.

Po odůvodnění náměstka ministra obrany České republiky Jana Váni a náměstka ministra zahraničních věcí Alexandra Vondry, zpravodajské zprávě místopředsedy výboru poslance Miloše Titze a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost:

***




Přihlásit/registrovat se do ISP