(14.50 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zdá se, že námitky vůči této proceduře nejsou, takže pravděpodobně budeme moci takto postupovat, možná bez nějakého zvláštního hlasování. - Dobrá, budeme hlasovat.

Jenom vás odhlásím, protože jsem si všiml, že poměry se mění. Poprosím vás, abyste se nyní znovu přihlásili, a budeme hlasovat, jak navrhl pan poslanec Chytka, o všech pozměňovacích návrzích en bloc. Prosím pana zpravodaje, aby se vyjádřil k tomuto hlasování, jeho názor? (Zpravodaj: Ano. Ministr: Souhlas.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 374. Z přítomných 167 poslanců pro hlasovalo 161, proti jeden. Tento návrh byl přijat.

 

A nyní pravděpodobně bychom měli hlasovat o celém návrhu zákona. Souhlasí zpravodaj? Děkuji. Ano, je tomu tak.

Přednesu vám návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o výkonu zajištění majetku a věcí v trestním řízení a o změně některých zákonů, podle sněmovního tisku 262, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 375. Z přítomných 170 poslanců pro hlasovalo 120, proti 39. Návrh byl přijat a konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodaji a končím projednávání bodu 178.

 

Dalším bodem dnešního programu je bod č. 82, kterým je

 

82.
Vládní návrh zákona, jímž se mění některé zákony
na úseku ochrany veřejného zdraví
/sněmovní tisk 215/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala ministryně zdravotnictví paní Marie Součková a zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pan poslanec Miroslav Ouzký. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 215/3.

Otevírám rozpravu, do které se mi přihlásil pan poslanec Tomáš Kvapil jako první. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych předložil legislativně technickou úpravu ke svým pozměňovacím návrhům. Tato úprava se týká bodu D2 v tisku 215/3. Měním číslovku 4 na 5 a za tou číslovkou následuje slovo "čtyři dny", a to slovo "dny" je potřeba změnit v případě přijetí návrhu na "dnů". To je první legislativně technická úprava.

Druhá se týká pozměňovacího návrhu, který je označen D3, kde se z příslušného ustanovení ruší řekl bych privilegované postavení Československého červeného kříže, a v přechodných ustanoveních je řešena věc od nabytí účinnosti této novely zákona, právě ve vztahu k těm kursům pořádaným Československým červeným křížem. Takže navrhuji, aby v čl. 2, v bodě 5 byl bod 5 zrušen a ostatní body přečíslovány. Toto ustanovení by bylo stejně nadbytečné a prázdné, byl-li by přijat bod D3.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane poslanče. Věřím, že zpravodaj zachytil tyto vaše návrhy a úpravy.

Pak se mně také do této rozpravy přihlásila paní poslankyně Ludmila Brynychová. Také s návrhem úprav. Prosím.

 

Poslankyně Ludmila Brynychová: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, kolegové, mám také dvě drobné legislativně technické úpravy, a to - ve sněmovním tisku 215/3 máte pod písmenem H moje návrhy a potřebovala bych dvě úpravy. Ve větě "podle prováděcího právního předpisu" má správně být "podle zvláštního právního předpisu". A v části první v čl. 2 návrhu zákona - Přechodná ustanovení - se potom v bodě 5 slova "Československým červeným křížem" musí nahradit slovy "akreditovanou Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy podle zvláštního právního předpisu".

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám také děkuji. Hlásí se ještě pan poslanec Sehoř do rozpravy.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych se souhlasem předkladatele pana poslance Plachého, který je na dnešní schůzi řádně omluven, navrhl ke stažení jeho návrhy pod písmenem E. Ten důvod netkví v tom, že by tam podobná formulace nepatřila do zákona, spor však vznikl o konkrétní formulaci. Chtěl bych příležitost tomu, aby do budoucna formulace byla přesná.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Zpravodaj, prosím.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Děkuji vám, pane předsedo. Přiznám se, že mi byl doručen z dílny předkladatele ještě jeden návrh, který lze označit jako legislativně technický. Snažil jsem se s tím vypořádat, zdali již se s tím nevypořádal někdo z kolegů, a týká se to jenom názvu, protože Československý červený kříž, nově Český červený kříž stejně v zákoně, pokud se nemýlím, v § 11 zůstane jmenován, tak tento legislativně technický návrh zní:

V § 11 odst. 1 písm. a) v článku II bodu 5 se slovo "Československým" nahrazuje slovem "Českým". Odůvodnění: Český červený kříž se po zániku České a Slovenské Federativní Republiky stal právním nástupcem Československého červeného kříže a nadále užívá pouze označení Český červený kříž.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Hlásí se někdo do rozpravy ve třetím čtení návrhu? Pokud se nikdo nehlásí, dovolte mi, abych rozpravu ukončil a požádal zpravodaje, eventuálně i dalšího zpravodaje pana poslance Kubinyiho, pokud někdo z nich má ještě nějaké závěrečné slovo, nebo paní ministryně?

Pokud tomu tak není, tak poprosím pana zpravodaje pana Ouzkého, aby nám sdělil, co nám navrhuje pro postup.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Děkuji vám, pane předsedo. Dovolil bych si navrhnout, aby sněmovna jako první hlasovala o pozměňovacích návrzích uvedených v bodu B. Jsou to pozměňovací návrhy uvedené v usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví č. 90 z 12. schůze.

Pardon, pane předsedo, omlouvám se, byl jsem kolegou Sehořem upozorněn, že první bychom měli hlasovat o stažení jím předneseného pozměňovacího návrhu. Omlouvám se, má to logiku. tedy jako první bychom hlasovali o stažení pozměňovacího návrhu předloženého pod bodem E, potom pozměňovací návrhy, které jsou uvedeny pod bodem B, a to doporučuji hlasovat en bloc, pokud nikdo nebude mít námitek, a pak postupně, tak jak byly návrhy předloženy, tzn. body A, C, AC, D, F, G, H. Na závěr bychom hlasovali o legislativně technických úpravách, které byly předneseny ve třetím čtení; v případě, že zjistíme, že mnou přednesená legislativně technická úprava již postrádá smysl, v případě, že by byly přijaty všechny pozměňovací návrhy, pak bychom o ní nemuseli hlasovat.

Toť vše.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP