(11.50 hodin)
(pokračuje Kasal)

O slovo se přihlásil předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Dávám mu slovo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, já bych se ještě vrátil k tomu, co jsem ráno navrhoval, ale nebyli jsme v té době ještě usnášeníschopní. Byl to návrh, aby sněmovní tisk 254, který měl předložit pan ministr Gross, který se z dnešního jednání omluvil, protože má horečku, mohl předložit místopředseda vlády Pavel Rychetský a my bychom se dohodli na pevném zařazení tohoto bodu tak, aby byl projednáván jako pátý bod dnešního odpoledního jednání, pokud se k tomu dopracujeme.

Takže - sněmovní tisk 254, místo pana ministra Grosse místopředseda vlády Rychetský jako pátý bod dnešního odpoledního jednání.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za tento návrh. Jde o bod č. 72. Dávám slovo předsedovi klubu ČSSD Petru Iblovi.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji, pane předsedající. Já bych vznesl procedurální návrh, aby bod č. 81, sněmovní tisk 215, kterým je vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony na úseku ochrany veřejného zdraví, byl jako první bod ihned po interpelacích, protože to předkládá ministryně zdravotnictví Součková, která bude muset odejít. Navrhuji tedy tento bod předřadit.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Máme tady dva procedurální návrhy a rozhodneme o nich hlasováním.

 

První návrh zní, aby bod č. 72, týkající se státního občanství, byl projednáván jako pátý bod dnes odpoledne s tím, že místo nemocného ministra Stanislava Grosse tento bod uvede místopředseda vlády Pavel Rychetský.

 

Rozhodneme o tom hlasováním pořadové číslo 348. Kdo souhlasí s touto možností, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 139 hlasujících bylo 79 pro, 5 proti. Tento návrh byl přijat.

 

V tuto chvíli budeme hlasovat o návrhu pana poslance Petra Ibla, aby bod vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony na úseku ochrany veřejného zdraví, číslo 81 schváleného pořadu schůze, byl projednán právě teď. Připomínám, že je to se souhlasem navrhovatele i zpravodaje.

 

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování (349) skončilo. Ze 139 hlasujících bylo pro 62, proti 14. Tento návrh nebyl přijat.

 

My se budeme věnovat v tuto chvíli bodu pořadové číslo 9, což je návrh poslanců Miloše Kužvarta, Zuzky Rujbrové a Josefa Mikuty. (Zaznívají námitky.)

Dámy a pánové, domnívám se, že jsme projednali bod odpovědi na písemné interpelace tak, jak to bylo možné. Není-li přítomen pan ministr Ambrozek, myslím si, že ten bod není možné projednávat a je zbytečné o tom hlasovat. Pan ministr Ambrozek je řádně omluven. Pokud chce někdo vystoupit k této věci, tak samozřejmě může, ale není ani nařízení, že se odpověď na písemnou interpelaci musí probírat na nejbližší možné schůzi, takže si nemyslím, že bychom jakkoliv přestoupili jednací řád, když se omezím na toto konstatování.

Nyní tedy budeme projednávat návrh poslanců Miloše Kužvarta, Zuzky Rujbrové a Josefa Mikuty na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 71/1967 Sb., o správním řízení, správní řád, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 152. Nacházíme se ve druhém čtení.

Prosím, aby návrh za navrhovatele uvedl pan poslanec Miloš Kužvart. (Hluk v sále.)

Promiňte, pane poslanče, hlásí se pan poslanec Karel Vymětal a pan poslanec Cabrnoch.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, myslím si, že pan předsedající se trošičku mýlí, protože v § 112 Písemné interpelace v odstavci 4 se říká, že předseda sněmovny ji zašle, pokud poslanec požádá, všem poslancům a zařadí ji na pořad nejbližší schůze sněmovny. Je to povinnost předsedy sněmovny dokonce ze zákona -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Což se stalo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Já jsem ještě nedomluvil, pane předsedající. Chci říci, že přece není nutné, aby byl ministr přítomen. Jde o písemnou interpelaci poslance, sněmovna ji projedná, a není nikde řečeno, že musí být přítomen ministr.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To samozřejmě máte pravdu. Já jsem o té věci otevřeně hovořil. Interpelace byla zařazena, takže zákon byl splněn. Pokud interpelaci někdo chce projednávat, měl k tomu příležitost, když jsem o tom hovořil. Protože se nikdo nepřihlásil, tak jsem měl za to, že je souhlas s mým postupem.

Hlásí se pan poslanec Cabrnoch.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vznesl zpochybnění nad způsobem postupu schůze a projednávání jednotlivých bodů. Včera jsem zde přednesl procedurální návrh, který zněl, že navrhuji, aby bod č. 81 - připomínám, že jsem se zmýlil, ale šlo o bod 81 - byl zařazen bezprostředně jako první následující bod po odpovědích na písemné interpelace ministrů. Nikdo nezpochybnil tento můj návrh a tento návrh byl sněmovnou přijat. Vzhledem k tomu, že to je návrh, který byl přijat později než návrh na pevné zařazení bodu, který se nyní chystáte, pane předsedající, uvést, domnívám se, že je to nesprávný pořádek jednání a že nyní má být projednáván bod číslo 81.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já jsem náchylný vaší interpretaci rozumět a podporovat ji, nicméně podklady, které jsou mi v tuto chvíli k dispozici, hovoří jinak. Problém je v tom, že jsme o zařazení bodu 81 hlasovali před chvílí, a to podruhé, čili o věci, která už byla rozhodnuta, jsem dal hlasovat podruhé, což by mohlo být "rozporováno", protože sněmovna už v té věci rozhodla. Já jsem neměl k dispozici tuto informaci, kterou jste teď sněmovně sdělil, takže se mohu pouze odkázat na to, že skrze důvěru ve vás řeknu, že tomu tak bylo, a prohlásím předchozí hlasování za zmatečné. Pana poslance Kužvarta prosím o omluvu. Tento omyl nevznikl ničím jiným než řekněme informačním šumem.

Já se omlouvám, ale v prvé řadě se vypořádáme s tímto zádrhelem, aby bylo zřetelné, že nyní budeme projednávat bod, který se včera na návrh pana poslance Cabrnocha ocitl jako první bod po projednání písemných interpelací. Jedno hlasování bylo zmatečné.

Můžeme přistoupit k projednávání tohoto bodu. Panu poslanci Kužvartovi děkuji za pochopení této věci.

Vystoupí pan poslanec Býček s procedurálním návrhem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP