(16.00 hodin)
(pokračuje Filip)

Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Ivana Levá: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, rovněž já jsem si přečetla zprávu a shledala jsem v ní tyto klady a zápory.

Co považuji za dobrou tendenci? Česká televize důsledně naplňuje zákonem stanovenou povinnost, tj. uvádění evropské tvorby. Činí 85 % včetně české produkce. Za druhé: V roce 2002 Česká televize zdvojnásobila regionální vysílání. Přestože nenaplňuje zákonem stanovených 20 %, považuji vývoj za pozitivní. Za třetí: Česká televize se úspěšně připravuje na digitální vysílání. Vypadá to, že legislativa začíná zaostávat. Za čtvrté: Česká televize nepřerušuje pořady reklamou, jak stanoví zákon. Výrazně ubylo prohřešků překračování povolených limitů reklamy.

S čím nejsem spokojená? S poklesem vlastních vyrobených pořadů, přestože jde o pokles velice malý. Na to bych kladla velký důraz. Velmi nám záleží na tom, aby původní česká tvorba se rozvíjela. Za druhé: Publicistické a zpravodajské pořady nedostatečně respektují zákonem stanovenou vyváženost informací. Domnívám se, že divákům je vnucován jeden názor. Za třetí: Edukativní funkce České televize není uspokojivá. Velké rezervy jsou v přispívání k právnímu vědomí obyvatel České republiky. Za čtvrté: Sledovanost České televize klesá. Domnívám se, že při umisťování jednotlivých pořadů se nesleduje strategie konkurenčních televizních stanic.

A ještě jednu připomínku bych chtěla říci. Zákon stanovil 70 % pořadů opatřit skrytými nebo otevřenými titulky. Zákonodárci požadují něco, co za daných technických a ekonomických podmínek nelze splnit.

S výroční zprávou o činnosti doporučuji vyslovit souhlas. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní kolegyni Ivaně Levé. Nyní s přihláškou faktickou pan poslanec Petr Pleva. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jen bych poopravil dvě nepřesná tvrzení paní kolegyně Levé. Za prvé není pravda, že Česká televize zdvojnásobila regionální vysílání. Ona zdvojnásobila pouze regionální zpravodajství, což je rozdíl. Objem regionálního vysílání naopak poklesl, ač zákon ukládá jeho vzestup, jak o tom hovořil pan kolega-zpravodaj. Za druhé k tomu, že 70 % pořadů je nutno opatřovat podle zákona skrytými nebo otevřenými titulky nebo tlumočením do znakové řeči. Tvrzení, že to nelze splnit, je pouze tvrzení České televize, nikoliv objektivně dokázaný fakt. Možná by tedy bylo dobré, kdyby to tak paní kolegyně Levá používala.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Plevovi. Nyní pan ministr kultury a poslanec Pavel Dostál v obecné rozpravě. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Vážený pane místopředsedo, mám jen faktickou poznámku, abychom se nezabývali záležitostmi, které nesouvisejí s projednávaným bodem. My máme projednávat výroční zprávu České televize. Máme jednat o tom, zda jsme s touto zprávou spokojeni. My nemáme jednat o tom, zda jsme spokojeni s jednotlivými pořady České televize, se způsoby jejího vysílání. Jen na toto bych chtěl upozornit. To je prostě hrozně důležitá věc. My se ve své podstatě musíme dohodnout na tom, že buď přijímáme tuto zprávu, nebo ji nepřijímáme. Pokud ji nepřijímáme, má to své důsledky podle zákona. S tím já souhlasím. Hlavně ale neprodlužujme tu debatu tím, že se budeme bavit o jednotlivých programech.

A panu zpravodaji bych chtěl říci, že ve své zpravodajské zprávě nebo ve svém vystoupení má fatální chybu. Samozřejmě, že tato výroční zpráva České televize nemá mluvit o povinnostech České televize. Povinnosti České televize jsou, pane kolego, zmíněny v zákoně o České televizi.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Myslím si, že je věcí zpravodaje, jakým způsobem informoval o jednání výboru.

Nemám žádnou další přihlášku do obecné rozpravy. Rozpravu proto končím. V obecné rozpravě nepadl žádný návrh na usnesení.

Otevírám podrobnou rozpravu a konstatuji, že pan zpravodaj ve své zpravodajské zprávě přednesl i návrh na usnesení, kterým je - schválit výroční zprávu o činnosti České televize. Je tomu tak, pane zpravodaji? (Zpravodaj přikyvuje na souhlas.) Je tomu tak. Má někdo další zájem o přihlášku v podrobné rozpravě? Není tomu tak. Končím i podrobnou rozpravu.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo. Není tomu tak. Děkuji.

Přistoupíme tedy k hlasování. Já vás všechny odhlásím a požádám vás o novou registraci, abychom mohli zjistit skutečný stav těch, kteří mají zájem hlasovat o Výroční zprávě České televize za rok 2002.

 

O návrhu na schválení této výroční zprávy rozhodneme v hlasování pořadové číslo 325, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 325 z přítomných 135 bylo pro 114, proti 7. Návrh byl schválen.

 

Končím bod číslo 101 a zároveň předávám řízení schůze paní kolegyni Miroslavě Němcové.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dále se budeme zabývat schváleným bodem našeho pořadu

 

102.
Zpráva o stavu vysílání a činnosti Rady pro rozhlasové a televizní vysílání
za období 1. 1. 2002 - 31. 12. 2002
/sněmovní tisk 240/

 

Předloženou zprávu projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a také stálá komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky. Jejich usnesení nám byla rozdána jako sněmovní tisky 240/1 a 240/2.

Prosím nejprve zpravodajku výboru i stálé komise paní poslankyni Ivanu Levou, aby nás o jednání výboru a o jednání stálé komise informovala a přednesla také návrh na usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Ivana Levá: Usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu zní: Výbor doporučuje Poslanecké sněmovně vzít Zprávu o stavu vysílání a činnosti Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, tisk 240, na vědomí.

Stálá komise pro sdělovací prostředky konstatuje, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání splnila zákonnou povinnost tím, že předložila Zprávu o stavu vysílání a činnosti Rady pro rozhlasové a televizní vysílání za období 1. 1. 2002 až 31. 12. 2002. Poslanecké sněmovně doporučuje vzít na vědomí skutečnost, že tato zpráva byla v souladu se zákonem předložena.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se vás, jestli se někdo hlásí do této rozpravy. Protože žádnou přihlášku neregistruji, všeobecnou rozpravu končím.

Přistoupíme nyní k rozpravě podrobné. Ani do ní se nikdo písemně nehlásil. Z místa se hlásí pan poslanec Jaroslav Talíř. Prosím.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, máme dvě usnesení, jedno usnesení výboru a jedno usnesení stálé komise. Jenom připomínám, že s touto zprávou to bylo tak, že ji předložila rada v zákonem stanovené lhůtě. Rada byla posléze odvolána a projednávání byla účastna už nově zvolená rada. Proto stálá komise předložila to usnesení ve znění, jak ho tady paní zpravodajka předložila. Doporučoval bych tedy, abychom nejprve hlasovali o tomto usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Čili navrhujete nejprve hlasovat o usnesení mediální komise, a poté teprve hlasovat o usnesení výboru. - Ano.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP