(Jednání pokračovalo ve 12.33 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, přestávka určená k projednání v klubu ODS už před třemi minutami uplynula. Domnívám se tedy, že můžeme pokračovat v našem jednání.

Vidím pana poslance Plevu, který se hlásí do rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

Prosím o klid. Prosím paní poslankyni Orgoníkovou, aby nepřekážela, aby mohl pan poslanec Pleva hovořit.

Prosím, máte slovo. (Velký hluk v sále.)

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, chtěl bych navrhnout ještě nové procedurální řešení tohoto problému. Protože je zde již precedens z minulého projednávání tohoto materiálu, chtěl bych navrhnout oddělené hlasování o určitých jménech a potom o usnesení jako celku. Konkrétní jména, o kterých navrhuji hlasovat -

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Prosím o klid. Pane poslanče, já vás na chvilku přeruším.

Prosím všechny kolegy, aby se usadili do svých lavic, aby se ztišili, abychom slyšeli návrhy, které pan poslanec Pleva přednese.

Ještě chvilku vydržte, moje slova se zatím neujala. Prosím o klid! Můžete pokračovat, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Pleva: Žádám, aby se hlasovalo zvláště o těchto jménech: dr. Zdeněk Mahler, prof. ing. Vojtěch Mencl a Pavel Wonka.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Táži se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Vidím paní poslankyni Jitku Gruntovou.

 

Poslankyně Jitka Gruntová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vládo, kolegyně a kolegové, dávám protinávrh a navrhuji, aby se o všech navržených kandidátech hlasovalo jednotlivě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Jestliže nikdo, tak obecnou rozpravu končím. Prosím pana místopředsedu Kasala, aby se ujal své role navrhovatele i zpravodaje.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, v rozpravě zazněl jeden návrh na doplnění, a sice od pana poslance Doktora na doplnění jména do oddělení I. propůjčení Řádu bílého lva na jméno Antonín Švehla. Asi souhlasíme s tím, že opravdu je tato osobnost dostatečně známá, že nemusím odůvodňovat důvody, které by tady určitě kdekdo mohl sdělit. Chci říci, že jsme se tím docela podrobně zabývali, že jsme nakonec přijali za svou skutečnost z minulých let i signalizovanou skutečnost, že by měly být v našich návrzích lidé, kteří si svá ocenění zasloužili a kteří zemřeli buď v průběhu druhé světové války, nebo v době po druhé světové válce.

Námitka, že se navrhuje Řád Tomáše Garrigua Masaryka dr. Franzi Spinovi z tohoto řekněme kalendářního důvodu platí a je oprávněná. Chtěl bych říci důvody, které nás vedly k podpoře právě této jediné výjimky. Pan dr. Franz Spina zemřel 17. září 1938. Je to československý politik německé národnosti, který byl zároveň profesorem slovanské filologie na německé části Univerzity Karlovy. Byl ministrem několika československých vlád za německou agrární stranu. Odmítl nacismus. Byl loajální k Tomáši Garriguovi Masarykovi i k Československé republice. My jsme přijali tento návrh jako podvýbor a posléze i organizační výbor za svůj právě proto, že pan dr. Spina může i v této době být určitým symbolem ve vztazích občanů České republiky a Německa, či národností českých a německých, chcete-li.

Toto na odůvodnění k návrhu, který tady zazněl na Antonína Švehlu, a vysvětlení, proč se tam dostalo jméno pana dr. Franze Spiny.

Jinak zazněly návrhy na způsob hlasování. Předkládám jako návrh, aby se hlasovalo o předloženém materiálu en bloc, ale slyšel jsem návrh paní poslankyně Gruntové a pana poslance Plevy. Z nich se mi zdá návrh pana poslance Plevy i vzhledem ke zkušenostem z minulých projednávání jako možný, a dokonce užitečný, takže se domnívám, že je možné, abych ho podpořil. Návrh paní poslankyně Gruntové a klubu KSČM za svou osobu nepodporuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP