(15.00 hodin)
(pokračuje Vojíř)

Chtěl bych zde říci, že bych byl velmi rád, kdybychom - a to není jenom na pana ministra průmyslu a obchodu, protože je to určitě diskuse pro celou vládu a pro celý Parlament - se mohli dostat skutečně do stavu diskuse o tom, jestli už není na čase právě přes složitosti, které jsou zde naznačovány, že mohou nastat a s největší pravděpodobností nastanou, opustit úvahu o investičních pobídkách, kdy sám přiznávám, že si pamatuji, že jedna z prvních investičních pobídek byla právě do Škody Mladá Boleslav. Určitě se bezesporu vyplatila, nicméně v čase se stává spíše diskriminační, a to z toho pohledu, že v každé pobídce - a zákon nemohl učinit jinak - je nastaven práh, kdy máte možnost tuto investiční pobídku dostat - říkám možnost -, naopak, kdy na tuto investiční pobídku prostě nedosáhnete, i kdyby vám chybělo tři, pět, deset tisíc korun, protože nejste na tom prahu. Z tohoto pohledu si myslím, že daňová konkurence a orientace na daňovou konkurenci je mnohonásobně lepší. Je nediskriminační. Ke všemu si myslím, že je dlouhodobě stabilnější.

Z tohoto důvodu bych se skutečně přiklonil k tomu - byl bych velmi rád, kdyby pan ministr průmyslu, nebo dokonce premiér vlády se vyjádřili k tomu, co jsem zde řekl, a kdyby nastala situace, že bychom se skutečně místo touto novelou zabývali tím, že bychom zrušili zákon o investičních pobídkách a řešili daňovou konkurenci.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Prosím Karla Vymětala.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane předsedo. Dámy a pánové, novela zákona o investičních pobídkách, jak už bylo několikrát řečeno, váže na legislativu Evropské unie. Pokud se staneme členy, je třeba vyřadit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jako český orgán. Jeho kompetence přecházejí na Komisi Evropské unie. Aby nemusela každou investiční pobídku projednávat a schvalovat, tak se tímto zákonem vlastně dávají povinnosti vládě, aby to mohlo běžet bez problémů. Z tohoto pohledu člověk může tuto novelu chápat, ale novela neobsahuje jenom tuto zřejmě nejdůležitější věc. Novela už obsahuje některá upřesnění a změny, které praxe ukázala, že je třeba v tomto zákoně provést.

Po prostudování celé novely mám pocit, že v rozsahu, jak jsou nastaveny povinnosti příjemce investiční pobídky, jsou nastaveny dobře. Dokonce je nastaven dobře kontrolní režim plnění podmínek. Když si člověk vzpomene, jak jsme poprvé přijímali tento zákon, byla zde v Poslanecká sněmovně velká bitva o to, vůbec zavést kontrolní režim a správně ho nastavit. Myslím, že toto je také v pořádku.

Musím potvrdit to, co zde říkal už pan poslanec Vávra, že zcela chybí sankční režim při neplnění podmínek příjemcem investiční pobídky. Pouze jako postih je uváděno, že příjemce má vrátit získaný prospěch zpět do státního rozpočtu, ale to bych považoval za povinnost. Sankce není ale žádná. Nedivme se potom, když si někteří investoři dělají z České republiky legraci, protože tady dostanou státní peníze, když nesplní podmínky, tak se jim nic nestane. Tuto záležitost považuji za hrubý nedostatek předložené novely. Když se dotknu daní - u nedoplatku daní, jak máme nastaven režim, jsou nastaveny takové sankce, až se viník prohne a nikdo se s ním nebaví. V tomto případě žádná sankce vlastně nehrozí. Dokonce jsem pro to, aby se investiční pobídky ještě zlepšily, ať se dávají investorům ještě lepší, širší, ale za cenu velmi tvrdých sankcí při nesplnění podmínek. Bez toho to nemá žádný smysl. Opravdu jsme potom Evropě a světu pro legraci. Když nejsou plněny podmínky, investiční pobídky potom neplní ani ty dílčí úkoly, které zákon předpokládá, a my předvídáme, že by plnit měly. Jsem přesvědčen o tom, že předkladatel musí tuto otázku dopracovat do projednání ve výborech. Ve výboru s těmito problémy se bude jednat tak, aby byly vyřešeny.

V této souvislosti bych také chtěl říci, že bych byl velice rád, kdyby se zvýraznily investiční pobídky pro ty investory, kteří budou investovat do nové výroby, ale včetně vývoje a aplikovaného výzkumu. To bohužel rovněž v novele není. Zatím investiční pobídky jsou směřovány do převádění montáží do České republiky. To je ten důvod, proč investor lehce montáž vezme a za nějaký čas ji přenese do jiného státu. Když nemá sankce, proč by to neudělal? Koneckonců vidíme, jak dopadla v Brně firma Flextronics, ta se může smát. Hrozí to koneckonců i u firmy Philips v Hranicích na Moravě, jak zde o tom mluvil pan kolega Říman.

Chtěl bych vaši pozornost ještě obrátit na přiložený návrh nařízení vlády v souvislosti s touto novelou, kde vláda stanoví přípustné míry veřejné podpory. To je velmi zajímavé. Když se do toho podíváte - je to v návrhu nastaveno na roky 2002, 2003, 2004 a 2005 - zajímavé je na tom to, že nejvyšší přípustnou míru veřejné podpory v procentech vždy vláda říká, že by měl mít region Moravskoslezsko - tomu se nedivím - 50 % a stejnou přípustnou míru veřejné podpory má mít region střední Čechy. Tomu se tedy divím. Severozápad má 49 %, pak je střední Morava 49 % atd. až po Prahu, která má 20 %. Zřejmě podle vlády je nejkritičtější situace z celé republiky ve středních Čechách. Myslím si, že i o tom bychom si měli ve výboru pohovořit a celou situaci zvážit.

Na závěr mi dovolte vyslovit tento soud: Nejsem pro to, aby se v této fázi vracela k přepracování nebo novela vracela, ale rád bych upozornil předkladatele, že pokud nepředloží řešení problémů, o kterých jsem hovořil, na jednání hospodářského výboru a nepodaří se tam vyřešit tyto problémy, nemůže předkladatel očekávat, že by novela získala podporu ve druhém a třetím čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Do rozpravy se přihlásil ministr Milan Urban.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, je zřejmé, že úspěšný projekt musí být ze strany opozice podroben kritice, ale na druhou stranu se divím některým argumentům, které byly v rámci této kritiky použity.

Musím bohužel konstatovat, že členové ODS, resp. Občanská demokratická strana nejenže nemá žádnou koncepci reformy veřejných financí, ale ona také nemá žádnou hospodářskou strategii. To je zřejmé. (Hluk v lavicích ODS.)

Jedna věc je samozřejmě politické hodnocení opozice, druhá věc je ekonomická realita, kterou prostě nezměníte, ať od tohoto mikrofonu budete říkat cokoli.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP