(13.20 hodin)
(pokračuje Škromach)

Na základě článku 19 ústavy Mezinárodní organizace práce je vláda Česká republiky povinna předložit tyto instrumenty do jednoho roku od jejich přijetí Parlamentu k informaci.

Příprava protokolu byla vedena snahou o standardizaci národních systémů evidence a hlášení pracovních úrazů a nemocí z povolání, zejména stanovení rozsahu informací, které by měly být evidovány, aby bylo možné srovnání v celosvětovém měřítku.

V rámci vnitrostátního posuzování jednotlivých ustanovení protokolu bylo konstatováno, že Česká republika v zásadě pokrývá požadavky na rozsah evidovaných údajů v případě pracovních úrazů a nemocí z povolání. Není však splněn výslovný požadavek stanovení povinnosti zaměstnavatele při hlášení nemoci z povolání kompetentním orgánům, neboť v České republice je tato povinnost tradičně uložena lékařskému orgánu, který nemoc z povolání uznává, a nikoliv příslušnému zaměstnavateli. Stávající právní úprava tedy nesplňuje všechny požadavky protokolu.

Zbývající dva instrumenty, doporučení, nejsou určeny k ratifikaci, nevyplývají z nich žádné závazky státu a obsahují pouze nezávazná vodítka pro praxi.

Doporučení č. 193 o podpoře družstev bylo přijato jako revize zastaralého Doporučení č. 127 o družstvech v rozvojových zemích z roku 1966. Uznává se v něm význam družstev pro tvorbu pracovních míst a pro účast pracovníků na ekonomickém a sociálním rozvoji a mobilizaci zdrojů v hospodářství. Jsou zdůrazněny základní hodnoty družstevnictví, zejména svépomoc, zodpovědnost za sebe sama, spolupráce, rovnost a solidarita. Připomíná se také úloha, kterou družstva sehrávají například při začleňování zdravotně a sociálně znevýhodněných skupin obyvatel do života společnosti při tvorbě pracovních míst a dalších aspektech tzv. sociální ekonomiky.

Doporučení č. 194 o nemocích z povolání obsahuje vodítka pro vedení národního seznamu nemocí z povolání pro účely jejich prevence, evidence a hlášení. Členské státy Mezinárodní organizace práce se v doporučení vyzývají, aby své národní seznamy průběžně revidovaly podle nejnovějších vědeckých poznatků a aby je pravidelně zasílaly Mezinárodnímu úřadu práce spolu s výročními statistikami pracovních úrazů a nemocí z povolání.

Na svém zasedání dne 7. května tohoto roku přijala vláda usnesení č. 441, kterým rozhodla neratifikovat Protokol k Úmluvě o bezpečnosti a zdraví při práci z důvodu výše uvedeného nesouladu ustanovení protokolu s právním řádem České republiky. Co se týče obou doporučení, bylo vládou doporučeno jednotlivým jejím členům, aby k nim v rámci svých kompetencí přihlíželi, což je v souladu se snahou o mezinárodní spolupráci v oblasti statistik pracovních úrazů a nemocí z povolání, respektive s programovým prohlášením vlády, kterým se zavázala k podpoře družstev, zejména v zemědělství a v oblasti bytové politiky.

Děkuji za pozornost. Doufám, že propustíte tento tisk do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru práce a sociálních věcí Zdeňku Škromachovi. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Vilém Holáň. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážené kolegyně a kolegové, vláda nám předkládá jeden protokol a dvě doporučení k Úmluvě o bezpečnosti a ochraně zdraví. Je to zvláštní materiál v tom smyslu, že vláda nás tentokrát žádá nebo doporučuje, abychom nesouhlasili s tím, aby byl protokol ratifikován. Činí tak z důvodu nesouladu s právním řádem České republiky. Nesoulad s právním řádem České republiky je objektivní skutečnost, a zdá se tedy, že u této věci není o čem diskutovat a že bychom mohli vládě vyhovět snad hned napoprvé při tomto prvém čtení. Ono to ale možné není, takže doporučuji, aby tento materiál přešel k dalšímu projednání do výboru zahraničního.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, jestli má někdo zájem vystoupit v obecné rozpravě. Není tomu tak, proto obecnou rozpravu končím.

Ptám se zpravodaje a navrhovatele zda mají zájem o závěrečné vyjádření. Není tomu tak.

Konstatuji, že organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 155 a ptám se, kdo je pro přikázání předloženého návrhu, tisku 340, výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 155 z přítomných 113 pro 88, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministru práce a sociálních věcí Zdeňku Škromachovi, panu zpravodaji Vilému Holáňovi. Končím bod č. 61. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

Zároveň konstatuji, že jsem vyčerpal všechny body, které byly schváleny pro dnešní jednací den, a vyhověl jsem tak poradě předsedů jednotlivých poslaneckých klubů, že ukončíme jednání dnes do 14 hodin.

Než ukončím dnešní jednací den, seznámím vás se schváleným pořadem.

 

Teď jsem upozorněn na to, že zpravodaj navrhl zahraniční výbor. To jsem tedy hrubě pochybil. Omlouvám se celé sněmovně. Budeme muset ještě se vrátit k hlasování, protože přestože jsem ukončil bod jednání, tak teď jsem dostal sám sebe do obrovské procedurální pasti.

Poprosím pana ministra práce a sociálních věcí, případně pana premiéra, jestli bychom mohli ještě pokračovat.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vždy mám velkou obavu z toho, že dojde k narušení některých procedurálních pravidel, která jsou tak rozumná, že někdy až překonávají naše schopnosti je obsluhovat. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu premiérovi. Na základě jeho vystoupení se pokusím dát návrh na revokaci o ukončení bodu. Tím bychom se dostali k tomu, abychom se dostali zpět k bodu č. 61. Nebudu nás odhlašovat.

 

Zahájím hlasování pořadové číslo 156, kterým bude revokováno moje prohlášení o skončení dnešního programu a vrácení do bodu 61. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 156 z přítomných 116 pro 93, proti 2. Vrátili jsme se do bodu č. 61.

 

Zároveň konstatuji, že jsme v bodě 61 neskončili hlasování o řádně předloženém návrhu o projednání v zahraničním výboru bodu č. 61, kterým byla Úmluva o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, tisk č. 340. Musíme tedy bez rozpravy, protože nejde o otevření rozpravy, jde jenom o to, abychom se mohli vrátit.

 

O tom neodhlasovaném návrhu o přikázání zahraničnímu výboru bychom hlasovali v hlasování pořadové číslo 157. Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 157 z přítomných 116 pro 92, proti 4. Konstatuji, že tento tisk byl přidělen také k projednání výboru zahraničnímu.

 

Končím skutečně bod č. 61.

 

Před skončením jednacího dne vás budu informovat o tom, že budeme pokračovat v úterý ve 14 hodin body č. 18, 35, 36, 19 a 12. To je totiž schválené pořadí z tohoto týdne. Bod č. 18 je zajištění majetku v trestním řízení, bod č. 35 jsou investiční pobídky, tisk č. 345, bod č. 36 je o České obchodní inspekci, tisk č. 355, bod č. 19 je změna státního rozpočtu na rok 2003, tisk č. 269, a bod č. 12 je státní občanství podle tisku č. 254. Ostatní body budou podle schváleného pořadu schůze.

Děkuji vám za pozornost i za shovívavost k mé chybě na závěr jednání. Přeji vám hezké odpoledne, příjemný víkend a těším se s vámi na shledanou v úterý ve 14.00 hodin.

 

(Jednání skončilo ve 13.30 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP