(12.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Pravděpodobně budu muset přivolat do sněmovny větší počet lidí. Zdá se mi, že se poměry ve sněmovně výrazně změnily. Konstatuji, že jsem vás všechny odhlásil a žádám vás o novou registraci, tak abychom mohli hlasovat o ratifikaci této mezinárodní smlouvy potřebným počtem hlasů, protože jsme ve druhém čtení a jde o závěrečné hlasování o této smlouvě.

Zároveň žádám předsedy jednotlivých poslaneckých klubů, aby zajistili větší zájem jednotlivých klubů o projednávání mezinárodních smluv.

Věřím, že ti, kteří měli zájem hlasovat o této mezinárodní smlouvě, již do sněmovny došli.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 143 a ptám se, kdo je pro ratifikaci této mezinárodní smlouvy. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 143 z přítomných 93 pro 76, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministru Milanu Urbanovi a zpravodajům a končím bod 52.

Přikročíme k projednání bodu č. 54. Předkladatelem této smlouvy je za vládu paní ministryně Buzková. Vidím, že z pověření vlády tuto smlouvu za ni uvede pan ministr kultury Pavel Dostál.

 

Zahajuji bod

 

54.
Vládní návrh, jímž se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu s ratifikací Memorandum o porozumění mezi Českou republikou a Evropskými společenstvími
o přidružení České republiky k Šestému rámcovému programu Evropských společenství
pro výzkum, technický rozvoj a demonstrační činnosti přispívajícímu
k vytvoření Evropského výzkumného prostoru a inovacím (2002 - 2006)
a Šestému rámcovému programu Evropského společenství pro atomovou energii
(Euratom) pro jaderný výzkum a výcvikové činnosti také přispívajícímu
k vytvoření Evropského výzkumného prostoru (2002 - 2006),
které bylo za českou stranu podepsáno v Praze dne 10. prosince 2002
/sněmovní tisk 233/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se z pověření vlády slova ujal ministr kultury pan Pavel Dostál. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Vážený pane předsedající, dámy a pánové, materiál vládního návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Memorandum atd. podle tisku 233, je materiál velice rozsáhlý. Jistě ho všichni máte před sebou. V předkládací zprávě je velice přesně vypsáno, co je účelem a proč se žádá Parlament o vyslovení souhlasu s ratifikací.

Kolegyně Buzková mě poprosila, abych zvláště upozornil na soulad memoranda s právním řádem ČR včetně jeho provádění a významu z toho vycházejícího. Dále abych řekl, že dopady na státní rozpočet zavazuje memorandum k úhradě vstupních poplatků, jak je uvedeno v předkládací zprávě. Memorandum tedy ovlivňuje státní rozpočet ČR, nicméně vzhledem k tomu, že od roku 1999 byl již hrazen vstupní poplatek do pěti rámcových programů, nepředstavuje sjednání memoranda nový výdaj státního rozpočtu.

Dále jsem byl požádán kolegyní Buzkovou, abych zdůraznil, že sjednání memoranda o porozumění představuje velmi důležitou část mezinárodních aktivit v oblasti výzkumu a vývoje a nyní již neodmyslitelnou část na cestě České republiky k plnému členství v EU.

Pokud máte připomínky k ratifikaci, jistě vystoupíte v diskusi a nemá smysl, abych vás zdržoval údaji, které máte v předkládací zprávě. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru kultury Pavlu Dostálovi. Nyní žádám, aby se slova ujal zpravodaj zahraničního výboru pan poslanec Kohlíček, aby odůvodnil usnesení výboru. Prosím, pan poslanče.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Vážený pane předsedající, milé kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych ve stručnosti zrekapituloval výsledek jednání zahraničního výboru, který na své schůzi tuto smlouvu za přítomnosti paní ministryně a po jejím úvodním slovu probíral. Domnívám se, že ujednání je natolik důležité, že bychom měli souhlas s ratifikací, kterým se Memorandum o porozumění mezi Českou republikou a Evropskými společenstvími o přidružení České republiky k oběma šestým rámcovým programům vztahuje, přijmout ve druhém čtení bez doplňujících návrhů a usnesení.

Podobným způsobem také dopadlo usnesení zahraničního výboru, který na své schůzi celou smlouvu projednal a navrhuje sněmovně, aby - jak je to navrženo v podkladech, které máte před sebou - bylo usnesení přijato.

Víc k tomu nemám. Domnívám se, že je to velmi důležitá záležitost, která pokrývá zhruba 25 % výdajů na výzkum v dané oblasti. Vzhledem k tomu, že se tím zapojujeme do třetího nejdůležitějšího segmentu výdajových nákladů rozpočtu EU, myslím si, že je vhodné, abychom toto usnesení přijali.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji zpravodaji panu poslanci Kohlíčkovi a otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Táži se, kdo se do ní hlásí. Nikdo se nehlásí, rozpravu končím.

Nepředpokládám, že by bylo potřebné závěrečné slovo. Pan ministr a pan zpravodaj nemají zájem. Proto přikročíme k hlasování o navrženém usnesení zahraničního výboru. Ještě přivolám všechny, kteří mají zájem o hlasování o této věci. Nejdříve vás odhlásím a požádám o novou registraci, abychom zjistili konkrétní stav ve sněmovně.

Budeme hlasovat o usnesení zahraničního výboru, které vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 233/1, s tím, že jde o ratifikaci předloženého memoranda.

Žádám o novou registraci. Prosím, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami. Znovu opakuji prosbu na předsedy klubů, aby zajistili přítomnost svých členů.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 144 a ptám se, kdo je pro vyslovení souhlasu s tímto memorandem podle sněmovního tisku 233/1. Kdo je proti?

V hlasování číslo 144 z přítomných 84 pro 82, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Končím bod 54 konstatováním, že jsme vyslovili souhlas s ratifikací Memoranda o porozumění mezi Českou republikou a Evropskými společenstvími.

 

Dále se budeme zabývat číslem 55. Než přikročím k projednávání bodu 55, konstatuji, že na dnešní jednání je omluvena paní poslankyně Kateřina Konečná, která je zpravodajkou k tomuto tisku. Na návrh zahraničního výboru a po projednání bych žádal sněmovnu, aby schválila, aby zpravodajem zahraničního výboru pro tisk 55 byl místo poslankyně Kateřiny Konečné schválen pan poslanec Jaromír Kohlíček.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP