(11.40 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru financí za jeho závěrečné slovo. Ptám se pana zpravodaje, jestli má zájem vystoupit. Ano. Prosím, pan kolega Šustr jako zpravodaj tohoto tisku.

Požádal bych sněmovnu o klid, protože budeme shrnovat závěr rozpravy.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Pane předsedající, dámy a pánové, domnívám se, že to, co zaznělo v rozpravě z věcných věcí, jde řešit ve druhém čtení. Nicméně využiji možnosti říci pár věcí, které s tím souvisí. Zazněly možná nepřímo.

Neznám zástupy starostů, kteří by si stěžovali na sdílené daně, na systém, který zde dva roky je. Neznám starosty, kteří by si stěžovali, že neexistuje okresní shromáždění. Neznám ani jednoho, který by si stěžoval, že není okresní shromáždění. Neznám žádného, kterému by se stýskalo po hádanicích a rozdělování financí na okresech, kdy přednosta byl neomezený monarcha. Na Brně-venkově vám musím připomenout, že nebyl nikdy schválen rozpočet. Vždycky se pracovalo podle rozpočtového provizoria, které přednosta navrhl.

K Radimu Chytkovi - rád se s ním sejdu potom, až skončíme. Chci si s ním dokázat, že byl přínos pro obce v jeho kraji, a velký přínos. Na tom zákoně jsem léta dělal jako starosta obce Telnice. Zaráží mě jiná věc - že příjmy jsou podstatě vyšší, než byly naše výpočty, podstatně vyšší. Jsem tomu velmi rád a nebyl bych rád, kdyby někdo navrhoval, abychom je revidovali. Proto jsem také rád, že na jednu obec se v této věci nesahá, že to zůstává, jak to je, a řeší se kraj.

Samozřejmě uznávám i spoustu dalších problémů, které zde byly řečeny. Jsem ochoten a velmi budu spolupracovat na tom, abychom dokázali ve druhém čtení vyprecizovat tuto věc co nejlépe to půjde.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Šustrovi. Zopakuji, že v rozpravě padl návrh na zamítnutí. Věřím, že pan zpravodaj se mnou souhlasí, že tam nebyl jiný návrh. Pravděpodobně ano, nekomentuje můj návrh.

Všechny vás odhlásím, požádám vás o novou registraci.

 

V hlasování pořadové číslo 135 bychom rozhodli o návrhu na zamítnutí. Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 135 z přítomných 168 pro 51, proti 82. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme pokračovat, budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl, aby předložený návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. - Pan kolega Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Pane předsedající, já jsem ve své řeči navrhoval, aby byl tento návrh zákona přikázán také výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, kterého se bezprostředně týká.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Omlouvám se panu kolegovi Martínkovi, že jsem si to nepoznamenal z jeho vystoupení v obecné rozpravě.

Prosím, pan kolega Walter Bartoš.

Prosil bych o klid ve sněmovně.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolil bych si navrhnout, aby tento návrh zákona byl přikázán také výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, neboť se týká částečně segmentu školství, a také výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pan kolega Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, jsem přesvědčen, že nám všem jde o co nejracionálnější projednání této předlohy. Nepochybuji, že takovouto předlouhou se bude odpovědně zabývat výbor rozpočtový, výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí i výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a pravděpodobně i celé další výbory, protože to skutečně je předloha, která předurčuje operativní prostředky pro stát i pro kraje v rámci běžného života našich občanů. Jenom si představuji onen, promiňte, procesní zmatek, až tady budou tři rovnocenní zpravodajové, kteří to mají přikázáno. Čím větší bude zmatek, tím menší bude šance, že naše hlasování bude odpovědné.

Budu respektovat, pokud to nebude přikázáno rozpočtovému výboru, jakkoliv si myslím, že mu to patří především. Ale velmi prosím, aby to bylo přikázáno pouze jednomu jedinému výboru, s tím, že deklaruji, že stanoviska všech ostatních výborů, které tuto předlohu projednají iniciativně, budou brána se stejnou vážností. Jde mi jenom o procesní jistotu a čistotu projednávání toto předlohy ve třetím čtení. Děkuji vám za pochopení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za faktickou připomínku panu kolegovi Kalouskovi jako předsedovi rozpočtového výboru.

Přihlásil se do rozpravy pan poslanec Patera. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Miloš Patera: Dámy a pánové, vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, vážený pane předsedající, domnívám se, že tato vládní úprava je natolik zásadního charakteru, že si nedovedu představit, že by nebyla projednána ve výborech, které jsou pro dané resorty gesční, a proto navrhuji, aby tento zákon šel i do výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za návrh. Paní kolegyně místopředsedkyně Němcová. Prosil bych o klid. Paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane místopředsedo, dámy a pánové, chci požádat o prodloužení lhůty k projednání ve výborech o 20 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Návrh na prodloužení. Ještě jednou pan kolega Kalousek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Můj poslední návrh, možná naivní, ale jsem přesvědčen, že při dobré vůli a stanovení termínu lze jednotlivé termíny projednávání ve výborech stanovit tak, aby jednotlivé gesční výbory, které by se toho iniciativně ujaly, by to projednaly před zasedáním rozpočtového výboru. Garanční výbor spolu se zpravodaji těchto výborů by mohl závěrečné usnesení pro sněmovnu připravit. Záleží samozřejmě na vůli sněmovny, ale hledám proces, který bude nejvíce průhledný a stravitelný pro třetí čtení. Proto prosím o pochopení se svými vystoupeními. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Mám další dvě přihlášky. Pan kolega Martínek a pan kolega Teplík. Nejdříve pan kolega Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedající, vzhledem k tomu, co se tady teď odehrává, se připojuji k návrhu kolegy Kalouska a stahuji svůj návrh, protože jinak by to byl zmatek. Myslím si, že je potřeba se touto záležitostí zabývat seriózně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pan kolega Teplík, pak pan kolega Mencl.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, z debaty, která zde byla vedena, vyplynulo, že to je opravdu důležitý návrh, a dokonce některá témata, kterých se dotýká, tady byla jmenována, například doprava a drobné podnikání. A proto navrhuji, aby tento zákon byl přikázán rovněž k projednání výboru hospodářskému.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. S faktickou poznámkou pan kolega Pleva. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, chtěl bych se vaším prostřednictvím zeptat pana kolegy Martínka, zdali některé výbory považuje za seriózní a některé méně seriózní. Pokud některé výbory jsou méně seriózní, aby je jmenoval konkrétně. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Věřím, že nemusím tlumočit panu kolegovi Martínkovi tento vzkaz. Nyní ještě v rozpravě pan kolega Mencl.

 

Poslanec Václav Mencl: Jako místopředseda výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí žádám, aby byl našemu výboru tento zákon přidělen, a to z toho důvodu, že se dokonce jmenujeme veřejná správa. Jestli projednáváme zákon o Antarktidě, nedovedu si představit, že neprojednáváme zákon o krajích a obcích. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP