(9.50 hodin)
(pokračuje Bradík)

Předsedou této povodňové komise je potom hejtman kraje, v jehož územní působnosti ucelené povodí nebo jeho převážná část leží. Členy této povodňové komise jsou též zaměstnanci dalších krajských úřadů v uceleném povodí. Hejtman kraje, který je předsedou povodňové komise, se tudíž dostává do situace, že předsedá povodňové komisi, aniž by v jeho kraji povodeň vůbec nastala, anebo - dalo by se říci v ještě horším případě - předsedá povodňové komisi a působí na území úplně jiného kraje, byť v jeho kraji, kde je volen svými občany, je povodeň.

Zároveň současná právní úprava řeší náklady a opatření na ochranu před povodněmi tak, že majetkovou újmu vzniklou v důsledku činnosti nebo opatření uložených v době povodně povodňovou komisí hradí kraj, přičemž není úplně zcela stanoveno, který kraj v případě, že povodňová komise působí na území několika krajů. Stávající právní úprava dle našeho názoru je poplatná státoprávnímu uspořádání před vznikem krajů.

Naše novela zákona - a tím myslím nejenom našeho Královéhradeckého kraje, ale je to jistě novela, která by se dotýkala všech krajů - vychází ze schváleného platného zákona a nijak jej nenarušuje, pouze povodňové orgány uceleného povodí, jejich úkoly a dokumentaci, převádí na jednotlivé kraje. Tato změna má též za následek při vyhlášení krizové situace návaznost na krizové štáby krajů podle zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení.

Důležitá věc na závěr - navrhovaná právní úprava nebude mít ve vazbě na zákon o vodách a o změně některých dalších zákonů další požadavky na státní rozpočet. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane hejtmane. Zpravodajem pro prvé čtení byl organizačním výborem určen pan poslanec Jiří Hanuš, kterého prosím, aby se ujal nyní slova.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, Královéhradecký kraj předkládá novelu zákona 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých dalších zákonů, tzv. vodní zákon. Důvodem pro předložení tohoto návrhu byla trochu kuriózní situace při loňských katastrofálních povodních, kdy královéhradecký hejtman předsedal povodňové komisi u povodí Labe. Povodí Labe, které má sídlo v Hradci Králové, spravuje i dolní tok Labe, takže došlo k situaci, kdy královéhradecký hejtman, které se tato situace příliš nedotýkala, velel v oblasti, kde jsou jiní hejtmani. Myslím si, že je dobře propustit tento zákon do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaje. U obou bodů zazněla úvodní slova a také zprávy zpravodajů. Mohu tedy otevřít sloučenou rozpravu k oběma bodům. Do této rozpravy mám dvě přihlášky - pana poslance Jiřího Třešňáka a pana poslance Rudolfa Tomíčka. Prosím nyní pana poslance Jiřího Třešňáka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jiří Třešňák: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, chci se vyjádřit, aby bylo jasno, ke sněmovnímu tisku 352.

Je nepochybné, že tuto novelu zákona 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů, potřebujeme. Cílem této novely je dosáhnout úplné slučitelnosti s právem Evropských společenství, avšak již na první pohled na sněmovní tisk 352 je tato novela poměrně rozsáhlá a jedná o vodě, což bývá někdy i jádrem sporu mezinárodního. Voda je základ života, proto lze předpokládat, že bude podáno značné množství pozměňovacích návrhů. Na jejich projednání je třeba získat maximum času, zvláště když nejsme v nějakém zvláštním časovém presu.

Proto vzhledem ke složitosti této problematiky navrhuji v souladu s jednacím řádem sněmovny podle § 91 odstavec 3 prodloužit dobu pro projednávání ve výboru o dvacet dní. Samozřejmě že touto žádostí zároveň podporuji a propuštění této novely do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím, aby se nyní ujal slova pan poslanec Rudolf Tomíček.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Dobrý den. Vážená paní předsedající, vážení páni ministři, dámy a pánové, chtěl bych něco říci k tisku 352, kterým se mění zákon 254/2001 Sb., o vodách.

Je pravda, že návrh, který je nám předložen, řeší převážně transpozici evropských směrnic. Je to důležité, musí se precizovat spousta znění a ustanovení, takže samozřejmě i obsáhlost tohoto předloženého návrhu je zcela zřejmá.

Chtěl bych se zmínit jenom o tom, že v současné době je v projednání sněmovny ještě tisk 85, který jsme s kolegy podali začátkem tohoto roku, který se týká ovšem pouze § 101 odstavec 4 zákona 254. Je pravda, že změna je obsažena i v tomto návrhu. Je sice trochu obsáhlejší a komplikovanější - řešení problémů, které jsme navrhovali, se dostalo do dvou odstavců. Jedná se o tzv. hydrorekultivace, resp. úhradu za napouštění vod nebo odběry vody z povrchových zdrojů. Nicméně se domnívám, že i ve znění, jak je to navrhováno, to vyhovuje i našemu záměru, který obsahuje tisk 85. Ve své podstatě je možno to řešit i tímto způsobem. Chtěl bych říci, že se to netýká pouze rekultivací v severozápadních Čechách, jak se někteří mylně domnívají, ale je to skutečně zatápění jam po těžbě nerostů, které, jak jistě víte, se týká i štěrku, písku a dalších věcí.

Protože řešení ve své podstatě vyhovuje i tomu, co jsme navrhovali my, doporučuji, aby návrh prošel sněmovnou, aby byl schválen, abychom mohli už konečně odložit tento problém jako vyřešený.

Na závěr bych chtěl říci, že voda a energie budou nejcennější devizou budoucnosti. Oboje bychom měli takto ošetřovat a takto k nim přistupovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Tomíčkovi. Byl posledním přihlášeným do obecné sloučené rozpravy. Vidím ale ještě přihlášku paní poslankyně Veroniky Nedvědové.

 

Poslankyně Veronika Nedvědová: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolila bych si pouze zopakovat svůj návrh, který jsem již přednesla ve své zpravodajské zprávě, a to navrhnout vrátit návrh předkladateli k dopracování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Zeptám se, jestli se ještě někdo další hlásí do obecné rozpravy. Pan ministr Ambrozek.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Paní předsedající, jen pro pořádek bych chtěl navrhnout, aby tento zákon byl přikázán nejen zemědělskému, ale také výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, protože část tohoto zákona se týká též resortu životního prostředí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za tento návrh. Ptám se ještě jednou, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy. Protože tomu tak není, obecnou rozpravu končím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP