(18.50 hodin)
(pokračuje Gross)

Co se týče toho, jestli na palubě jsou dva tři lidé. Myslím, že už to je vůbec věc, která nepatří na plénum Poslanecké sněmovny. Je to otázka výcviku, je to otázka výstroje.

Pokud zde bylo hovořeno o střelivu, které neprorazí plášť letadla, musím vás ubezpečit, že jak Útvar rychlého nasazení, tak i speciální zásahové jednotky, kde mimochodem příslušníků těchto složek u policie je něco kolem tří set, tak tyto jednotky jsou cvičeny na zasahování s těmito speciálními zbraněmi a se speciálním střelivem.

Musím vás také upozornit, že si dobře uvědomuji rozdíl mezi Českou správou letišť a Českými aeroliniemi. Problém je, že skutečně paluba letadla, odbavení cestujících, to jsou skutečně věci, které se týkají ČSA. O tom já nehovořím. Ale hovořím o tom, že pokud vláda chce řešit komplexně bezpečnost civilního leteckého provozu, tak se nemůže starat jenom o to, jestli na palubu letadla někdo nevnese zbraň, ale musí se také starat o to, aby třeba pět set metrů za hranicemi plotů od letiště někdo nemohl s RPG 75 si stoupnout a čekat, až nějaké letadlo bude odlétat. To už vůbec není věcí ČSA. To je věcí správy letiště, pokud je to v obvodu letiště, případně je to věcí jiných orgánů, které mají řešit bezpečnost v těchto obvodech.

Nevím, proč se tady řeší zrovna vytrženě tento problém. Stejně naléhavé problémy máme jinde. Budeme tady za čtvrt roku řešit otázku ochrany chemických provozů v České republice? Mají tedy i chemičky mít soukromé bezpečnostní služby, které budou mít stejná oprávnění? A takových nebezpečných provozů je mnoho. Jak budeme řešit přepravu nebezpečného odpadu? Dnes platná norma umožňuje, aby po území České republiky se převážel nebezpečný náklad v centru měst, kde když dojde k přepadení vozu nebo i k obyčejné havárii, tak to usmrtí osoby v okruhu sto, dvě stě a pět set metrů od havárie. A přijali jsme zákon, který dokonce vypustil povinné trasy pro přepravu tohoto nebezpečného nákladu. To schválila tato sněmovna a nikomu z vás to nevadilo. Takže proč se teď řeší tento jeden konkrétní problém, když problémů tohoto druhu bohužel je skutečně mnoho? A platí to, co tady říkal kolega Schling, že když půjdeme do důsledků a budeme brát všechny problémy nebo všechna zranitelná místa civilizace, tak jich je zkrátka tolik, že řešit je koncentrací na jeden problém a snažit se ho vyřešit úplně a opomíjet jiný je zkrátka slepá cesta. Proto vláda chce řešit věc komplexně a nestarat se o to, jestli někdo do letadla nedonese pistoli, ale aby to bylo vyřešeno v obvodu celého letiště, aby byly určité povinnosti pro každého, kdo třeba je provozovatelem mezinárodního letiště, a tak, jak to má být řešeno.

Opravdu musím trvat na tom, co tady bylo řečeno ve stanovisku mém, co je uvedeno ve stanovisku vlády, co zaznělo i z úst některých mých kolegů. Není to tak jednoduché, jak bylo uváděno panem poslancem Klasem. Na otázku, jestli od zítřka jsme schopni létat, nebo nejsme, mohu říci, že jsme, a mohu vám také říci, že žádná soukromá firma nebude nikdy schopna lítat ve dvou lidech na všech linkách provozovaných ČSA. To skutečně je o stovkách lidí, o stovkách milionů korun, které by to stálo, a nejde to z žádných soukromých zdrojů. To je také mýtus. Jde to ze zdrojů konkrétního provozovatele letecké dopravy a ten si to promítne do nákladů, ten si ty peníze nenatiskne. Takže neříkejme, že to jde z nějakých imaginárních soukromých zdrojů! To není pravda! A já nevím, proč by z takových zdrojů měly jít peníze nejen na službu, ale i na zisk, protože soukromá bezpečnostní služba není nezisková organizace. Pokud peníze na to chceme dát a chceme je promítnout do ceny letenek, tak je dejme tomu orgánu, který je to schopen zajišťovat a nepotřebuje zisk tvořit, ale takový návrh tady ze strany poslanců položen na stůl nebyl. Mě to mrzí, a proto je tady vládní iniciativa, o které hovořil pan kolega Šimonovský.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Grossovi. Hovořit bude pan poslanec Klas.

 

Poslanec Jan Klas: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, už jenom krátce, protože tady jsou někteří kolegové unavení a vědí předem, jak budou hlasovat, tak bych si dovolil ještě zareagovat na slova pana ministra vnitra.

Proč ten Klas řeší jenom tento problém? Proč neřeší všechny problémy vnitřní bezpečnosti České republiky? Asi proto, protože není ministr vnitra. Ministr vnitra má povinnost řešit všechny tyto věci komplexně, a jestliže je neřeší a odsuzuje to, že si některý poslanec opoziční strany dovolil řešit jeden ze sta problémů této země, tak se, vážený pane předsedající, vašimi ústy panu ministrovi srdečně omlouvám.

Žádná soukromá firma prý není schopna řešit tento problém. Nikdo tady nic takového neřekl. Poslouchejme se ušima. Já jsme pouze řekl, že když vám teklo do bot, vládě, při summitu NATO, tak jste byli rádi, že pár stovek těchto příslušníků nebo pracovníků CBS vám pomohlo. To vám byli dobří, že? Jinak byste totiž nezvládli desítky letů ve spolupráci s americkým letectvem, kdy došlo i k několika mezinárodním ostudám. Ale o tom nechci mluvit.

Závěrem řekl pan ministr historickou větu: Není to tak jednoduché. Co není jednoduché? Nevím, co je jednoduššího, než zvednout ruku a propustit návrh zákona do druhého čtení.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Další přihlášky do rozpravy nevidím, takže rozpravu končím. Předpokládám, že pan navrhovatel to, co chtěl říci, řekl ve svých předešlých vystoupeních, takže prosím pana zpravodaje, aby předložil návrhy k hlasování, shrnul rozpravu. Já vás mezitím pozvu do sněmovní síně, odhlásím vás a poprosím o novou registraci. Pane poslanče Hojdo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: V rozpravě vystoupil opakovaně pan ministr Gross, dále pak pan ministr Šimonovský, pan poslanec Schling a rovněž já jako zpravodaj a samozřejmě předkladatel.

Padl jeden návrh na zamítnutí od poslance Jaromíra Schlinga a dále padl návrh na prodloužení lhůty a na přidělení výborům.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Myslím, že sněmovna souhlasí s vaším shrnutím. Zdá se, že všichni, kteří jsou připraveni hlasovat, jsou ve sněmovní síni.

 

Takže v hlasování pořadové číslo 48 rozhodneme o návrhu pana poslance Schlinga na zamítnutí předloženého návrhu.

Hlasování jsem zahájil. Kdo s návrhem na zamítnutí souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? (Do sálu dobíhá ministr Palas.) Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 159 poslanců pro 80, proti 68. Návrh byl přijat.

 

Pan ministr Palas má důvod k úsměvu, protože stihl hlasování. Hlasování je v souladu s vyhlášením, které jsem učinil před chvílí, takže návrh zákona jsme zamítli.

Děkuji panu poslanci Klasovi, panu zpravodajovi Hojdovi a dnešní odpolední jednání končím. Přeji vám hezký večer a zítra v 9 hodin na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 19.00 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP