(15.30 hodin)

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, pane premiére, vážená vládo, paní a pánové, teď to vypadalo, jako když se zásluhou právě této vlády dostane Ostravákům dálnice. Není to pravda. Myslím si, že se všichni, jak jsme tady v této sněmovně, velmi dobře orientujeme v tom, že právě tento region právě tímto opatřením potřebuje dostat životodárnou injekci. Nicméně zřízení komise a další okolnosti, které jsme tady dnes projednávali, vedou k tomu, že - vážený pane premiére, slyšíme váš slib, četli jsme jej v novinách, velmi dobře si pohlídáme, jestli termíny, jestli náklady, jestli to všechno, co tady bylo slíbeno, bude také skutečně dodrženo.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nyní má slovo pan kolega Říman. (Protesty.)

 

Poslanec Martin Říman: Dámy a pánové, před několika málo dny proběhla v této sněmovně debata o dálnici D47. Probíhala debata o tom, jakým způsobem vláda v uplynulých třech letech postupovala v této záležitosti. Poslanecká komise zřídila vyšetřovací komisi pro objasnění těchto událostí. Bylo konstatováno mnou, že vláda před více než dvěma a půl lety zahájila tento projekt jednou obrovskou lží. Tou lží bylo tvrzení, že neexistoval jiný zájemce, který by postavil dálnici do Ostravy, než firma, se kterou po dvou a půl letech s velkou ostudou, za velké peníze byla smlouva vypovězena. Já jsem tehdy řekl, že bych byl nerad, kdyby nový pokus o postavení dálnice do Ostravy začal opět lží. A musím konstatovat, že se tomu tak bohužel stalo! (Projevy nesouhlasu z míst, kde sedí poslanci vládní koalice a KSČM. Bušení do lavic. Hlasy: Proč jsi mu dal slovo? Vezmi mu slovo.)

Protože to, co dneska Poslanecká sněmovna schválila, je lež. Není vůbec zaručeno, že těch 47 mld. Kč zabezpečí postavení dálnice do Ostravy. Postavení dálnice do Ostravy je záležitostí úplně něčeho jiného. Je záležitostí přípravy výkupu pozemků atd., atd. Netvrďte nikomu, že 47 mld. postaví automaticky dálnici. Jediné, čeho jste dosáhli je to, že to opravdu bude stát 47 miliard a nebude do stát 30 miliard, jak se ještě před několika málo měsíci vědělo. Protože když jste schválili 47 miliard, tak to prostě 47 miliard bude stát. To je známá zákonitost.

Děkuji. (Potlesk v části sálu. Projevy nesouhlasu v opačné části sálu.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, prosím o klid, a zejména prosím nervózní kolegy z řad poslanců ČSSD, aby mě teď vyposlechli. Já jako předsedající jsem při projednávání bodu týkajícího se daně z přidané hodnoty jasně sdělil, jaký precedens vytváříme tím, že umožníme vystoupit se stanoviskem poslaneckého klubu někoho, kdo není oprávněn podle jednacího řádu vystupovat s přednostním právem, resp. kdykoliv. Nicméně za situace, kdy jsme tak jednou učinili, nemohu prosím nepokračovat v tom, co jsme začali, tedy neudělit slovo poslanci, jehož přihláška je avizována jako přihláška znamenající stanovisko poslaneckého klubu. Musíme tedy respektovat zvyklosti, které takto vytváříme. Já osobně mám o tom svůj názor a myslím si, že něco takového by nemělo být přítomno v jednání sněmovny. Ale nechť to je prosím kodifikováno v novém jednacím řádu. Prosím, abyste se zklidnili a nereagovali tak emotivně, jako reagujete.

Slovo má předseda poslaneckého klubu ČSSD. Prosím.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji. Vážený pane předsedající, já jsem pozorně vyslechl vaše vystoupení. Reagoval jste na to, že vystoupil pan poslanec Kalousek, tedy že jste to jakýmsi způsobem vrátil. Dobře, já to takto vnímám, ale požaduji po vás, abyste jako řídící se již nadále držel jednacího řádu sněmovny.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane předsedo, nedělám nic jiného. Jen jednání a vystoupení některých kolegů mě dostává občas do velmi složité situace, a já vám přeji, abyste si to vyzkoušel, tady sedět a jednání sněmovny se snažil korigovat.

O slovo požádal předtím pan ministr Gross, poté pan ministr dopravy Šimonovský, pak pan předseda poslaneckého klubu ODS.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedající, paní kolegyně, páni kolegové, já jsem chtěl reagovat především v té první fázi, protože si myslím, že by se zákon dodržovat měl, a je zcela jasné, že pan poslanec Říman neměl dostat slovo, myslím si, že o tom není sebemenších pochyb.

Za druhé bych chtěl říci věcně jednu jednoduchou záležitost. Ať budou představitelé Občanské demokratické strany říkat co chtějí, tak jedna věc je faktem: jako jediný poslanecký klub v této sněmovně nepodpořili výstavbu dálnice D47 na severní Moravu. A to je fakt, se kterým kolegové nic neudělají, protože hlasování je toho nejlepším důkazem. Pokud chce někdo říkat, že toto hlasování nebylo o výstavbě, tak o výstavbě bylo! Z jednoho prostého důvodu - žádná výstavby nemůže být, pokud nebude zajištěno financování. Tento zákon byl o financování. Tento zákon byl o základním předpokladu, aby se výstavba mohla zahájit.

A já bych chtěl kolegy z ODS poprosit o jednu věc. Rozumím tomu, že budete využívat jakékoliv situace k tomu, abyste atakovali vládu, ale nečiňte tak prosím na úkor lidí, kteří již dlouhou dobu na tuto věc čekají. Poprosil bych, abyste si vybírali trochu jiné situace k tomu, abyste se stavěli proti vládním předlohám.

Závěr je jednoduchý. Bylo by dobré, aby dnes probíhající manifestace v Ostravě velmi rychle získala informace o tom, jak kdo v této sněmovně hlasoval, aby i tam mohli odboráři ocenit, případně se mohli také rozhodovat ve svých názorech, kdo je a kdo není perspektivní pro řešení krizí v jednotlivých regionech. (Bouřlivý potlesk a volání v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan ministr dopravy. Prosím.

 

Ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Pane předsedající, dámy a pánové, já bych chtěl poděkovat všem, kteří podpořili tento dluhopisový program. Je to pro nás skutečně záruka - pro Ministerstvo dopravy - že tato dálnice bude postavena v termínech, které jsme si určili. Chtěl bych říci, že se nedivím tomu rozčarování kolegů, že se dálnice D47 staví tak, jak se staví, že ji staví stát jako ostatní dálnice. Já doufám jen, že to není kvůli sázce pana poslance Chytky, který se bojí, že půjde 80 km pěšky do Ostravy, a dále potom přes Bohumín a polskou hranici může pokračovat v Polsku.

Chtěl bych říci, že koho zajímají konkrétní údaje o výstavbě a přesném harmonogramu, má možnost navštívit prezentaci projektu v Ostravě příští pátek 30. května od 10 hodin v hotelu Atom. Může dostat i materiály, které ho provedou celým projektem. Myslím si, že tento projekt je velmi reálný, a to zvýšené úsilí a soustředěnost všech, kteří považují realizaci tohoto projektu za výzvu, vedlo k tomu, že se ukazuje, že již první stavbu, která byla velmi problematická kvůli výkupu konkursní podstaty Selika, se podařilo zvládnout. Máme připravenu tuto stavbu již ve stoprocentním majetkovém vlastnictví. Tato stavba nyní díky vašemu rozhodnutí může pokračovat bez problémů již v letošním roce.

Takže ještě jednou díky vám. Věřím, že se tato stavba dostane z politického klání do normálního sledování. Děkuji všem, kteří budou spolupracovat na tomto projektu zcela pragmaticky a nebudou ho sledovat pouze pro jakousi politickou prezentaci. Já upozorňuji všechny, že přijdeme s podobnými projekty. Čeká nás obchvat celé Prahy. Věřím, že podpoříte svého primátora, který stojí velmi o to, aby tato sněmovna podpořila garanci úvěru Evropské investiční banky. Doufám, že to bylo poslední politické klání nad infrastrukturními projekty, které mohou přinést této republice ekonomický prospěch.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP