(11.10 hodin)
(pokračuje Gross)

Bohužel to vypadá tak, že kdybychom přistoupili k té čisté aplikaci, že když k nám někdo přichází ze země, kde již mohl požádat o azyl, pokud by naplňovaly jeho důvody úmluvu z roku 1951 o azylantech, tak se dostaneme do pozice, že tato část zákona bude velmi tvrdě napadána právě u mezinárodních organizací. Takže my chceme zvolit jiné řešení, bude-li v Poslanecké sněmovně ochota.

Byli bychom rádi, kdyby mohl být tento návrh zákona přijat, protože je tam jiná část zákona, kterou potřebujeme vyřešit velmi rychle, která se také týká zrychlení azylové procedury. Zmíněnou část bychom chtěli řešit pozměňovacím návrhem k nějakému jinému zákonu, pokud bude v Poslanecké sněmovně ochota, k nějakému příbuznému zákonu s tímto, stejně tak, jak jsme to vyřešili nyní návrhem pana poslance Kladívka. Myslím si, že v tuto chvíli nám mnoho nepomůže, když ten bod odročíme, protože ta utečenecká vlna je v tuto chvíli za kulminací. Což neznamená, že v brzké době nemůže nastat nějaká jiná. Ale zbrzdění tohoto návrhu by podle mého názoru v tuto chvíli nic pozitivního nepřineslo.

Pro mě je důležité, a za to děkuji, že je tady ve sněmovně ochota, jakmile bude legislativní řešení na stole, pomoci, aby mohlo být rychle přijato do našeho právního řádu. Za toto bych chtěl poděkovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře. O slovo se ještě jednou přihlásil pan místopředseda sněmovny Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já považuji argumenty pana ministra za relevantní v tom smyslu, že nechce zbrzďovat projednávání tohoto návrhu zákona. Nicméně byl bych velmi rád, kdyby Ministerstvo vnitra - i v souvislosti s těmi informacemi, které byly dnes v denním tisku o přílivu sociálních migrantů určitého etnika na naše území v počtu zhruba 20 tis. osob takzvaně za příbuznými, jenom v rámci tzv. sociální migrace - vedly tyto argumenty, tato čísla, tyto statistiky k tomu, že se pokusí urychleně, co nejdříve zpracovat takové legislativní řešení, které by umožňovalo velmi přesně oddělit to, co jsem říkal: sociální migranty od osob, které jsou postihovány ve svých zemích z důvodů svého náboženského nebo politického přesvědčení. Protože není možné v tuto chvíli argumentovat jenom ochráncem práv a některými organizacemi. Klíčové je to, že veškerý pobyt, veškeré náklady, které souvisejí s těmito osobami, hradí čeští občané, daňoví poplatníci, a nám by mělo jít především o jejich zájem.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Langerovi. Hovořit bude pan ministr vnitra a místopředseda vlády Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já si myslím, že mě nikdo nemůže podezřívat z toho, že bych bral pouze jednostranně argumenty třeba ze strany veřejného ochránce práv. Domnívám se, že to ode mě opravdu nikdo očekávat nemůže. Problém je v tom, že my nemůžeme přijmout takovou úpravu, kterou nám záhy zruší Ústavní soud nebo která bude napadena u některé z mezinárodních institucí. Pak by s tím Česká republika měla daleko větší problémy.

Ale chci tady také říci, že to, o čem hovořil místopředseda Langer, se týká spíš migrace, která vůbec nesouvisí s azylovým zákonem. Ať bude azylový zákon jakýkoli, tak některé migrační toky, které spočívají v tom, že někteří cizinci zde mohou pobývat určitou dobu naprosto legálně, musíme řešit v jiných zákonech.

Já bych v této souvislosti chtěl také říci, že budu rád, pokud ve sněmovně naleznu vůli zabývat se znovu tím zákonem, který už prvním čtením prošel, to je zákon o nabývání a pozbývání státního občanství. Protože pokud se dostaneme do pozice, že bychom příliš zlepšili komfort pro nabývání státního občanství pro některé občany, tak může nastat přesně ta situace, o které zde pan místopředseda Langer hovořil. Takže po jednání s předsedou vlády jsem dostal úkol, abychom se znovu podívali na návrh zákona, který už v Poslanecké sněmovně je, a abychom si ve světle sociální reformy, která proběhla ve Slovenské republice, neudělali export, resp. import některých věcí sem do České republiky. Jsou to věci, kterými se velmi vážně zabývám. Nikdo mě opravdu nemůže podezřívat z toho, že by přeceňoval některé argumenty, ale musíme to mít velmi citlivě vyvážené.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře. Rozpravu končím. Prosím, aby se svých zpravodajských povinností ujal pan poslanec Svatopluk Karásek.

 

Poslanec Svatopluk Karásek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jako první navrhuji hlasovat o pozměňovacích návrzích výboru pro obranu a bezpečnost en bloc, s výjimkou pozměňovacího návrhu označeného 4/2 v tisku 214/2. Tento pozměňovací návrh navrhuji hlasovat zvlášť z toho důvodu, že jako jediný byl v rozpravě zpochybněn. V druhém hlasování bychom rozhodli o tomto pozměňovacím návrhu. Tímto hlasováním se vypořádáme s mou námitkou, která je v tisku 214/2 pod písmenem B uvedena jako pozměňovací návrh, ačkoliv ve skutečnosti přes mé mylné označení nejde o pozměňovací návrh, ale jak lze z mé řeči dovodit, jde o nesouhlas s jedním z pozměňovacích návrhů výboru pro obranu a bezpečnost. Na závěr navrhuji hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane zpravodaji, myslím, že sněmovna bude muset postoupit o trochu dále s tím hlasováním, protože tady zazněl návrh na stažení pozměňovacích návrhů od pana poslance Kladívka. To lze učinit ve třetím čtení jenom se souhlasem sněmovny. Pak tady zazněly náměty pana ministra Grosse, já bych řekl pana poslance Grosse, protože ten může zasahovat do průběhu třetích čtení. Rovněž o těch se domnívám, že by bylo korektní podrobit je hlasování, aby někdy v budoucnu nehlasování o těchto návrzích nezavdalo pochybnosti.

 

Poslanec Svatopluk Karásek: Takže v tomto případě navrhuji nejprve hlasovat o stažení pozměňovacích návrhů pana poslance Kladívka, potom o tom, co jsem říkal, a na závěr o technických změnách v pozměňovacích návrzích, které navrhl pan ministr Gross.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já s tímto souhlasím. Přesto požádám sněmovnu, aby i ona vyslovila souhlas.

 

Kdo souhlasí s navrženou procedurou, ať to dá najevo v hlasování pořadové číslo 266, které jsem zahájil. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji. Hlasování skončilo.

Z přítomných 189 bylo pro 161, jeden byl proti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP